header

Собствено Търсене

Понеделник, 10 Декември 2018    - КОНТАКТИ -    plovdivmedia@yahoo.comНовина от категория В общината

Програма за борба с вредни насекоми, гризачи и птици изготви ВМРО

Размер на шрифта: A+ /  нормален /  A-

Видяна: 30012 пъти


PlovdivMedia - Програма за борба с вредни насекоми, гризачи и птици изготви ВМРО

Програма за борба с насекоми, гризачи и птици, които пренасят болести, ще внесе ВМРО в Общинския съвет. Стратегията е за 4- годишен период до 2021 година и е разработена от проф. д-р Станчо Петров от Аграрния университет. Точното наименование на документа е „Програма за мониторинг и санитарна защита на жизнената среда в Община Пловдив”.

Тя обхваща борба с насекомите – комари, бълхи, мравки; мерки срещу домашните вредители като хлебарките, унищожаване на гризачите – мишки и плъхове, и действия върху урбанистичните птици като гълъбите, които разнасят болести.
От партията предлагат да се създаде специален екип от биолог, еколог и агроном. Първата стъпка е събиране на данни, след това ще бъде закупен микроскоп, с който лаборант да изследва пробите, които са събрани и да излезе с конкретни предложения какво да се прави. „ Важни са ареалите, на които тези животни са разпространени. Като даденост приемаме, че трябва да има комари в центъра на Пловдив, а не би ли трябвало да са само около река Марица . Защо да има рояци насекоми край детски градини, ясли, училища? ",  коментира Инчев.
Според него , за да се реализира програмата, ще са необходими около 30 хил. лева на година, с които ще бъде оборудвана лаборатория и ще бъде закупена специална техника. Той допълни, че тази програма не е в конфликт с дейността на ОП „ Дезинфекционна станция”, а става дума за прецизиране на препаратите и дейностите, които ще бъдат извършени.
„През последните 3 години близо 2000 души в Пловдив са заболели от 10 вида заразни болести- малария, лаймска болест, хеморагична треска и др.. Затова този проблем можем да разрешим, като стъпим на научна основа. Не е важно да се знае самото пръскане, а моментът на пръскане. Важно е да бъдат подбрани и обектите, подчерта Камен Шишманов, секретар на ВМРО и зам. –председател на Общинския съвет.„С тази стратегия ще преминем към преход от изтребление към профилактика“, убеден е той. Според него много вредители са станали резистентни към веществата, с които се обработват площите и помещенията, и затова специалисти трябва да направят своите изследвания и да сменят химическите формули.
Стефан Послийски допълни, че програмата ще даде възможност за превенция. "Всеки ден до 150 хиляди души през лятото са подложени на атаки от комари , като се започне от Гребната база, мине се през центъра на Пловдив и се стигне до район "Източен", а третирането на тези насекоми ще предотврати процеса, обясни той.
Програмата трябва да премине през обществено обсъждане, като бъде качена на сайта на общината, след което да се гласува в ОбС. Ако съветниците одобрят тази 4-годишна стратегия, Пловдив ще стане първият град в страната с начертани и координирани действия по подобен документ, твърдят от ВМРО.

Публикувана на
20 Февруари 2018 годинаОще статии


Най-четени
80-хилядна...

[b]Нямаме план „Б”, ако на 12 януари за откриването на Европейска столица на културата има виелици или проливен дъжд. Това призна шефът на фондация "Пловдив 2019" Кирил Велчев на среща с медиите....

Темата с...

[b]Темата за замърсения въздух и превишените норми на фини прахови частици в Пловдив се преекспонира. Това заяви кметът на града Иван Тотев. Той бе категоричен, че в Пловдив не трябва да се...

Курбан за св....

В четвъртък от 10.15 ч. В двора на църквата „Св.Иван Рилски” ще бъде осветен и раздаден курбан за здраве и благополучие по случай празника на Св.Николай. Организират го организацията на партия ГЕРБ...

Немска компания...

[b]Шоуто по откриванетона Европейска столица на културата на 12 януарри, в което ще има 30-метрова вавилонска кула и над 1500 участници, ще струва 1,842 млн. лева без ДДС. То ще бъде осъществено...

Издател - "Меджик фонс"ООД     КОНТАКТИ     Общи условия
 
BgTop100.com | BgChart.net | BGtop.net | 4BG.info