header

Собствено Търсене

Неделя, 26 Май 2019    - КОНТАКТИ -    plovdivmedia@yahoo.comНовина от категория Пловдив

Тайната къща на Дякона Левски

Размер на шрифта: A+ /  нормален /  A-

Видяна: 17202 пъти


PlovdivMedia - Тайната къща на Дякона Левски

Арх. Петко Еврев, aвтор на тази статия, е наследил от своя баща д-р Илия Еврев интереса му към причините и факторите за залавянето на Васил Левски в Къкринското ханче и към въпроса дали то се дължи на предателство. Той продължава задълбочените проучвания на баща си и през 2003 г. издава съвместния им труд "Въпросът за залавянето на Апостола на свободата Васил Левски", а по-късно през 2015 г. и книгата "Предател ли е поп Кръстьо – за и против".
В настоящата статия Петко Еврев разглежда важния въпрос за местонахождението на "тайната къща", в която през декември 1872 г. Левски намира убежище преди да тръгне към Ловеч и Къкрина.
"Спирам са в една тайна къщъ от 10 дек" е записал Васил Левски в грижливо водените си сметки-отчети за разходването на народната пара. Тайната къща, отбелязана в сметката за разходи, е домът на Найден Хасъмски (Терзията) в махала Миленча срещу Троянския манастир. В началото на декември 1872 г. Левски потегля от Пазарджик и се отправя към Ловеч, откъдето трябва да прибере комитетския архив и да го занесе в Букурещ. Придружава го Никола Ръженков, с когото през Карлово и Сопот стигат до Беклемето на Троянския проход. Там ги посреща Иван Хасъмски (Комитата) – син на Найден Хасъмски и тримата се спускат към Троян.
Ръженков отива в Троян, а Левски и Хасъмски продължават през махала Попишка към Троянския манастир. Същата вечер дейците от Троянския революционен комитет са повикани в с. Колибето (Черни Осъм), където заедно с Левски провеждат комитетско събрание. Обстановката в района и особено в Ловеч, столицата на Апостола, се оказва повече от тревожна. Левски получава информация, с която не е разполагал до този момент, отдалечен от центъра на събитията. Той трябва да преосмисли всичко внимателно и да реагира. В този тежък момент той намира подслон в "тайната къща". Тук пише последните си писма от 12 декември 1872 г. до членовете на Голямоизворския комитет, до Пазарджик, до Христо Иванов Големия в Търново и до дейците на Ловчанския комитет, изпраща ги по куриери и изчаква да получи информация за състоянието на нещата, най-вече в Ловеч. Поради стеклите се обстоятелства Апостола е престоял в къщата на Найден Хасъмски цели две седмици, от 10-ти до 24-ти декември 1872 г., преди да се отправи към Ловеч и Къкрина, неговата Голгота.
Известните български историци Антон Страшимиров, Александър Бурмов и Иван Унджиев, изследвали задълбочено дейността на Апостола, приемат, че тайната къща, посочена в записката на Левски, е къщата на Найден Хасъмски в махала Миленча в близост до Троянския манастир. Основание за това твърдение са спомените на игумена на манастира йеромонах Кирил Данов, мемоарите на Минко Ив Марковски, както и тълкуването на записаните сметки от Васил Левски и от неговия спътник Никола Ръженков за периода от 1-ви до 25-ти декември 1872 г.
В сметката на Левски е записано: (вж. Д.Т.Страшимиров, Извори, 1929 г., с.266)
за тескерета две
кифиллимета две 24
на пощата за Тър(ново) 12 дек(ември) 45,5
за тескерета две 25
пагуба от желтици 6
на 18 дек 1872 на ловченскити затворници
в София, за двама души 200
от първи дек. до 25-тий с още един конник 302
спирам са в една тайна къщъ от 10 дек
В сметката на Н.Ръженков е записано: (вж. Д.Т.Страшимиров, Извори, 1929 г., с.386)
байо дамъ ти сметка колко пари съм земал и що съм похарчил
в Сопот зех две рубли 35 (гроша)
за твоят кон куга, 4: оки ичимик 3
да тръгнем вечерта (остават) 32
на ханджията за моя кон 21
(остават) 11
за ляп за по път 2,10
(остават) 8,30
в Иганово дадох ти 4
(остават) 4,30
в Троян за 100 драма захар 1,35
(остават) 2,35
тукашни разноски:
на двата коня кайяр по 5 гроша 10 (гроша)
3 вечера стаи на конете по 10 гр. 30
онази сутрина кога додох на двата си коня 5
за закарването на единя кон 20
мои разноски 8
за месо 1 ока и половина и 50 драма 3,10
сбрани 76,10
до деветдесет и един остават 14,30 и два гроша и трийсе и пет пари 2,35 от двете рубли
правят 17,25 пращам ти ги, а у мен остава един наполеон и за него ще да държа точна сметка.
ваш Ръженков
От сметките на Левски и на Ръженков разбираме следното: Първо, че двамата пътуват заедно на коне, а когато Левски спира в тайната къща, Ръженков остава някъде наблизо като негова свръзка и куриер и се грижи за двата коня. Второ, че Левски от тайната къща прави разходи - на 12 декември (45,5 гр.), за да изпрати до Търново поща (куриер) да занесе писмото до Христо Иванов Големия и на 18 декември (200 гр.), за да изпрати помощ за ловчанските затворници.
