header

Собствено Търсене

Събота, 25 Май 2019    - КОНТАКТИ -    plovdivmedia@yahoo.comНовина от категория Пловдив

Как за 6 години смолянчанин успя в Швейцария

Размер на шрифта: A+ /  нормален /  A-

Видяна: 26962 пъти


PlovdivMedia - Как за 6 години смолянчанин успя в Швейцария

40-годишният Владимир Овчаров заминава в Швейцария преди 6 години. За краткия си престой там успява да постигне забележителни успехи като футболен съдия. Свири мачове за Швейцарската чалъндж лига
- Как стигна до Швейцария?

- Започнах да тренирам футбол от много малък. И така няколко години, докато не реших да стана съдия. Шест месеца след началото на съдийската ми кариера в Смолян, бях ръководещ съдия във „В“ група. Важно е преди да започнеш съдийството да си играл футбол. Да си бил от другата страна. Трябва да ти е вътре в сърцето обаче това, иначе не можеш да станеш топ съдия. Много ми хареса съдийството. Започнах да привличам внимание. Даваха ми по-тежки мачове. После минах във втора дивизия. И след това логично кандидатствах за "А" група. Докато очаквах решението, стана така, че се наложи заради семейни причини да замина с жена ми в Швейцария. В България ми направиха CV, преведоха ми го на немски. Вкараха информацията в електронната система на УЕФА, за да може швейцарците като влязат, да видят, че наистина Владимир Овчаров е съдийствал 7 години във втората най-висока дивизия.
- И какво последва в Швейцария? Как едно момче с мечти успява в чужда страна без дори да говори езика им?
- Отидох с Guten Tag! На втората седмица след преместването ми там си подадох CV-то във Футболния съюз в Берн. Срещнах се с техния Боби Михайлов, който ми направи кафе, донесе ми вода, настани ме да седна, поговори си с мен без дистанция. Той ми обясни каква е структурата и стъпките, за да стана съдия там. Швейцарците обичат да приемат чужденци, които са развити в дадена сфера. Националният отбор в Швейцария по футбол е съставен от деветима чужденци и двама швейцарци. Приеха ме и ми казаха, че ще ми дадат шанс, но за всеки даден шанс - аз трябва да си извървя моя път.

- След това?
- В рамките на два месеца те решиха по какъв начин ще ми дадат шанс, за да стигна това ниво, до което бях стигнал в България. Стартирах в тяхната регионална лига. Дори в началото се налагаше да ползвам преводач, защото не говорих добре езика. Всеки път идваше специалист от съдийската комисия да ме наблюдава и да ми дава оценка дали отговарям на техните изисквания. На четвъртия мач делегатът, който ме наблюдава, ми каза, че искат да ми дадат шанс в по-голяма лига.
- Как стана един от 18-те професионални съдии на Швейцария?
- Три месеца след началото ми дадоха съдбоносен мач за Купата на Швейцария на един голям турнир. Получих шанса да свиря на тест мачове за Чалъндж лигата. Всъщност Швейцарската футболна лига е съставена от 18 професионални съдии. Тези 18 съдии обслужват мачовете от професионалния футбол в Швейцария. За да влезе някой в тази група – някой трябва да излезе. Имах късмет, защото в същата година двама съдии излязоха. Имам идея, след като завърша съдийската кариера да стана треньор на всички тези 18 съдии.
- А семейството къде е в житейския ти пъзел?
- Винаги съм искал да имам едно стабилно семейство. Вече 20 години съм със съпругата си. Исках момче и момиче, и даже си го пожелах. Сбъдна ми се. Аз съм вярващ човек. Обърнах се към Господ, помолих го. Исках първо момче - даде ми момче, помолих се за момиче – даде ми момиче. Синът ми Мартин е на 19 години, а дъщеря ми на 10. Каквото съм си пожелавал досега, винаги се е случвало. Затова съм благодарен и помагам благотворително, но няма да кажа с какво точно.дарик

Публикувана на
11 Октомври 2018 годинаОще статии


Най-четени
„Синът ми ме...

[b]Още докато била тежко ранена след нападение с нож и грабеж на 30 септември 2009г. Виолета Балабанова посочила поръчителя и физическия извършител на покушението срещу нея. Тя била наследила...

Слайдшоу на 25...

Снимки на известния пловдивски фотограф Соня Станкова ще се появят на 25 май пред сградата на кметството на район „Западен“. Изложбата „Лицата на Пловдив“ ще се открие от 20,00 часа.
„Това са...

С кого Мегз се...

Вчера Пловдивският Окръжен съд е пуснал на свобода транспортния бос Румен Рончев с парична гаранция от 5000лв.

“Направени са самопризнания и материалните щети са цялостно...

Създават...

Инициатива за създаването на първата градска азбука на Пловдив организира градската управа.
Проектът “Почеркът на Пловдив”, посветен на кирилицата и специалното й място в...

Издател - "Меджик фонс"ООД     КОНТАКТИ     Общи условия
 
BgTop100.com | BgChart.net | BGtop.net | 4BG.info