header

Собствено Търсене

Понеделник, 16 Септември 2019    - КОНТАКТИ -    plovdivmedia@yahoo.comНовина от категория Пловдив

Единственият жив партизанин от бригада „Чавдар“ иска нов Сталин да прочисти всички гадове

Размер на шрифта: A+ /  нормален /  A-

Видяна: 38918 пъти


PlovdivMedia - Единственият жив партизанин от бригада „Чавдар“ иска нов Сталин да прочисти всички гадове

Стефан Койчов е роден през 1925 г. Още на 16 години се включва в партизанската бригада „Чавдар“, в която е участвал и Тодор Живков. Заради невръстната му възраст са го наричали новия Митко Палаузов. Антифашисткият отряд действа в околностите на Ново село, Ботевград, Пирдоп, Етрополе и Якоруда. 88-годишният Койчов е агроинженер и с умиление си спомня славните времена с Тато и с останалите от дружината си, които вече не са сред живите, в интервю за socbg.com
- Първо да се разберем, че аз обръщението „господин“ никога не съм го приемал. Искам да остана другарят Койчов до края на живота си. Сега на въпроса. На България не е нужен само нашият отряд, а един Пиночет. Нужни са личности като Сталин, които да вдигнат на крак народа и да прочистят всички гадове, които затриха истинската революция, истинските идеали и оставиха хората да живеят в мизерия!", казва той, цитиран от socbg.com. В партизанските отряди отиваха смели момчета, а и момичета, едни бяха минали през марксически кръжоци, други се бяха запалили от комунистическата идея, примамени от които обещаваше тя. Е, после, след победата се оказа, че през 1943-та са станали партизани и хора, които са вижда ли края на Вермахта и са мислили за по-доброто си бъдеще. Получиха си го това хубаво бъдеще с няколко месеца при партизаните, но с цената на кървавите ни битки срещу фашизма.
- В онези трудни за вас времена ятаците ли бяха вашите спасители?
- Тяхната роля беше много отговорна и сложна.

PlovdivMedia - Единственият жив партизанин от бригада „Чавдар“ иска нов Сталин да прочисти всички гадове

Ние все пак бяхме в шумата и въоръжени. Можехме да се отбраняваме. А ятакът е в постоянен риск – надушат ли го, палеха му къщата и му разпиляваха целия живот. Но и при някои от тях имаше добре пресметнати ходове. Научих го, когато дойде през 1966-а един от Якоруда да му ходатайствам да стане активен борец. „Че аз не те познавам, ти викаш, че ятак си ни бил, му казах. А той вика: „Когато след една акция ви донесох две драни кокошки, ви беше хубаво, а сега – не се познаваме. И се обиди, но стана активен борец. Не му запомних името противен ми беше.
- В „Чавдар“ имахте ли респект от Тодор Живков?
- Той не е бил партизанин или шеф на отряда, та да се стряскаме от него. Една трета от чавдарци го знаеха само по име – Янко За тях думите „пълномощник“ и „координатор“ нищо не значеха. Заслугата на Живков към чавдарци беше тази, че след победата направи така, че „Чавдар“ да излезе главен фактор в съпротивата у нас. И около двайсет книги се изписаха за подвизите ни. Възвеличаваха ни. Тато обаче открадна една сюрия досиета на престъпниците, които не бяха истински чавдарци, след които успя да прихване военните и да стане големец. Тях ги беше страх, защото фалшивите партизани само клюкареха и си мислеха, че никой не го знаеше. Случвало се е дори да пускаме фалшиви неща, за да ни мислят за идиоти. Живков беше един от тях.
- Даваха ли се добри постове на чавдарците след Девети?
- Което си беше така, така е. Но не бяха издигани всички. Но

PlovdivMedia - Единственият жив партизанин от бригада „Чавдар“ иска нов Сталин да прочисти всички гадове

