Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

В Eвропейската столица на културата няма едно свястно пиано или роял, който не е „трактор“

Видяна: 67893 пъти

Пловдивската фирма „Рунитон“ е с престиж на европейския пазар за пиана и рояли. Партньор е на топ производителя им „Фюрих“ във Виена, който е символ на висше качество. „Като кажеш, че имаш „Feurich“, няма нужда да обясняваш повече.“, обясняват двамата й собственици. Доставят музикални инструменти до различни точки на Европа. Занаятът са го научили от най-добрия акордьор в България Николай Маринов, който, въпреки библейската си възраст, им е главен консултант. Пред „Пловдивмедия“ разкриват какви абсурди с пианата и роялите съществуват у нас

Динко ПЕТКОВ

При оценка на едно пиано или роял най-важна роля има акордьорът, а не пианистът или учителят по пиано. Когато викат музикант при покупка, той изказва своето лично мнение, предпочитание и вкус. Но не се съобразява с купувача, което е много важен момент. Защото всяко пиано има различен звук, тембър, докосване на клавишите и прочие особености.
Освен това, не разбира от техническото състояние на инструмента. Така е и с учителите по музика, нашето уважение към тях.
Тежката дума трябва да има акорьорът.
От опита, който имаме, констатираме, че дадоха сертификат на хора, които изкараха няколко дневни курсове , но това не ги направи познавачи на пианата и роялите. Чували сме от тях да хвалят някой инструмент, че бил много ценен, защото е антика. Пианата и роялите нямат антикварна стойност. Не случайно специалистите говорят за стара цигулка и ново пиано.
Тези, които си продават пианото, обикновено казват две неща, които са голяма антиреклама за стоката им, но те не го осъзнават. Първото е, че пианото не е пипано от 10-20 години. А пианата трябва да се акордиране поне веднъж в годината, ако се използват малко, иначе са за основен ремонт.
Или се хвалят, че на него бил свирил известен пианист. Това значи , че е тотално развалено.
Вече почти не изкупуваме пиана и рояли от България. Те са много стари, неподдържани, мръсни, очукани, защото са ги пренасяли случайни хамали.
Внасяме пиана от Европа , които са много поддържани през годините и няма какво да им се прави, освен едно акордиране.
Пловдив стана Европейска столица на културата, а в града ни нямаме концертни качествени рояли в концертните зали. Много пианисти са отказвали да свирят, заради това, че липсва качествен инструмент.
Не може да твърдим, че сме културен център на Стария континент, а да няма един нов концертен роял " Стейнуей" или поне "FEURICH". Тъжно е, но е факт.
Тази година под тепетата ще идват пианисти от цял свят. Представяме си какво ще кажат, като разберат, на какво ще трябва да свирят.

Публикувана на
20 Януари 2019 година