header

Собствено Търсене

Петък, 14 Декември 2018    - КОНТАКТИ -    plovdivmedia@yahoo.comНовина от категория Доктор

Защо и непушачи пипват рак на белите дробове

Размер на шрифта: A+ /  нормален /  A-

Видяна: 26474 пъти


PlovdivMedia - Защо и непушачи пипват рак на белите дробове

Всеки пети случай на рак на белите дробове се диагностицира при хора, които никога не са пушили. Освен това според статистиката жените по-често биват поразени от тежкото заболяване.
Онколозите никога не могат да определят с категоричност, но посочват 5 основни фактора, които имат връзка с болестта, и на които следва непушачите да обърнат особено внимание.
Пасивното пушене. Приблизително 35% от случаите на рак на белите дробове при непушачи са регистрирани при хора, които са били изложени на т.нар. първичен дим, който цигарите отделят при горенето си. По-безопасен за пасивните пушачи е т.нар. вторичен дим - този, който пушещият издишва.
Азбест. Този материал влиза в състава на различни строителни смеси и материали и в миналото често е бил използван. За щастие употребата му все повече намалява, но все пак работещите в строителството трябва да вземат мерки за по-голяма безопасност.
Замърсяване на въздуха. Микрочастиците, съдържащи се в изхвърляните от автомобилите газове и от електроцентралите, както и прахта в големите градове също може да причинят рак на белите дробове.
Лъчетерапия. Това често използвано лечение крие голяма опасност, особено при жените, които се борят с рака на гърдата.
Чистене и готвене. Отново дамите са по-застрашени. Частици в почистващите препарати, които се ползват у дома, както и димът и парата, отделяни по време на готвене, също са потенциално опасни. Затова е добре да имате аспиратор и да готвите с поставена на лицето маска. / Zdrave.to

Публикувана на
8 Септември 2018 годинаОще статии


Най-четени
Витамини и...

[b]Много хора мислят, че някои от техните здравословни проблеми са причинени от липсата на витамини, така че, за да се лекуват, те започват да пият цяла шепа капсули. Ако сте един от тях, спрете...

Диетолози...

[b]Британски диетолози съставиха списък с хранителните продукти, чиято консумация не само подобрява настроението, но и позволява да се избавим от много заболявания, включително...

Как да заспите...

[b]Много от нас се въртят и напразно се мъчат да заспят часове наред. А на сутринта са уморени и неработоспособни. Всички много добре знаем колко е важен сънят и по тази причина мнозина от нас...

Как съсипваме...

Износването на ставите е неизбежно, но процесът може да бъде забавен, ако се откажете от някои навици, които смятате за безобидни, твърдят ортопеди.
Висящите лакти при работа с...

Издател - "Меджик фонс"ООД     КОНТАКТИ     Общи условия
 
BgTop100.com | BgChart.net | BGtop.net | 4BG.info