header

Собствено Търсене

Понеделник, 22 Април 2019    - КОНТАКТИ -    plovdivmedia@yahoo.comНовина от категория В общината

Приеха новия данък за МПС

Размер на шрифта: A+ /  нормален /  A-

Видяна: 26169 пъти


PlovdivMedia - Приеха новия данък за МПС

Данък МПС в Пловдив да се намали до размерите, които плащат собствениците на автомобили в София, поиска на днешната сесия на Общинския съвет на града на тепетата председателят на групата общински съветници от „Съюз за Пловдив“ Дани Каназирева.

По думите й, Наредбата, подготвена от администрацията, трябва да бъде коригирана, защото не е финансово обоснована. За автомобили 100 конски сили до 5 години в Пловдив ще начисляват 105 лв., в София – 55 лв. За същите коли, но на възраст от 5 до 10 г. данъкът за пловдивчани е 68 лв., а за софиянци – 36 лв.
За автомобили с мощност 140 конски сили до 5 г. данъкът в Пловдив е 142 лв., в София – 104 лв. За коли 110 конски сили от 15 до 20 г. данък МПС за Пловдив е 131 лв., за София – 89 лв. Собствениците на автомобили 204 конски сили от 5 до 10 г. трябва да внасят 344 лв., ако те са регистрирани в Пловдив. В София за същите коли данъкът е 217 лв., изброи Каназирева.
Тя счита, че вторият парадокс в Наредбата е противоречието в коефициентите за екологичност. "За колите с най-ниска екологична категория евро 1 и 2 е избран минималният коефициент 1,1, макар че законът дава диапазон от 1,1 до 1,4.
За автомобили евро 5 и 6, които най-малко замърсяват въздуха, също не се предлагат адекватни данъчни стимули. За коли евро 5 законът определя границите на коефициент от 0,60 до 0,80, а Община Пловдив взима горната граница от 0,80. За евро 6 също се определя най-високия коефициент 0,60 при диапазон от 0,40 до 0,60", обясни тя. Ако липсва екологична оценка в талона на автомобила, то трябва да се изкара нов такъв.
Началникът на "Местни данъци и такси" Цвета Попова обясни, че промяна в налога за МПС-тата с екологична категория евро 3 няма. 10% увеличение ще има при колите, които са произведени преди 15 години. При евро 4 ще има намаление с 10%, при евро 5 - 20% намаление, а при евро 6- 40% намаление на данъка.
След края на дебатите по точката, тя беше приета според параметрите на първоначално внесеното предложение с гласовете на 27 съветника.
Парламентът гласува окончателно промяната в концепцията за определяне на данъка върху леките и товарните автомобили с максимална маса до 3,5 тона. Предвижда се до 30% по-висок данък за старите автомобили от началото на тази година. Имущественият компонент отчита мощността и годината на производство на автомобила, а новият компонент – екологичната категория и замърсяването, което той причинява на околната среда.
Очакванията са новите данъчни правила да засегнат значителна част от собствениците на автомобили. Според данните регистрираните у нас превозни средства са над 3,6 милиона. От тях на възраст до 5 години са едва около 168 000, а колите над 20-годишна възраст са 1,5 милиона.

Публикувана на
22 Януари 2019 годинаОще статии


Най-четени
Отварят ул.“...

[b]Обществената поръчка за обновяването на Дондуковата градина ще бъде обявена съвсем скоро. Това обяви кметът на район "Централен" Георги Стаменов. По думите му, документацията по процедурата се...

Нови правила за...

Еднопосочни улици в центъра на Пловдив ще бъдат разрешени за паркиране от двете страни на пътното платно. Това ще стане, след като се подготви проектът.
Първата улица, където ще...

Старт на ...

[b]Стотици велосипедисти се включиха в шествието, с което днес се открива велосезонът. Стотици любители на колоезденето се събраха на площад "Съединение", за да тръгнат по бул. "Марица - юг" към...

Зам.-кмет със...

[b]С 12 000 лева налични парични средства е разполагал кметът на Асеновград - доктор Емил Караиванов през 2017 г., се вижда от данъчната декларация на градоначалника за миналата година. Той е...

Издател - "Меджик фонс"ООД     КОНТАКТИ     Общи условия
 
BgTop100.com | BgChart.net | BGtop.net | 4BG.info