header

Собствено Търсене

Неделя, 20 Октомври 2019    - КОНТАКТИ -    plovdivmedia@yahoo.comНовина от категория В общината

Приеха новия данък за МПС

Размер на шрифта: A+ /  нормален /  A-

Видяна: 38857 пъти


PlovdivMedia - Приеха новия данък за МПС

Данък МПС в Пловдив да се намали до размерите, които плащат собствениците на автомобили в София, поиска на днешната сесия на Общинския съвет на града на тепетата председателят на групата общински съветници от „Съюз за Пловдив“ Дани Каназирева.

По думите й, Наредбата, подготвена от администрацията, трябва да бъде коригирана, защото не е финансово обоснована. За автомобили 100 конски сили до 5 години в Пловдив ще начисляват 105 лв., в София – 55 лв. За същите коли, но на възраст от 5 до 10 г. данъкът за пловдивчани е 68 лв., а за софиянци – 36 лв.
За автомобили с мощност 140 конски сили до 5 г. данъкът в Пловдив е 142 лв., в София – 104 лв. За коли 110 конски сили от 15 до 20 г. данък МПС за Пловдив е 131 лв., за София – 89 лв. Собствениците на автомобили 204 конски сили от 5 до 10 г. трябва да внасят 344 лв., ако те са регистрирани в Пловдив. В София за същите коли данъкът е 217 лв., изброи Каназирева.
Тя счита, че вторият парадокс в Наредбата е противоречието в коефициентите за екологичност. "За колите с най-ниска екологична категория евро 1 и 2 е избран минималният коефициент 1,1, макар че законът дава диапазон от 1,1 до 1,4.
За автомобили евро 5 и 6, които най-малко замърсяват въздуха, също не се предлагат адекватни данъчни стимули. За коли евро 5 законът определя границите на коефициент от 0,60 до 0,80, а Община Пловдив взима горната граница от 0,80. За евро 6 също се определя най-високия коефициент 0,60 при диапазон от 0,40 до 0,60", обясни тя. Ако липсва екологична оценка в талона на автомобила, то трябва да се изкара нов такъв.
Началникът на "Местни данъци и такси" Цвета Попова обясни, че промяна в налога за МПС-тата с екологична категория евро 3 няма. 10% увеличение ще има при колите, които са произведени преди 15 години. При евро 4 ще има намаление с 10%, при евро 5 - 20% намаление, а при евро 6- 40% намаление на данъка.
След края на дебатите по точката, тя беше приета според параметрите на първоначално внесеното предложение с гласовете на 27 съветника.
Парламентът гласува окончателно промяната в концепцията за определяне на данъка върху леките и товарните автомобили с максимална маса до 3,5 тона. Предвижда се до 30% по-висок данък за старите автомобили от началото на тази година. Имущественият компонент отчита мощността и годината на производство на автомобила, а новият компонент – екологичната категория и замърсяването, което той причинява на околната среда.
Очакванията са новите данъчни правила да засегнат значителна част от собствениците на автомобили. Според данните регистрираните у нас превозни средства са над 3,6 милиона. От тях на възраст до 5 години са едва около 168 000, а колите над 20-годишна възраст са 1,5 милиона.

Публикувана на
22 Януари 2019 годинаОще статии


Най-четени
Здравко...

[b]Пловдив ще остане град с дясно управление, защото пловдивчани са интелигентни хора и ще направят верния избор за предстоящия вот. Това заяви при участието си в предаването „Беновска пита” по...

Костадин Язов...

[b]Кандидатът на ПП ГЕРБ за кмет на район „Южен“ Костадин Язов иска да превърне бившето кино „Въстаник“ в модерен културен център. Там в момента се помещава Народно читалище „Христо Ботев“,...

„Градини и...

Във връзка с обществения интерес към парка зад хотел „Санкт Петербург“ от „Градини и паркове“ информират, че вчера в общинското предприятие е постъпило писмено искане от собственика на имота...

Учители и...

[b]Благодарности получи кандидата за кмет на район „Централен“ Георги Стаменов от учителския колектив на ОУ „Кочо Честименски“ и родителите на 5 „Б“ клас, затова, че за по-малко от седмица е...

Издател - "Пловдив Медия" ООД     КОНТАКТИ     Общи условия
 
BgTop100.com | BgChart.net | BGtop.net | 4BG.info