header

Собствено Търсене

Четвъртък, 19 Септември 2019    - КОНТАКТИ -    plovdivmedia@yahoo.comНовина от категория Пловдив

За пръв път международен лайнер тръгна снощи от Марица на пътешествие по света

Размер на шрифта: A+ /  нормален /  A-

Видяна: 56486 пъти


PlovdivMedia - За пръв път международен лайнер тръгна снощи от Марица на пътешествие по света

За първи път в Пловдив голям международен лайнер тръгна снощи от Марица на пътешествие по света. Над 3000 души се събраха на Античния театър, за да се качат на символичния кораб, голям колкото „Титаник“, за да обиколят Турция, Гърция, Италия, Франция, Англия, Съединените американски щати, Латинска Америка и Русия. Това стана на премиерата на музикално - танцовия спектакъл на ансамбъл “Българе“ и приятели „Как ще НИ стигнат американците“. Капитан на круиза беше топ хореографът на България Христо Димитров. Преди вдигането на котвата репортер на “Пловдивмедия“ разговаря с него.

Катя КАЗАКОВА

- Защо „Как ще ни стигнат американците“?
- Идеята ми дойде от Тодор Колев, който е мой съгражданин от Шумен. Няма българин, който да не го обича. Преди време той изпя една песен, която реши проблем на полицията. Защото тя не можа да се справи с краденето на чистачките на автомобилите. Тогава той изпя песента „Как

PlovdivMedia - За пръв път международен лайнер тръгна снощи от Марица на пътешествие по света

ще ги стигнем американците“. Така секна това крадене на чистачки и никой днес вече не го прави. Което означава, че културата е много по-силна от полицията.
Днес обаче, след като минаха 20 години и узрях като творец, си мисля, че не ние трябва да гоним американците, а те нас. И най-важното, което е, те не могат и да ни стигнат. Поради тая причина ми хрумна, докато пътувах в колата, че след спектакъла “Осмото чудо“ защо да не направим една обратна версия на тази песен и на това тв предаване на Тодор Колев. „Как ще ни стигнат нас американците“ включа музика, песни и танци от целия свят. Показваме на публиката, че ние ги свирим, пеем и танцуваме много добре. Обаче американците се затрудняват с нашата ритмика и танци. Ние тяхното можем да го правим, а те нашето не. И като се има предвид богатата музика, която сме създали, богата ни култура и история, наистина няма да ни стигнат скоро.
В този спектакъл сме включили музиката , песните

PlovdivMedia - За пръв път международен лайнер тръгна снощи от Марица на пътешествие по света

и танците на Турция, Гърция, Италия, Испания, Франция, Великобритания, САЩ, Латинска Америка, Русия. И разбира се на България. Като всички артисти на сцената са българи, с които работим и са изключителни таланти.
Ансамбъл „Българе“ представя народната ни музика с така характерните неравноделни размери, като започнем от 5/8, 7/8,9/8,11/16, смесени размери и т.н. Всичко това изправено срещу 2/4 на останалия свят.
Играем различни танци, като „Койнали“, едно македонско хоро, ръченица, „Жикината“ – едно хоро от Северна България, Дайчово хора. Аз няма как да не се включа с един варненски кючек. Ще покажем копаницата, „Елено, моме“. Характерният за Пазарджишкия край Бучимиш. Все в различни неравноделни тактове. Ще обявим 1000 лева за този, който може да открие една хетероматрична редица. Разбира се никой няма да може да се справи, освен проф. Милчо Василев, който я е създал. Но за него условието не важи.
Песните, с които представяме отделните

PlovdivMedia - За пръв път международен лайнер тръгна снощи от Марица на пътешествие по света

държави, например България – с химна на Родопите „Бела съм бела, юначе“. Италия с характерната класика на тенорите, като „О, соле, мио“. „Адажио“ от Албинони, наздравицата от „Травиата“. В Испания прочутата „Воларе“. От Латинска Америка – световният хит това лято „Деспасито“. Имаме дори парче на „Меноар“, в изпълнение на Звезди от „Ахат“, подкрепен от тримата ни тенори. От Русия изпълняваме песента „Кон“, „Калинка“ и „Смуглянка“.
Правим едно околосветско пътешествие от Античния театър. Всъщност Античния театър тази вечер ще бъде кораб, лайнер, презокеански, с който ще обиколим целия свят, но без да има съдбата на „Титаник“.
- Вие не сте роден в Пловдив, но Ви смятат за пловдивчанин. Защо?
- 11 години от моя живот аз отдадох на Пловдив. Завърших Музикалната академия тук. Тук се ожених, тук се разведох. Създадох кондукторното обслужване в този град. Това е най-големият ми принос за този град. Сега,

