header

Собствено Търсене

Вторник, 20 Февруари 2018    - КОНТАКТИ -    plovdivmedia@yahoo.comНовина от категория Светът

Топ 10 на най-лошите и най-добрите държави за живеене на чужденци

Размер на шрифта: A+ /  нормален /  A-

PlovdivMedia - Топ 10 на най-лошите и най-добрите държави за живеене на чужденци

Репутацията на САЩ и Великобритания като добри места за живот и работа се влошава сред някои от най-мобилните и космополитни хора в света, съобщава Bloomberg. След президентските избори в САЩ миналата година и гласуването за брекзит във Великобритания, двете страни са смятани за по-малко дружелюбни към чужденците, показва изследване сред близо 13 000 чужденци от 166 националности.
Те са посочили също, че качеството на живот в двете страни намалява и по други показатели, по-специално достъпност на грижите за децата и здравните грижи в САЩ и на жилищата във Великобритания. Допитването на Expat Insider се провежда всяка година от InterNations – мрежа от 2.8 милиона чужденци, базирана в Мюнхен.
В света има около 50 милиона души, живеещи извън родината си, сочат данни на компанията Finaccord. Те често имат избор къде искат да живеят и тяхното мнение е важно за страни, които желаят да привличат талантливи и заможни хора. През 2017 г. класацията се оглавява от Бахрейн, благодарение на високите оценки, които получава от чужденците като място за работа, създаване на семейство и приветливо отношение към хората с различна националност. Страната значително изпреварва съседите си в Персийския залив, като Кувейт, Саудитска Арабия и Катар, които заемат позиции в последната десетка на изследваните 65 страни. Гърция е най-лошата страна за живот за чужденците в света заради икономическите си проблеми. Австралия влезе в топ десет миналата година, но сега се срива до 34-о място с по-ниски оценки на чужденците в категориите работни места, перспективи за кариера, работни часове и баланс работа-личен живот. Едно от предпочитаните места от чужденците за работа е Китай, където две трети от анкетираните са доволни от кариерата си. Но страната се намира едва на 55-о място от 65 изследвани страни заради ниското качество на живот. Чужденците, особено тези с деца, са притеснени от сериозното замърсяване и качеството и цената на здравните грижи и образованието. Друга азиатска страна - Тайван, която миналата година оглави класацията, сега се намира едва на четвърто място, докато Сингапур е поставена на девета позиция. Хонконг, който от дълги години е конкурент на Сингапур, заема едва 39-о място - скок с пет места спрямо миналата година. Великобритания е поставена на 54-о място - срив с 21 места спрямо миналогодишното допитване, след гласуването през юни 2016 г. за напускане на ЕС. Преди референдума 77% от чужденците във Великобритания са имали положително мнение за политическата стабилност в страната. Тази година само 47% мислят така. Допитването е проведено през февруари и март, преди изборите на Острова. Едва половината от чужденците смятат, че Великобритания има добро отношение към чуждите граждани. Чужденците във Великобритания са притеснени и за икономиката на страната. Слабият паунд и високата инфлация поставят Великобритания едва на 59-о място в категорията лични финанси. Почти две трети от чужденците имат отрицателно мнение за разходите за живот, а 69% са недоволни от високите цени на жилищата. Времето също е проблем - 75% от чужденците казват, че не го харесват.
САЩ също са позагубили от блясъка си след година на политическа нестабилност, казва Малте Зеек, създател и генерален директор на InterNations. Само 36% от чужденците имат положително мнение за политическата стабилност в Америка спрямо 68% в миналогодишното изследване. САЩ са поставени на 43-о място в общата класация - спад със 17 места спрямо миналата година. Но репутацията на страната се влошаваше, още преди обявяването на изборните резултати. През 2014 г. САЩ заемаха пето място в класацията. Положителното е, че 69 на сто от чужденците имат добро мнение за американската икономика. 72% от чуждите граждани в САЩ казват, че не могат да си позволят здравна помощ и страната е поставена на 50-о място в категорията здравеопазване и благосъстояние. Транспортната й инфраструктура е оценена като „много добра“ от едва 15% от чужденците. САЩ са на последно място по достъпност на грижите за децата и на 39-о място от 45 страни, оценени в категорията достъпност на образованието. Американците все още имат репутация на гостоприемни хора, но това възприятие се променя. Преди три години 84 на сто от чуженците са оценили САЩ положително в категорията дружелюбно отношение към чуждите граждани, а едва 15% са имали негативно мнение. До 2017 г. негативните оценки са се утроили, а положителните са намалели с 16 пункта.
Топ 10 на най-добрите страни в света за чужденците: 1. Бахрейн 2. Коста Рика 3. Мексико 4.Тайван 5. Португалия 6.Нова Зеландия 7. Малта 8. Колумбия 9. Сингапур 10. Испания.
Топ десет на най-лошите страни в света за чужденците: 1. Гърция 2. Кувейт 3. Нигерия 4. Бразилия 5. Саудитска Арабия 6. Италия 7. Украйна 8. Катар 9. Индия 10. Турция./блиц

Видяна: 15128 пъти


Публикувана на
13 Септември 2017 година

Още статии


Топ новини
Шушана цъфна в...

Шушана цъфна в английски учебник! Лирическата героиня от култовата песен на Наско Ментата помага на малките деца в цяла Великобритания да се научат да произнасят трудни думи. Книжката е с цветни...

Интернет...

Силвестър Сталоун се оказа поредната жертва на онлайн спекулациите, разгласяващи погрешна информация за смъртта на звезди.

Броени часове, след като актьорът сподели постер за...

Изобретиха...

Екип от Токийския университет е разработил свръхтънък еластичен светодиоден дисплей, който може да се залепи върху човешката кожа, съобщи японската обществена телевизия Ен Ейч Кей.

Холивудска...

Звездата от Холивуд Лара Флин Бойл, участвала в култовия сериал "Туин Пийкс" и в редица други филми, бе изловена от папараци на паркинг пред магазин в град Уестууд, Калифорния как стабилно отпива...

Издател - "Меджик фонс"ООД     КОНТАКТИ     Общи условия
 
BgTop100.com | BgChart.net | BGtop.net | 4BG.info