header

Собствено Търсене

Вторник, 20 Февруари 2018    - КОНТАКТИ -    plovdivmedia@yahoo.comНовина от категория Пловдив

Покриват базиликата с метал и стъкло, отварят я догодина

Размер на шрифта: A+ /  нормален /  A-

PlovdivMedia - Покриват базиликата с метал и стъкло, отварят я догодина

Голямата ранно – християнска базилика, известна още като Епископска, ще отвори вратите си за посетители в средата на 2019 г., стана ясно днес по време на презентацията на проекта. Той вече е съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство и е получил карт бланш за реализация.
Сградата ще е на две нива, от лека метална конструкция със стъклени панели, непознати досега на Пловдив. Така щяла да се осигури естествена светлина. Ще покрива експонираните 2000 кв. метра

PlovdivMedia - Покриват базиликата с метал и стъкло, отварят я догодина

цветни мозайки от 4 – 5 век. Височината й е 10 метра. Ще има външна тераса с макет на римския Филипопол.
Вътре са предвидени зали за прожекции на историческа тематика, магазинче за сувенири, информационен център, ателие за реставрация и консервация на находки. С очила и мултимедия посетителите ще се пренесат във виртуална реалност и ще могат да видят как някога е изглеждала базиликата. Асансьор, по подобие на този на Римския стадион, ще отвежда туристите до археологията.
Пред католическата църква ще има площад с места за сядане, а пред „Райфайзен банк” вместо сегашния паркинг ще се направят градинки. Зелен пояс ще отделя пешеходната зона от булеварда. В проекта се предвижда също така велоалея, детска площадка, над 40 места за паркиране, сух фонтан по подобие на този, който радва децата до езерото в Цар – Симеоновата градина.
Инвестицията е 16 милиона лева. Половината от средствата – 8,2 млн. лева – осигурява фондация „Америка за България”, останалите пари са от общината. Общината пряко не участва във финансирането на самия проект, а ще инвестира в средата около него. Вече откупихме частния терен срещу 500 хиляди лева, а от тук насетне в нашите задължения влизат подпорни стени от едната част, осигуряване на паркинг за туристите, преместване на комуникациите под Базиликата. Нашата инвестиция ще решава градски задачи, подчерта Тотев.

Видяна: 6771 пъти


Публикувана на
12 Февруари 2018 година

Още статии


Топ новини
Обедняваме,...

71% от българите получават под жизнения минимум, според реалните статистики. Това съобщи в студиото на „Денят започва“ икономистът от КНСБ Любослав Костов. За нормален живот на човек от...

Йова и Ана...

Имал ли е Левски любима? Този въпрос продължават да си задават изследователите на живота и делото на великия българин 145 години след неговото обесване. Според Захари Стоянов интимните трепети...

Общината дава 375...

Обявена е обществена поръчка за предпечатна подготовка, печат и доставка на формуляри, рекламни и печатни материали за нуждите на община Пловдив.
Прогнозното количеството на рекламните издания...

Слагат първите...

Намерени са места за поставяне на първите подземни контейнери за отпадъци на улица „Отец Паисий“ в Пловдив. Това съобщи кметът на града инж. Иван Тотев.

„Намерихме 6 квадратни...

Издател - "Меджик фонс"ООД     КОНТАКТИ     Общи условия
 
BgTop100.com | BgChart.net | BGtop.net | 4BG.info