header

Собствено Търсене

Събота, 22 Септември 2018    - КОНТАКТИ -    plovdivmedia@yahoo.comНовина от категория В общината

Кметът Иван Тотев посрещна еврейска делегация

Размер на шрифта: A+ /  нормален /  A-

Видяна: 16104 пъти


PlovdivMedia - Кметът Иван Тотев посрещна еврейска делегация

Кметът инж. Иван Тотев посрещна делегация, водена от посланика на Израел Ирит Лилиан. Поводът бе 75 годшината от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. Сред гостите бяха председателят на Организацията на евреите в България „Шалом” д-р Александър Оскар, представители на Световния еврейски конгрес, както и инж. Светлозар Калев – председател на „Шалом” – Пловдив.
Много от гостите са преки потомци на участници в събитията от 1943 година, когато пловдивчани,

PlovdivMedia - Кметът Иван Тотев посрещна еврейска делегация

начело с митрополит Кирил, спасяват от хитлеристките лагери на смъртта над 6000 свои съграждани. Те благодариха на българския народ за подвига, който никога няма да бъде забравен. Не скриха своята гордост от факта, че корените им са от Пловдив.
„Днес е един празник на хуманността, защото пловдивската общественост даде пример за толерантност и човещина към своите братя и сестри от еврейски произход. Пловдивчани са помогнали за преодоляването на една от най-големите трагедии в българската

PlovdivMedia - Кметът Иван Тотев посрещна еврейска делегация

история“, посочи д-р Александър Оскар.
Той подари на кмета Иван Тотев книгата за историята на българските евреи в България. Поднесена бе и енциклопедия на хуманността, която обединява историите на всички личности и организации, помогнали за спасяването евреите, както в Пловдив, така и в страната.
„Огромна чест е да ви приветствам в Пловдив. Всяка година ние отбелязваме този Ден на благодарността. Трогнат съм и от посещението на хората от Израел, които са живата памет“, заяви Иван Тотев„Трябва да напомняме на нашите деца, че мирът не е даденост. Възпоменанията днес ни правят отговорни да разказваме за онези събитията и как това е повлияло на милиони хора. В Пловдив живеят много етноси в мир и толерантност и в миналото, и сега“, заключи градоначалникът.
„На днешния ден ние отдаваме почит от името на спасените, благодарим на спасителите и възпоменаваме жертвите. Българите ще бъдат запомнени като народ, който не предаде човешката си същност, затова че дадоха лъч надежда на своите съграждани – българските евреи. Ето защо държавата Израел ще им бъде винаги признателна“, каза пък посланик Ирит Лилиан.
По-късно бяха поднесени венци и цветя пред Паметника на благодарността. 99-годишната Ивет Анави разказва за онези събития от 1943г
През 2013-та година Пловдив получи наградата „Шофар” за приноса на града към спасяването на българските евреи. Статуетката се пази в Регионалния исторически музей. Преди две години кметът Иван Тотев получи Специалния почетен знак на Организацията на евреите в България „Шалом” като израз на благодарност към на гражданите на Пловдив.

Публикувана на
11 Март 2018 годинаОще статии


Най-четени
В „Тракия“...

Фитнес зоната на булевард „Освобождение“ в район „Тракия“ /близо до кметството/ ще посрещне атрактивно състезание в неделния 23-ти септември.
Най-изявените участници ще получат, не само...

С голям празник...

Днес на площадката по безопасност на движението в район „Южен” се проведе състезание с велосипеди под надслов „Комбинирай, движи се“. В състезанието с велосипеди взеха активно участие ученици от...

С игри...

С много игри, свързани с безопасността на движението по пътищата, отбелязаха Седмицата на мобилността в детска градина „Росица“. Гост на събитието бе кметът на район „Западен“ Димитър Колев.

Съдът отряза...

[b]Административният съд отказа да разглежда жалбата на тримата архитекти срещу решението на Общинския съвет, с което парцелът под сградата на бившия Партиен дом се предоставя за изграждане на...

Издател - "Меджик фонс"ООД     КОНТАКТИ     Общи условия
 
BgTop100.com | BgChart.net | BGtop.net | 4BG.info