header

Собствено Търсене

Четвъртък, 21 Септември 2017    - КОНТАКТИ -    Новина от категория Пловдив

Пловдивчани на косъм от смъртта край гръцки остров

Размер на шрифта: A+ /  нормален /  A-

PlovdivMedia - Пловдивчани на косъм от смъртта край гръцки остров

Приятна екскурзия до гръцкия остров Закинтос едва не завърши смъртоносно за няколко пловдивчани. Заради пишман организатори и водачи те едва са били спасени в бурните води в морето при опит да се върнат с лодките си.
Въпросната екскурзия с цел – каяк в морски води в Гърция, била организирана от туристическа агенция Kayak Venture. „Записахме се няколко пловдивчани, а цялата група наброяваше около 15 души.”, разказва пред "Трафик Нюз" един от преживелите ужаса – Атанас Петков. Доколко тази агенция е официално лицензирана, не зная - не сме видели документи. Пътуванията им до Гърция с цел каяк са едноседмични. Решихме да опитаме, цената беше изгодна. Ние тръгнахме със собствен автомобил и добре че го направихме, защото разбрахме, че водачите Румен и Бебо не са искали да пускат климатик в буса. Представете си 1000 км пътуване в жегите. Предполагам, целта им е била да направят някакви икономии, пък и този бус, натоварен с хора и лодки, сигурно не може да се движи с климатик, допълва Атанас Петков.
Неволите обаче тепърва започвали. Оказало се, че групата била доста разнородна – съставена от хора с различни възможности и подготовка. Имало и жени, и деца. Още първия ден направихме преход с каяците от 16 км. За подготвен човек не са проблем, но за една част от хората беше непосилно – накрая буквално плачеха от изтощение, разказва Атанас.
На втория ден прогнозата била за лошо време, но Румен и Бебо решили да вкарат групата в морето. Двама души обаче проявили разум и останали на брега. Влязохме десетина лодки, като в началото вълнението не беше толкова силно, продължава разказа си пловдивчанинът. Гребахме няколко километра до един междинен плаж, където две от лодките останаха, а останалите продължихме към най-известния – Навагио. Междувременно вълнението започна да се усилва и едва стигнахме, защото лодките започнаха да се пълнят с вода, продължава Атанас. Въпреки нежеланието на една голяма част от хората и опасното вълнение, водачите им решили да се връщат след престой от около час. Предполагам го направиха с цел икономия, защото можеха да се обадят да ни приберат с корабче, но това щеше да струва някакви пари. Реално нямаше как да преценим дали ще можем да се приберем в тези вълни, тъй като ни липсваше необходимата подготовка. Все пак имахме някакво доверие на Румен и Бебо. Тръгнахме, но вълните разкъсаха групата ни и се пръснахме из морето. На около километър навътре лодката ни се обърна – аз бях с едно момиче в двойка, тъй като идеята е да има по-силен и по-слаб гребец, пояснява пловдивчанинът.
За зла участ заради лошото време в онзи момент всички лодки и корабчета били спрени и е нямало кой да забележи бедстващите. Три часа се борихме с вълните, държейки се за лодката, осолих се за цял живот. Спасителната ми жилетка се оказа малка и не можеше да ме държи над водата. Оказа се невъзможно да се качим в лодката – направихме около 10 опита, но момичето не можеше да балансира и при това вълнение нямаше да се задържи вътре. Реално бяхме в открито море. Вълните ни подхвърляха като топче за пинг понг. Бях по-загрижен за момичето, което премина през всички етапи – плака, моли се на Господ, изпадна в истерия. Нямахме никаква сигнализация, а след около час и половина щеше да се стъмни, препредава ужаса Атанас.
След тричасовата борба вълните ги захвърлили до високи отвесни скали на острова. Братята гърци ни измъкнаха буквално на 10 метра от тях. А вълните бяха огромни и ако ни бяха запокитили в скалите – дотам. Извадихме късмет. Иначе докато бедствахме, покрай нас минаха лодки, но нямаше как да ни помогнат, защото и те щяха да се обърнат, продължава препатилият нашенец.
Междувременно водачите се уплашили и изкарали на едни скали едно момиче, което не можело да плува, и две деца на 9 и 11 години. На прикаченото видео се вижда точно момичето, което се крепи на скалата малко над разрушителните вълни. А гърците започнали да ги търсят, след като на пристанището техни приятели се загрижили, че не се връщали, и сигнализирали за помощ. Местни хора с моторна лодка започнали да ги вадят един по един. „Във възторг съм от гърците, които показаха невероятно отношение – дадоха ни чай, вода, кърпи, прегръщаха и целуваха децата. След това се прибрахме и общо взето екскурзията приключи, защото голяма част от каяците липсваха. Водачите гледаха да си ги съберат, за да не загубят някой лев, а нас ни оставиха на свободна практика. На втория ден ги извикахме и им дръпнахме един другарски съд. На всичкото отгоре се оказа, че нямаме туристическа застраховка, която би трябвало да е включена в цената. Имам подозрения, че са я икономисали, а тя е 4-5 лева на човек. Малкия дявол – добре че нямаше удавени. Решихме да дадем гласност на този случай, за да знаят хората къде отиват, какво да избират и на кого да се доверяват.”, завършва потресаващия си разказ Атанас Петков./пик

Видяна: 17446 пъти


Публикувана на
19 Август 2017 година

Още статии


Топ новини
Битият с кол...

Учителят от гимназията в Садово, когото ученик би с дървен кол, разказа за инцидента пред bTV. Преподавателят по английски език Антон Велков започва с подробностите за инцидента от вторник –...

Пловдивски...

Пловдивският народен представител Александър Сиди от ВМРЖ донесе вода на лидера си Красимир Каракачанов по време на разискванията за състоянието на армията.

"Никой не го е карал....

Кон падна в...

Кон падна в улична шахта в курорта Пампорово, съобщават от пожарната, чийто екип е помогнал за изваждането му посредством специализирана техника.

Към в 08:40 часа в сряда на...

Пребитият с кол...

Дядото на 17-годишния Атанас Георгиев, който преби с дървен кол учител по английски език от селскостопанската гимназия в Садово, твърди, че неговият внук не бил конфликтна личност. Ходел на...

Издател - "Меджик фонс"ООД     КОНТАКТИ     Общи условия
 
BgTop100.com | BgChart.net | BGtop.net | 4BG.info