PlovdivMedia - За пръв път международен лайнер тръгна снощи от Марица на пътешествие по света

когато влезеш в автобуса и кондукторът ти скъса билетчето, трябва да знаеш, че заслугата е лично моя. На 1 юли през 1992 година по линия 113 от Централна гара до Шекер махала за първи път се качи кондуктор, когото го качих аз чрез специални договорни отношения с фирма Градски транспорт. И така тръгна кондукторното таксуване тогава. Това е заслугата ми на един студент хореографска режисура във втори курс на Музикалната академия.
Работил съм тук, създавал съм вестници, фондации. Тези няма как да не ме свържат здраво с Пловдив. Повечето изпълнители, които ще излязат тази вечер, са минали през Музикалната академия. Така че Пловдив е любим град на всички нас.
- Смятат Ви за топ хореограф на България, който и от купчина камъни да му дадеш, може да създаде танцов спектакъл. Как го правите?
- За правенето на спектакли не е необходимо да бъдеш само добър хореограф. Да, аз съм добър. Най-малкото, смятам, че съм успял. Но спектаклите, които правя, включват и едни други длъжности, които заемам. Аз пиша и сценариите на спектаклите, аз съм и режисьор, снимам и филми. Режисирах Бен Крос, холивудски актьор. Това беше наистина много голямо предизвикателство за човек завършил хореографска режисура в Музикална академия. Дори нямам НАТФИЗ. Най-важното е, че съм продуцент. Аз намирам пари. Мотивирам хората. Създавам продукции. След това ги продавам, което е най-трудното. Ето, тази комбинация при мен от хореограф , режисьор, сценарист и продуцент, дори да не съм топ в тези професии, но съчетани в един човек, правят една сила. И от там идва мощта на ансамбъл „Българе“.
В спектакъла тази вечер има разнородни артисти, класически балет, модерни балети, народни танци, поп музика, класическо пеене, гайди… Но всичко това облечено в една идея. И това е „Как ще ни стигнат американците“. Това е силата на Христо Димитров.
- Чухме, че сте предложили уникален проект за Пловдив – Европейска столица на културата, но фондация „Пловдив- 2019“ го е отхвърлила. За какво става дума?
- Да, проектът не беше одобрен. А беше наистина уникален. Исках да направя така, че Старият град да оживее, това както правим това в Жеравна. С националните носии, да се върнем един век назад, да видиш г-н Балабанов как си пие кафето заедно с неговото семейство. Като вървиш по улицата да видиш как е изглеждала тази улица преди 100 години. Със съответните артисти, масовки. Можеше да стане нещо наистина невероятно. И аз можех да го направя. Към това прибавих и един спектакъл, който да обедини целите балкани. Това на Античния театър щеше да стои много добре, но за съжаление не беше приет по някакви необясними за мен причини. Единият от аргументите на фондацията беше, че ще повторим фестивалът в Жеравна. Не го приемам. Но в крайна сметка, когато не ни искат на едно място, не се натискаме да ходим. Но ние идваме ето с този спектакъл днес, който е национална премиера. В София още не сме го играли. Този спектакъл е много скъп и ще го играем в още няколко града само.
- Кои съвременни политици бихте взели да играят във Вашия ансамбъл „Българе“?
- Аз искам да направя едно надиграване на всички кметове. И това да им бъде предизборната кампания. Който надиграе, той ще бъде кмет. Щото , ако не можеш да играеш и да водиш хорото, какъв кмет ще бъдеш. Как ще водиш хорото в града. Защо пък да не го направим това надиграване на Античния театър в Пловдив. Да видим Иван Тотев какво хоро може да води.

Публикувана на
12 Септември 2018 годинаОще статии


Най-четени
Зико няма да...

[b]Номинациите на хората и тяхното подреждане в листите като кандидати за общински съветници е съобразено с номинациите, които са получени на партийните събрания по райони, каза кандидатът на...

Писна ни от вас!

[b]Дойде ми до гуша от едни и същи физиономии по различните шоута, които се повтарят до втръсване всяка година. Какво друго прави впечатление – че повечето журиращи „капацитети” и водещи са все...

Мегз съдебно...

[b]Представящата се за дизайнерка Меглена Каканашева продължава да мълчи за присъдата, която получи за кражба. Въпреки че е особено активна в социалните мрежи, а освен това имаше участие с ревю в...

И АБВ със свой...

След провала на преговорите с БСП за обща лява кандидатура за кмет на Пловдив, АБВ реши да играе самостоятелно и издигна зам.-председателя на партията Любомира Ганчева. Областният лидер Владимир...

Издател - "Пловдив Медия" ООД     КОНТАКТИ     Общи условия
 
BgTop100.com | BgChart.net | BGtop.net | 4BG.info