Трето, че разходите за първите две тескерета ("за тескерета две кифиллимета две - 24") Левски е направил преди да потеглят от Пазарджик, а за вторите две тескерета ("за тескерета две – 25") – след като е отседнал в тайната къща.
Четвърто, че Ръженков се отчита, като праща остатъка от парите (17,25 гр.) на Левски в тайната къща по някого, (вероятно по доверен човек, член на местния революционен комитет), и че у него остава още един наполеон за следващи разходи, които също ще отчете.
Пето, че записът "тукашни разноски" означава разходи, които Ръженков е правил там, където подслонява конете за три вечери и полага грижи за тях, после ги докарва там, където е Левски ("кога додох на двата си коня"), и след това закарва единия кон някъде ("за закарването на единя кон – 20").
Шесто, че Ръженков е бил в Троян, защото е записал, че там прави разходи - "в Троян за 100 драма захар - 1:35".
Като се позоваваме на спомените на йеромонах Кирил Данов и на Минко Марковски и на запазените документи – писмата на Левски от 12 декември 1872 г. и сметките, записани от Левски и Ръженков, можем да конструираме следния ход на събитията от 1-ви до 25-ти декември 1872 г.:
Левски е пристигнал в Троянско и още вечерта, когато е провел събрание с членовете на Троянския и манастирския комитети в с. Колибето, получава информация за състоянието на нещата в Ловеч и в София. Тогава Левски е получил писмото от 7 октомври 1872 г. от председателя на Ловчанския комитет, защото то е било адресирано до "Хаджи Хасанаа Карловалъ", което е псевдонимът на Троян, и го е очаквало дълго време там, почти два месеца. В същия или в следващия ден Левски е получил информация за софийския процес от куриера Таньо Стоянов. Още като е бил в Южна България ("на тракийска поща до София – 40 гр") Левски е изпратил Т. Стоянов с две писма – едното до Трайкович в София, от когото Левски иска да получи информация за следствието, другото до комитетските дейци в Голям Извор, на които Левски дава указания. В писмото до изворци Левски легитимира куриера Таньо Стоянов, като описва неговите особености и посочва неговата задача: "Той се познава с Д. Пеев ваш. Среден на бой, червени мустаки, сиви очи, бял на лице, в говоренето си е бързорек. Той нарочно е отправен до София да разбере точно работите станали и да замине през вас да ви разкаже".
В София Таньо Стоянов научава за големия мащаб на арестите във връзка с обира на Арабаконак и затова, без да се отбива в Голям Извор, идва направо при Левски с тревожните новини. В същото време Левски получава и онова писмо на Величка Хашнова за подхвърлените в двора й писма с подправен негов подпис. До тогава Левски не е имал точна представа за това, което се е случило в негово отсъствие. Всичко това му се стоварва на главата в тези дни, прекарани в "тайната къща". Той проявява самообладание и реагира адекватно на създалата се ситуация, въпреки че е разбрал как пред очите му се руши това, което е градил с толкова усилия и лишения. Но Левски намира морални сили да продължи напред и да вдъхне вяра и кураж на обезверените.
В продължителността на престоя на Левски в тайната къща също може да се търсят аргументи за нейното местоположение. Много по-обяснимо и логично е той да е прекарал толкова дълго време някъде по-далече от Ловеч, защото знае, че там турската власт е нащрек. На твърдението на В.Боянов, че Левски е прекарал в лозята край Ловеч от 10-ти до 25-ти декември 1872 г., Дочо Дулев основателно посочва, че Левски не би престоял 15 дни в Ловеч или около Ловеч „предвид на изострената бдителност на турската полиция тогава там. На него е бил необходим престой най-много от един ден, колкото да вземе архива и час по-скоро да се измъкне оттам“. ( 19 )
Няма съмнение, че Левски е оценил сложността на положението, но въпреки това е решил непременно да мине през Ловеч. Затова е изчакал да дойде големият християнски празник Коледа, за да може по-незабелязано да влезе и да излезе от града.

Публикувана на
18 Февруари 2019 годинаОще статии


Най-четени
Мечка с две...

Мечка с две малки мечета обикаля край село Могилица. Хората се страхуват, защото е майка и може да тръгне да ги защитава, а тя буквално вече влиза в селото.
Сега е снимана над...

Арестуваха...

[b]30 лева, хвърлени на капака на колата са станали причина за ареста на бившата звезда на Локо Мартин Камбуров“. Днес около 13,30 ч. той е трябвало да пътува за София. Спрял за броени минути пред...

Загина...

[b]Пловдивчан ката Вяра Лозанова и Иван Костадинов от София са загиналите в самолетната катастрофа край Ихтиман, пише "Трафикнюз". Днес преди обед малък самолет се е разби на запад от Ихтиман...

Столетница за...

[b]За пръв път столетницата Василка Шопова от Пазарджик ще пропусне гласуването и няма да пусне бюлетина за евродепутат. Възрастната жена винаги е имала своя гражданска позиция и не е пропускала...

Издател - "Меджик фонс"ООД     КОНТАКТИ     Общи условия
 
BgTop100.com | BgChart.net | BGtop.net | 4BG.info