header

Собствено Търсене

Четвъртък, 18 Април 2019    - КОНТАКТИ -    plovdivmedia@yahoo.comНовина от категория Скандално

Защо другарката Корнелия не в ареста!?

Размер на шрифта: A+ /  нормален /  A-

Видяна: 49776 пъти


PlovdivMedia - Защо другарката Корнелия не в ареста!?

Разкритията около разследването срещу олигарсите Баневи загатват неприятното съмнение, че явно живеем в държавата на двойните стандарти - за едни така, за други иначе. Прокуратурата с невероятен хъс разследва как семейство Баневи са приватизирали и източили "Полимери", но не разследват Корнелия Нинова за приватизацията и източването на "Техноимпекс" с РМД, по-известно сред народа като разбойническо-ментърджийско дружество.
Ако оправданието е давност, тогава то отпада, защото всъщност Баневи слагат ръка на "Полимери" в средата на 90-те години, а Нинова приватизира "Техноимпекс" през 1998 г. И за да не бъдем страната на двойните стандарти, може би двете афери заслужават едно и също отношение от служителите на Темида.
Годината е 1997 г. СДС от няколко месеца е на власт, след като спечели вота на близо 53% на българите. „Няма да ви предадем, няма да ви излъжем“, гъгнеше по митинги и срещи другарят Иван Костов. И веднага ни излъга.
Назначи криптокомунистически подводници. Една от тях е Корнелия Нинова, предложена на Командира от Йордан Соколов – едната от доведените дъщери на тогавашния председател на парламента и на практика тогава втори човек в СДС е близка приятелка на мизийската другарка. Седесарските влъхви Костов, Соколов, Стоянов и Михайлова (Нейнски), които иначе ни продъниха ушите с клетви срещу комунистите и ченгетата, изпоназначиха цели орди от тях, когато се озоваха с цялата власт в ръцете си.
Първоначално, за период от около една година, Нинова става зам.-председател на Съвета на директорите на дружеството „Техноимпортекспорт“. Това е „малката правда“ за седесарския период на днешната БСП председателка.
„Голямата правда“ се крие в едно друго назначение – през 1997 г. Корнелия Нинова е инсталирана за изпълнителен директор на „Техноимпекс“ АД – дружество, създадено през 1966 г. с предмет на дейност „оказване на научно, културно и техническо съдействие на други страни чрез предоставяне на специалисти в областта на науката, образованието, здравеопазването, промишлеността, строителството, селското стопанство, културата и др. и приемане на чужди граждани на производствено-техническо обучение в НРБ“. Става дума за дейност, свързана основно с държави като Мароко, Тунис, Сирия, Ангола, Зимбабве, като само в последната държава дружеството е имало недвижима собственост, оценена на над 1,5 млн. щатски долара.
Със Заповед РД №18-629 от 14 август 1997 г. на министъра на търговията и туризма Валентин Василев е утвърден уставът на дружеството и новият Съвет на директорите в състав: Грета Дончева Дончева - председател, Корнелия Петрова Нинова - изпълнителен директор, и Атанас Петров Петков - член. Сагата по приватизацията и следприватизационния

PlovdivMedia - Защо другарката Корнелия не в ареста!?

