header

Собствено Търсене

Понеделник, 10 Декември 2018    - КОНТАКТИ -    plovdivmedia@yahoo.comНовина от категория Пловдив

Альоша тайно продаден, подменен е с копие

Размер на шрифта: A+ /  нормален /  A-

Видяна: 100040 пъти


PlovdivMedia - Альоша тайно продаден, подменен е с копие

Сензационен сигнал се получи вчера в 17.47 часа. “Биете тъпана, че Панагюрското златно съкровище е подменено, а изобщо не знаете, че другото непродаваемо национално съкровище вече също не е оригинално – тайно е сменено с копие!”, стресна ни непознат мъжки глас, на слушаема възраст над 70 години. На машиналния ни въпрос кое е то, отговорът ни шашна: “Альоша на Бунарджика!”

Динко ПЕТКОВ


От наша страна последва ново несдържано питане: “Луд ли сте!”. “Не, скоро си вадих свидетелство от психодиспансера, че нямам жълта книжка заради една мисирка от махала, която ме разнася, че дъската ми хлопа!”, отвърна ни. След което се представи: „Подполковник от запаса Чугунски!”. Дългогодишен началник на бившата култова Гарнизонна фурна в Пловдив. “Днес хлябът е химия, не брашно. Какъв хляб съм правил навремето, по тайна съветска рецепта, ама да не се отклоняваме от проблема!“, въздъхна телефонно той, моментално връщайки се на темата: “Факт е- славният солдат в момента на Хълма е менте!”.
На предложението ни да се срещнем, обясни, че е възпрепятстван, тъй като бил в една частна болница. “Няма как да дойдете, защото външни хора не се пускат. Тук съм защото съм хванал заушка”, уточни ветеранът на Гарнизонната фурна.
Помолихме да ни каже защо смята, че Альоша е подменен. И на кого му е било нужно да го подменя.
“Подменен е защото, според моето разследване, е продаден на руски олигарх. Като втората след Берлинската стена забележителност в бившия социалистически лагер.”, съвсем ни шокира Чугунски.
После ни обясни как е разбрал, че Оригинала го няма на пиедистала. “Не е много за разправяне, но кой не е правил грехове на младини. Бях младо лейтенантче. Годината беше 1956-та. Бях залюбил една хубавица, ученичка в Търговската гимназия. Тогава не беше като сега. Младите днес ги мързи да се катерят романтично на Бунарджика и се държат любовно за ръце в Цар Симеоновата градина. Навремето само малко да се смрачи и по Хълма като лястовички на жица, накацваха влюбени. Една есенна вечер, след като се разделихме с моята възвишена, че вече беше станало 18 часа и тя трябваше да си е вкъщи, въодушевен от първата ни целувка, аз се качих чак горе на площадката на Альоша. Не бях на себе си и направих поразията. С ножче изчегъргах на гранита на паметника “Ч + М =Л”.
“Ч”-то съм аз – Чугунски. “М”-то е любимата ми Мичето. А с “Л”-то имах предвид, че е Любовта, но се оказа, че е било майка й – Люсито. Много проклета жена, но да не се отклоняваме.
“Още утре ще се качим, за да видим надписа!, прекъснахме Подполковника.
“Няма смисъл да се катерите. Няма го. Това е първият факт, че Альоша е подменен. Беше на много тайно място – под мишницата му. Нямаше как да го забележат. Иначе от КГБ щяха да ме открият по почерка, да ме разжалват и пратят в Сибир. На годишнината от сватбата решихме с моята да се качим пак на Альоша. Да си припомним младостта. Бях потресен. Надписа го нямаше. Така го бях издълбал, че беше неизтриваем. Как е изчезнал тогава? Изчезнал е със самия Альоша. Подменили са го. Освен това забелязах и друго. Калибърът на автомата му “Шпаген” беше друг. В момента, обаче, шмайзерът изобщо не е същият модел. По-нов е. Паметникът е вдигнат през 1954 г. А сегашният вариант на оръжието е от 1962-ра. Аз имах точно такъв зачислен в Гарнизонната фурна. С него ходех на учения с полевата кухня. При направата на ментето не са обърнали внимание на този детайл в разминаването с годините. Но подполковник Чугунски вижда всичко!” На логичния ни въпрос, след като нищо не пропуска, как така не е засякъл подмяната на Альоша с ментето. Ако е вярна версията му, че Оригиналът е продаден на руски олигарх, как са го транспортирали истимаро. И възможно ли е никой в града да не е усетил.
“Всичко е възможно, ако някой руски милиардер реши да притежава нещо. Вижте ги, изкупиха половината свят. И в САЩ, и в Англия, и в Европа. Альоша ли ще им се опре! Още повече горе няма никаква охрана. Смрачи ли се, полицаите не смеят да ходят там, че е опасно. Няма и влюбени, както ви казах. Пустота. Онзи ден как го нацапотиха с разни надписи и никой не видя кои са серсемите, а? Какво пречи в такава обстановка тайно да го демонтират, подменят и изнесат. Вероятно са го вдигнали направо с някой мощен хеликоптер. Кой ще ги засече. Военните у нас днес са на изчезване. Нямаме и самолети, които да летят. Гарнизонната фурна пък отдавна е закатанчена Съмнявам се, че подмяната е станала по онова време, когато една вечер в Пловдив се усети леко земетресение. Според мен не е бил трус, а просто в този момент са демонтирали Альоша от пиедистала и се е разклатило. Тогава е станало!”, заключи Чукански.
Рано, рано в неделния ден се качихме на Альоша. Надписът “Ч+М=Л” действително липсваше. А автоматът на братушката някак си приличаше на пушка от “Луна парк”.

Публикувана на
12 Ноември 2017 годинаОще статии


Най-четени
Кметът Иван...

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев бе отличен с благодарствена грамота по случай 190-ата годишнина от новия строеж на арменския храм „Сурп Кеворк“ /Свети Георги/ в Стария град. На специалното...

Без сняг за...

Коледно-новогодишните празници ще са по-топли от нормалното и без сняг. Това прогнозира пред Агенция „Фокус“ климатологът проф. Георги Рачев.
Единственият шанс да...

Двуметровият...

[b]Задържаният за убийството на карловската рейнджърка Светослав Каменов се е оказал излишният в наскоро образуван любовен триъгълник между него, нея и друг мъж, разкриха пред ангажирани с...

Челен сблъсък...

Кола е смазана след тежък сблъсък с автобус от градския транспорт, движещ се по линия номер 15 между Пловдив и Войводиново.
Инцидентът е станал тази сутрин на шосето в посока към...

Издател - "Меджик фонс"ООД     КОНТАКТИ     Общи условия
 
BgTop100.com | BgChart.net | BGtop.net | 4BG.info