Новина от категория Пловдивчани
Архив на публикациите

Как Кристина успя в Канада

Видяна: 170861 пъти

Когато заминала за Канада преди 6 години, Кристина Търпова нямала почти никакви познания по английски. Френският била на нула. Зад Атлантика я отвело сърцето - нейният втори съпруг, който също е българин, се бил установил там още през 1990 година. След развода с успешен бизнесмен под тепетата за Кристина всичко започнало отначало.
Заминала за Канада, където нейната професия била напълно неприложима. Първо се записала на училище, за да може да подобри комуникацията си. Преди да замине, нейната дейност била обвързана с журналистиката и PR-a. Първите си крачки е направила във вестник “Денонощен новинар”, а след това се присъединила към екипа на в. “Марица”. След това продължила стажа си във в. “Денят”. 7 години работила в отдела за обществени поръчки във ВиК-Пловдив, а точно преди преместването си в чужбина била част от друга местна фирма.
Така нейният опит не бил сходен с възможностите за работа в Канада. Няколко седмици след пристигането си стари познати я повикали да помогне с преместването в ново жилище и почистването. Тя се справила много добре, което накарало семейството да я препоръча на други свои познати. Така започнали да звънят все повече потенциални клиенти. Първоначално Кристина работела на парче, за да връзва двата края. Скоро обаче решила да си направи фирма - “Юрошайн”. Не било никак лесно, особено с трудностите в езика, спомня си пловдивчанката. Законите в Канада са много сложни и прецизни, признава Кристина. Повярвала в шанса си да успее, когато бизнесът се разраснал толкова, че се наложило да наеме втора работничка. Действала основно в Онтарио, но приемала поръчки и от други близки райони. Фирмата ставала все по-търсена, като вече се равнява на средно голяма компания по стандартите в страната. Днес при нея работят 11 “момичета”, а годишната печалба е над 100 000 канадски долара. Жените в екипа са на възраст между 23 и 47 години, родом от 3 континента. В Канада се заплаща на отработен час. Първоначалната заплата на работничките е 13 долара на час, при минималната за страната 11.60 долара. Това заплащане се повишава според успехите и стажа и едно от “момичетата” вече печели 18 долара на час. Триетажна къща се чисти за 6 часа, като обикновено работят две жени за по 3 часа. Първоначалната цена за първо посещение е 200 долара, а за редовни клиенти тя варира между 150 и 180 долара. Канадците предпочитат да почистват основно домовете си веднъж на две седмици, в редки случаи - веднъж на седем дни, разказва пловдивчанката. Данъците в Канада са различни от тези в България, като са доста по-високи, споделя още Търпова. Техният еквивалент на ДДС е в размер на 13 процента, а общият данък стига до 35 процента.
Клиентите на “Юрошайн” в момента са 89. Повечето от тях са домове, защото Кристина предпочита къщите, а не офисите. В дома на човек трябва да изпипаш всеки детайл и имаш шанса да видиш неговата реакция, казва бизнес дамата. Такъв е и най-хубавият спомен - как един възрастен човек написал, че името на фирмата трябва да е “Уау!”.
Все пак сред клиентите има и компании, а едни от най-интересните са четири посолства - на Полша, Естония, Ирак и Ирландия. Малко по-строги са мерките за сигурност в Иракското, но навсякъде се отнасят с голямо уважение, обясни Кристина.
Нейната компания вече е на 5 години, а от 2015-а до момента е спечелила три различни приза за най-добра почистващата фирма в конкуренцията на още 1750 подобни учреждения от бранша.
Търпова е доволна от развитието на бизнеса си. За нея най-важен е мениджмънтът, а тя подхожда към управлението на колектива приятелски и с усмивка - така както се държи и със своите клиенти. Те пък държат еднакво на качеството и доброто и коректно отношение. От две години не работи наравно с останалите “момичета”, просто защото задълженията в офиса стават все повече, а и тя търси нови клиенти. Определено е решила да се опита да разшири бизнеса си още повече и не отрича, че обмисля да пренесе част от него в България, но засега това не е план, а само блазнеща идея.
За родината си и за традициите ни тя говори само позитивно и с усмивка. Тя се гордее да е част от българската общност, която наброява над 1500 души в Отава. С радост се включила в една от групите по народни танци и обяснява, че си правят редовно хоротеки. Участват и в много празненства и фестивали. Синът Атанас, който е отраснал в чуждата страна, се гордее с корените си. През това лято дори се учил да свири на родопска гайда, докато бил на гости в Пловдив. Докато той е избрал да се реализира в Канада и гледа към юридическото поприще, майка му би се върнала в родината, след като се пенсионира. Тя си спомня, че първите три години в чужбина са били много тежки за нея, но признава, че и цялото преместване обратно в България и повторното свикване с обстановката наново се струват трудни. За нея днес е важно да поддържа българския дух. Когато се прибира в родината си, тя се фокусира върху най-положителното - семейството и приятелите, но и допълва, че в последните години забелязва положителни промени в Пловдив и България като цяло.
Марица

Публикувана на
30 Октомври 2017 година