контрол на това дружество е като лекция по безсрамие.
На 13 януари 1999 г. между тогавашния министър на търговията и туризма Валентин Василев и другарката Корнелия Нинова, в качеството ѝ на изпълнителен директор на работническо-мениджърското дружество (РМД) „Техноимпекс-98“ АД, е сключен договор за приватизационна продажба на 67 на сто от капитала на „Техноимпекс“ ЕАД.
Днешната лидерка на, както вече я наричат БСП-ООД, се е занимавала с най-вонящата част от тогавашната приватизация – тази чрез т.нар. РМД-та, които народният фолклор нарече „разбойническо-мениджърски дружества“. Дори само този факт е достатъчен да се направи изводът за пълното разминаване между това, което е говорила, говори и ще говори, и това, което е правила, прави и ще прави.
Общата покупна цена на акциите на дружеството е в размер на 700 000 (седемстотин хиляди) щатски долара, но купувачът, когото Нинова представлява като изпълнителен директор, се задължава съгласно чл.4.1 да плати „в деня на сключването на настоящия договор едва 10 на сто от цената по чл.4, в размер на 70 000 (седемдесет хиляди) щатски долара, намалена с внесения депозит за участие в преговорите с потенциални купувачи в размер на 27 921 щатски долара...“.
Остатъкът от цената в размер на 630 000 щатски долара ще се изплаща за срок от 10 години на равни годишни вноски, при това внасяни на две части. Не стига, че 90% от цената е разсрочена за толкова дълго време, ами и годишните вноски са разбити на половингодишни. Това са условия за много приближени на Командира.
Такива условия за простосмъртни няма. РМД-то на другарката Нинова е избрано по метода на „преговори с потенциален купувач“. Не чрез търг, не чрез конкурс, а чрез този метод, който носи най-голям корупционен потенциал.
Сигурно е чиста случайност, че точно през 1999 г. Корнелия Нинова придобива следните недвижими имоти - ателие в София с разгъната застроена площ 125 кв. м и гараж с разгъната застроена площ 23 кв. м. – записано е черно на бяло в декларацията ѝ пред Сметната палата от 2007 г.
На 7 септември 1999 г. е подписано „Допълнително споразумение към договор за приватизационна продажба на 5219 акции, представляващи 67 на сто от капитала на „Техноимпекс“ ЕАД“. Подписите под него отново са на министъра Валентин Василев и на Корнелия Нинова. Какво съдържа това допълнително споразумение? Изменя се чл. 4 от приватизационния договор и придобива следната редакция:
„Купувачът се задължава да заплати на Продавача 30 (тридесет) на сто от цената по чл.3 чрез превод по банкова сметка, посочена от Продавача и 70 (седемдесет) на сто от цената по чл. 3 чрез всички видове платежни средства, признати за редовно платежно средство в приватизацията“. В ход е пуснато тайното оръжие! Компенсаторките - емблемата на приватизацията по модела на другарите Костов, Божков и Гетова. На 14 октомври 1999 г. е подписано ново „Допълнително споразумение към Договор за приватизационна продажба на 5219 акции, представляващи 67 на сто от капитала на „Техноимпекс“ ЕАД“. Този път са руинирани чл.13 и чл.14 от Договора. Първият се отнася към ангажиментите на купувача да запази определен брой работни места, а вторият – към поетите от купувача като ангажимент определен обем инвестиции.
На 16 декември 1999 г. министърът на търговията и туризма Валентин Василев (на когото остава много малко време на този пост) и другарката Корнелия Нинова подписват поредно „Допълнително споразумение към договор от 13.01.1999 г. за приватизационна продажба на „Техноимпекс“ ЕАД“. Двете страни се споразумяват за следното – напълно се отменят чл. 13, 17 и 24 от Договора. В поредната промяна на чл. 14, който след редакцията придобива следния текст:
„Купувачът се задължава да направи инвестиции в дружеството на обща стойност 300 000 щатски долара“.
Въпреки тези скандални редукции и преработвания на първоначално подписания приватизационен договор, когато Агенцията за следприватизационен контрол започва проверка за изпълнението на тези драстично намалени задължения на РМД-то, се оказва, че и те не са изпълнени. Агенцията за следприватизационен контрол завежда дело срещу РМД „Техноимпекс-98“ и нейните юристи пишат в исковата молба, че съгласно чл.14 от договор РМД-то се е задължило да направи инвестиции съгласно постигнатите договорености при проведените преговори с потенциални купувачи.
„При извършена на 01.08.2001 г. проверка на изпълнението на посоченото задължение е констатирано пълно неизпълнение, поради което на купувача е начислена неустойка в размер на 50 000“, допълват юристите на Агенцията.
Първото решение по казуса, произнесено от вече бившия шеф на СГС Калоян Топалов, тогава съдия в Софийския районен съд, е, че РМД-то на другарката Корнелия Нинова не дължи неустойка. С Решение от 10 януари 2005 г. по търговско дело №1503/02 по описа на Софийския градски съд обаче РМД „Техноимпекс-98“ е осъдено да заплати в полза на Агенцията за следприватизационен контрол:
- сума в размер на 50 000 щ.д., представляваща неустойка за неизпълнение на инвестиционната програма по приватизационния договор за отчетен период 1999 г., заедно със законната лихва върху нея, считано от 28.12.2002 г. до окончателното ѝ изплащане;
- сума в размер на 20 604,33 щ.д. – представляваща мораторна лихва върху неустойката, считано от 01.02.2000 г. до 28.12.2002 г.;
- сума в размер на 90 лв., представляваща деловодни разноски;
- сума в размер на 3002 лв., представляваща юрисконсултско възнаграждение.
С Решение №21 от 17.03.2006 г. Софийският апелативен съд оставя в сила първоинстанционното решение. С издадения изпълнителен лист „Техноимпекс-98“ АД е осъдено да плати 70 604,33 щ.д. (другите две суми от исковата молба в размер на 90 лв. и 3002 лв. не са включени). Към тази дата Корнелия Нинова вече е част от друга класа и е изключително близка с Румен Овчаров, и дори заема поста зам.-министър на икономиката.
Преди време тя казва, че работниците купили предприятието, а не тя. Всъщност сътвори грандиозна неистина с думите си, че РМД-то, което е участвало в приватизацията на „Техноимпекс“, е било собственост на работниците там. Документите напълно я опровергават.
ретро

Публикувана на
16 Декември 2018 годинаОще статии


Най-четени
Актриса...

Актрисата Яна Маринова се обиди на свой фен, който я нарече шаран в мрежата видя HotArena.
„Не само че съм ядосана, че ме наричате шаран и да обиждате приятелите ми, а съм бясна и...

Почина...

[b]Американската актриса Мия-Лесия Нeйлър е починала на 16 години, съобщи The Hollywood Reporter, цитирайки телевизия CBBC. Тя стана известна с ролята на Миро във филма на сестрите (тогава братя)...

Щерката на...

Дъщерята на Христо Стоичков заби богат американец. Мика не губи дълго време да скърби по бившия си годеник и след раздялата обръща нова страница.
Запознала су със заможния...

Шеф Манчев пред...

[b]Шеф Манчев и жена му Марина изживяват криза в брака и дори са пред развод, узна HotArena. Двамата не живеят заедно от няколко месеца и причината е нова жена, по която телевизионният кулинар е...

Издател - "Меджик фонс"ООД     КОНТАКТИ     Общи условия
 
BgTop100.com | BgChart.net | BGtop.net | 4BG.info