header

Собствено Търсене

Петък, 20 Юли 2018    - КОНТАКТИ -    plovdivmedia@yahoo.comНовина от категория Доктор

Ревността удря в стомаха

Размер на шрифта: A+ /  нормален /  A-

PlovdivMedia - Ревността удря в стомаха

Твърдението, че щом ви ревнуват, значи ви обичат, вече може да се смята за мит. Медиците насочват патологичните ревнивци към лечение на пагубното чувство.
Всеки човек в определен момент от живота си е усещал парещото пробождане на ревността – когато се появява съперник и заплашва да отнеме “неговото”. Тогава ни обзема страх, омраза към “натрапника”, самочувствието ни е смазано.

Медицината различава пет вида ревност – депресивна, страх от развод, параноидна, маниакална и хипертрофна. Когато ревността е лека, опасност няма.
Ако ситуацията обаче започне за излиза от контрол, а човекът, изпитващ ревност, стане жертва на силни и разрушителни емоции, с които не може да се справи сам, тогава ревността вече се смята за патологична – и в този случай трябва да се обърне към лекар.
Безпокойство
Ревността съществува още в най-ранна възраст. Дори едно съвсем малко дете започва да ревнува, когато в семейството се появи друго дете. Ако имате куче, сигурно сте забелязали как то ревнува, когато погалите друго куче.
“Натрапчивото състояние, свързано със страх да бъдеш измамен, се съпровожда с падане на нивото на хормона на щастието – серотонин”, обяснява невропсихиатърът Донатела Мораци, автор на изследването.
Постоянното усещане за безпокойство оказва влияние на дейността на мозъчния център, като нарушава производството на хормони в полза на стресовите, отслабва имунната система и може да започне развитието на една или друга болест или вреден навик. Ревнивците принципно страдат от силни болки в областта на корема, проблеми със стомаха, пристъпи на тревоги, главоболие и помътнен разсъдък. Затова медиците предлагат потенциално опасните ревнивци да се установяват с магнитно-резонансно изследване и да се лекуват.
Притежание
Силно ревнивите хора приемат партньора си като лично свой, като своя вещ и не му оставят никаква свобода. Това дори може да достигне до болестно състояние. Такава ревност потиска и отблъсква другия и го кара отчаяно да се бори за свободата си. Никой не обича да ограничават личната му свобода, да го притискат, да го следят, постоянно да му търсят обяснение за дребни неща и да го третират като собственост. Затова е най-добре, когато усетите, че прекалявате с обсебването да се отдръпнете или преосмислите действията си.
Ако ревността е в лека степен, може да бъде като “подправка” към любовта, като разпалване на искрата… Прекрачи ли се обаче тънката граница, минава в другата крайност – започва да руши любовта.
Съвети
Ревността се храни с негативни емоции. Не им позволявайте да завладеят съзнанието ви и бъдете позитивни. Така чашата ще е наполовина пълна, а проблемите ще се превърнат в конструктивни изпитания за личността ви. Ще изгубите чувството за фаталност в съмненията си и ще можете да погледнете на ситуациите с нови очи. Не се сравнявайте с останалите. Всички сме различни. Това, което липсва във вашата връзка и го има в тази на приятелите ви и се компенсира от нещо също толкова съществено. Не се опитвайте да копирате и да подражавате на други двойки – те са открили това, което ги сплотява и държи заедно. Със­ре­доточете се върху своята връзка и начините да я заздравите.

Видяна: 39101 пъти


Публикувана на
25 Май 2017 година

Още статии


Топ новини
Кои храни...

Да се ограничаваме е също толкова вредно, колкото и да прекаляваме с някои храни. Но когато подбираме дневното си меню, добре е да знаем кои съставки могат да увредят костната ни система и в какви...

Защо не помните...

Със сигурност ни се е случвало да си спомняме, че сме сънували нещо много забавно или пък доста плашещо, но да не можем да се сетим ясно какво точно е било. Това е обичайно явление и в него няма...

Какво казва...

Тялото, както и всичко останало в живота ни – не е нещо друго, а пряко отражение на нашите убеждения. Нашето тяло винаги ни говори – ако намерим време да го послушаме… Всяка клетка в тялото...

Метаболитният...

Метаболитният синдром е едно от най-често срещаните заболявания – много голям брой хора в западните общества са засегнати от него. Според съвременни статистики около 50% от населението страда от...

Издател - "Меджик фонс"ООД     КОНТАКТИ     Общи условия
 
BgTop100.com | BgChart.net | BGtop.net | 4BG.info