header

Собствено Търсене

Петък, 22 Юни 2018    - КОНТАКТИ -    plovdivmedia@yahoo.comНовина от категория В общината

Шест шампионски лодки от Рио идват на Гребния канал в Пловдив

Размер на шрифта: A+ /  нормален /  A-

PlovdivMedia - Шест шампионски лодки от Рио идват на Гребния канал в Пловдив

Община Пловдив е инвестирала над 2 млн. лв. в Гребната база за последните 5 години, обяви заместник-кметът Георги Титюков преди старта на Европейското първенство за мъже и жени по кану-каяк и пара кану (14-16 юли) и Световното първенство по гребане за мъже и жени до 23 години (19-23 юли).
Обновени са хангарите, трибуните, каналният комплекс, финалната кула, съблекалните, поставено е ново информационно табло, а през тази година са поставени асансьор и специална рампа за инвалиди.
„Всяка година правим подобрения на Гребния канал. Пловдив е град с дългогодишни традиции в спорта. Множеството първенства по гребане и кану-каяк, които организираме през последните години имат изключително ползотворно влияние върху нашия град. Те дават възможност на много деца да се запалят по спорта, независимо дали ще започнат да спортуват активно, или просто ще бъдат физически активни. Шампионатите спомагат Пловдив да е жив през най-горещото време от годината, когато всички предпочитат да са по морето. Икономическият ефект също е изключително сериозен, като вложените средства се връщат многократно”, каза кметът на Пловдив Иван Тотев.
Шест шампионски лодки от Олимпийските игри в Рио де Жанейро ще участват в Европейското първенство по кану-каяк. Това са: С1 1000 Себастиан Брендел (Германия), С2 1000 Себастиан Брендел-Вандрай (Германия), К1 1000 Маркус Валс (Испания), К2 1000 Рендшмид-Грос (Германия), К4 1000 Рендшмид, Грос, Хоф, Либшер (Германия), К1 200 Лиам Хийт (Великобритания). В състезанието ще участват 780 състезатели, представители на 36 държави. България ще бъде представлявана от общо 13 състезатели, сред които световната шампионка Станилия Стаменова и Ангел Кодинов (кану), Мирослав Кирчев (кану) и Кристиян Душев (каяк). 78 са участниците с увреждания.
„За толкова голямо и престижно първенство е трудно да се правят прогнози, защото разликите между състезателите са много малки. Българите са подготвени добре и се надяваме да ни зарадват с добро представяне”, каза членът на организационния комитет на Европейското по кану-каяк и двукратен олмпийски шампион Николай Бухалов.

Изпълнителният директор на Българската федерация по кану-каяк Евелина Петрова пък благодари на Министерството на младежта и спорта и лично на министър Красен Кралев и на Община Пловдив за подкрепата, получена при организацията на шампионата.
Председателят на Организационния комитет на Световното първенство по гребане Иван Попов също изтъкна, че провеждането на тези престижни състезания би било почти невъзможно без подкрепата на ММС и Общината.
Любопитно е, че за шампионата на планетата през 2017 г. са акредитирани точно 2017 души! Те са представители на 56 страни. 854 са състезатели, разпределени в 326 лодки. Нашите представители са Борис Йотов (скиф), Иван Колев (скиф, лека категория), Рангел Кацарски и Марио Симеонов (двойка скул) и Десислава Георгиева (скиф).
От 2011 година насам Пловдив е отличен домакин на Европейско първенство по гребане за мъже и жени (2011 г.), Световно първенство по гребане за юноши и девойки и мъже и жени в неолимпийските дисциплини (2012 г.), Световно първенство по гребане за мъже и жени до 23 години (2015 г.) и Европейско първенство по кану-каяк за юноши, девойки и младежи до 23 години (2016 г.).
Догодина предстоят Световно първенство по гребане за мъже и жени и Световно първенство по кану-каяк за юноши, девойки и младежи до 23 години.
Официалното откриване на Европейското първенство по кану-каяк е на 13 юли в 19.30 часа на финалната кула на Гребния канал. Откриването на Световното по гребане е на 18 юли в 19 часа в Античния театър. Присъствие на двете откривания е потвърдил министърът на младежта и спорта Красен Кралев./дарик

Видяна: 22021 пъти


Публикувана на
12 Юли 2017 година

Още статии


Топ новини
30 000 лв. дават на...

През 2008г. се създава услуга в община „Родопи“, с. Брестовица, която да е в помощ на възрастни самотни хора и хора с увреждания. Общо четири човека е персонала на социалният патронаж. Готвач,...

Парк Източна...

Първите 13 пейки бяха монтирани в парк Източна Румелия, в район Южен, заедно с 1 нова беседка. През тази седмица предстои да бъде поставена и още една беседка.
„С монтирането на пейките и...

Нова акция в...

В район “Северен” се проведе акция в изпълнение на разпоредбите на Наредбата на Община Пловдив за реда и условията за намаляване на замърсяването с отпадъци от излезли от употреба МПС. Съставени са ...

Подписват...

Допълнителното споразумение към договора за концесия на стадион "Ботев", с което срокът на строителството на спортното съоръжение се удължава с 2 години, ще бъде подписано днес от кмета на община...

Издател - "Меджик фонс"ООД     КОНТАКТИ     Общи условия
 
BgTop100.com | BgChart.net | BGtop.net | 4BG.info