header

Собствено Търсене

Вторник, 22 Август 2017    - КОНТАКТИ -    Новина от категория Доктор

Ревността удря в стомаха

Размер на шрифта: A+ /  нормален /  A-

PlovdivMedia - Ревността удря в стомаха

Твърдението, че щом ви ревнуват, значи ви обичат, вече може да се смята за мит. Медиците насочват патологичните ревнивци към лечение на пагубното чувство.
Всеки човек в определен момент от живота си е усещал парещото пробождане на ревността – когато се появява съперник и заплашва да отнеме “неговото”. Тогава ни обзема страх, омраза към “натрапника”, самочувствието ни е смазано.

Медицината различава пет вида ревност – депресивна, страх от развод, параноидна, маниакална и хипертрофна. Когато ревността е лека, опасност няма.
Ако ситуацията обаче започне за излиза от контрол, а човекът, изпитващ ревност, стане жертва на силни и разрушителни емоции, с които не може да се справи сам, тогава ревността вече се смята за патологична – и в този случай трябва да се обърне към лекар.
Безпокойство
Ревността съществува още в най-ранна възраст. Дори едно съвсем малко дете започва да ревнува, когато в семейството се появи друго дете. Ако имате куче, сигурно сте забелязали как то ревнува, когато погалите друго куче.
“Натрапчивото състояние, свързано със страх да бъдеш измамен, се съпровожда с падане на нивото на хормона на щастието – серотонин”, обяснява невропсихиатърът Донатела Мораци, автор на изследването.
Постоянното усещане за безпокойство оказва влияние на дейността на мозъчния център, като нарушава производството на хормони в полза на стресовите, отслабва имунната система и може да започне развитието на една или друга болест или вреден навик. Ревнивците принципно страдат от силни болки в областта на корема, проблеми със стомаха, пристъпи на тревоги, главоболие и помътнен разсъдък. Затова медиците предлагат потенциално опасните ревнивци да се установяват с магнитно-резонансно изследване и да се лекуват.
Притежание
Силно ревнивите хора приемат партньора си като лично свой, като своя вещ и не му оставят никаква свобода. Това дори може да достигне до болестно състояние. Такава ревност потиска и отблъсква другия и го кара отчаяно да се бори за свободата си. Никой не обича да ограничават личната му свобода, да го притискат, да го следят, постоянно да му търсят обяснение за дребни неща и да го третират като собственост. Затова е най-добре, когато усетите, че прекалявате с обсебването да се отдръпнете или преосмислите действията си.
Ако ревността е в лека степен, може да бъде като “подправка” към любовта, като разпалване на искрата… Прекрачи ли се обаче тънката граница, минава в другата крайност – започва да руши любовта.
Съвети
Ревността се храни с негативни емоции. Не им позволявайте да завладеят съзнанието ви и бъдете позитивни. Така чашата ще е наполовина пълна, а проблемите ще се превърнат в конструктивни изпитания за личността ви. Ще изгубите чувството за фаталност в съмненията си и ще можете да погледнете на ситуациите с нови очи. Не се сравнявайте с останалите. Всички сме различни. Това, което липсва във вашата връзка и го има в тази на приятелите ви и се компенсира от нещо също толкова съществено. Не се опитвайте да копирате и да подражавате на други двойки – те са открили това, което ги сплотява и държи заедно. Със­ре­доточете се върху своята връзка и начините да я заздравите.

Видяна: 17324 пъти


Публикувана на
25 Май 2017 година

Още статии


Топ новини
Пектин и...

Човек дори да е здрав, трябва да очиства периодично тялото си от токсините. Когато организмът е здрав, той има сили да се детоксикира сам. С възрастта обаче метаболизмът на човек се забавя, а това...

Люляк и куркума...

Люляк, коприва, куркума и чесън са сред средствата, с които можем да облекчим костно-ставните болежки. По данни на Световната здравна организация всеки трети човек има проблеми с...

10 причини,...

Да притежавате пухкав приятел вкъщи може да има много позитивни ефекти. Не само че вече си имате нов съквартирант, но има и някои други ползи, за които не сте знаели. Ето 10 причини, които...

Вековна...

Отпушете артериите и помогнете на вашето сърце да работи по-добре, като ползвате този лек, популярен в някои скандинавски страни. Следната рецепта идва от Германия и се използва от векове за...

Издател - "Меджик фонс"ООД     КОНТАКТИ     Общи условия
 
BgTop100.com | BgChart.net | BGtop.net | 4BG.info