на мен постове не ми трябваха. Аз бях учил агроинженерство донякъде, а и ме влечеше земята. Издигнах се до шеф на ТКЗС, но нищо повече, за разлика от някои другари. - Бяха ли интелигентни момичетата и момчетата в бригадата? - Е, тези, дето бяха учили след гимназията, си личаха. Много умни бяха Андро (б.а. поетът Веселин Андреев), Йордан Йотов, Иван Хариев , Доктора. Не бяха много хора, но в крайна сметка те се ръководеха от идеята и главно от партията.
- А как стояха нещата с Добри Джуров?
- А, той беше учил в Семинарията. И гo питам един ден – ти с Божието слово си запознат, някоя вечер да обясниш на всички какво е греховно, кое е богоугодно, какво е да си истински християнин? „Отдавна Партията е моят Бог, с други глупости не ме занимавай!, отряза ме той и ме изгледа лошо, както обикновено правеше, когато не му изнася. По-късно, като стана министър на войната, не съм го търсил за услуги, както правеха другите от отряда-да урежда деца и близки за по-лека военна служба.
- Имали сте тактика за атакуване на мандри, когато е трябвало да си набавяте продоволствие, както се твърди?
- Имахме проста тактика. Преди да нападаме, стреляхме във въздуха, за да разберат онези в мандрата, че идем ние. Щом не се страхуваме да стреляме, значи сме сигурни в успеха си. Съпротива обикновено нямаше.
- След победата имаше ли деление на „по-заслужили партизански отряди“ и „по-незаслужили“?
- Естествено. Ние бяхме давани винаги за пример. Живков имаше заслуга за това. Веднъж даже през 60-те години на миналия век обикновен биеш партизанин от Смолянско каза на Живков „Е, освен чавдарци и други се бихме за свободата. Той му отговори: „Ние бяхме най-заслужилите и смелите!, и никой след това не е повдигал този въпрос
- Един деликатен въпрос. Какви бяха отношенията между жените и мъжете в партизанските отряди?
- О, момче младо, защо ти е неудобно директно да си зададеш въпроса имало ли е ку*варлък при партизаните? В нашата бригада не момите ни бяха малко, даже май прекалено малко ни бяха мъжемразките, в онзи смисъл. Имаше си с*кс. Но да не забравяме, че командирът на отряда, Тоне Переновски, бе железен сталинист и държеше стоманена дисциплина. Според него който изневери на отряда и на идеята, който се отдаде на съблазни, трябваше да се наказва най-жестоко със смърт. Всичко се правеше тайно разбира се, и поне аз не съм чувал да е имало подобни наказания. Така другарят Сталин беше постъпвал с развратниците, та ние уж вземахме пример от него. Ама после, след Девети, се чу, че в други отряди мискинлъци също е имало – в Габровско-Севлиевския отряд и в Сливенския. Даже се чу, че двама партизани в една жена се влюбили и двамата въртели с нея любов. Без това да им пречи на другарството. Абе живи хора, искат си своето дори и в гората.
- Вярно ли е, че още преди края на войната сте си избирали високи постове?
- Така беше, не отричам. Много си бяха избрали да въртят партийна работа. И то като началници. Усещаха къде ще е благото на свободата. Повечето го постигнаха. Бригадата през 1943-та започна да гони 500 души. През тази година набъбнахме като бройка. Не отричам и това, че мнозина от нас вече виждаха победата и искаха след това партизанлъкът да им осигури кариера. Повечето успяха.
- Имаше ли момчета, които не бяха пипали пушка, преди да дойдат при вас?
- Да, повечето. Ами млади, почти деца, в кръжоците по марксизъм кой да ги учи на стрелба. Някои от тях до края не се научиха добре да боравят с оръжие. На някои това им коства живота.
- Когато след Девети се събирахте да си припомняте славното минало, какво си говорехте?
- Това бяха срещи, за да си прекараме добре и да хапнем и пийнем богато на фона на спомените. Самоуверявахме се, че сме били най-славната бригада и без нас нямаше да дойде свободата. Бе ни забранено да говорим за свади, които е имало между нас по време на партизанството. Но имаше и обидени на новата политика на партията и те не идваха на сбирките. За такива по-късно нямаше хубав пост и кариера.

Публикувана на
10 Февруари 2019 годинаОще статии


Най-четени
Стоян Алексиев...

Освен като официален гост на откриването на новата учебна година в две от училищата в район „Северен“, директорът на ОП „Градини и паркове“ Стоян Алексиев присъства на тържествата и като родител – на...

Чунчуков пожела...

С много тържественост беше открита учебната година във всички детски и учебни заведения в район „Източен“. Специален гост на тържеството в ОУ“Васил Левски“ беше кметът Николай Чунчуков, който пожела...

Костадин...

Кметът на „Тракия“ Костадин Димитров участва в тържествата за откриването на новата учебна година във всички училища на територията на района. Той лично поздрави учителите, родителите и учениците с...

Стартира...

Кметът на район „Южен“ Борислав Инчев, поздрави учители, ученици и родители в три училища. Той гостува на СУ „Константин Величков“, където заедно с директора Диана Райчева, поздравиха развълнуваните...

Издател - "Пловдив Медия" ООД     КОНТАКТИ     Общи условия
 
BgTop100.com | BgChart.net | BGtop.net | 4BG.info