header

Собствено Търсене

Неделя, 16 Юни 2019    - КОНТАКТИ -    plovdivmedia@yahoo.comНовина от категория Пловдив

Паметен знак за потушената от БКП след Девети септември първа стачка в Пловдив

Размер на шрифта: A+ /  нормален /  A-

Видяна: 22692 пъти


PlovdivMedia - Паметен знак за потушената от БКП след Девети септември първа стачка в Пловдив

Да се постави паметна плоча, обозначаваща първата стачка срещу тоталитарния режим в бившия социалистически блок, завършила с кървава разправа. Да се обособи пространство в съществуващите тютюневи складове, което с фотографии и документи да разкаже на пловдивчани и гостите на града за този бунт.

Това се настоява в гражданска петиция в Пловдив да си постави паметен знак, свързан с първата масова стачка на пловдивски тютюноработници срещу тоталитарния режим след Девети септември.
Петиция за поставяне на псоциалистически В началото на месец май 1953 година, след неколкократни опити да изложат исканията си за справедливо заплащане на труда и нормални условия за труд, тютюноработниците в Пловдив предприемат стачни действия, завършили с кървава разправа на 4-и май.
В същите тези тютюневи складове, които за мнозина пловдивчани днес са символ на разпада, беззаконието и липсата на справедливост, е даден първият отпор на сталинизма в цяла Източна Европа, още преди прочутата стачка в Берлин.
От София е изпратена правителствена делегация, която да усмири стачката, но вместо това другарите от Политбюро, сред които и самият Антон Югов, са замеряни с камъни и освирквани.
Милицията стреля, според някои свидетели – право в хората, според други – във въздуха. Тогава водач на БКП под тепетата е бил Иван Пръмов - свекър на представящатата се днес като топ евродемократка Ме,глена Кунева, известна още като Мадам Йес.
Според публикация на проф. Искра Баева, самата тя член на БКП/БСП, убитите са между 3-ма и 9 души, а над 50 са арестувани. Тя цитира данни на британското посолство по време на стачката.
Всичко събрано от историците и архива показва потушаване на стачката и последващи разселвания на работниците и техните семейства из други български градове.
Партията смазва стачката. Длъжни припомняме това на идващите след нас, стреснати и от угрозата – да се повторят, миналото не дава отговори за бъдещето, но е стабилен камък, на който да стъпиш, че да погледнеш по-ясно напред, смятат организаторите на петицията.
ПУНТКОВЕ, НА КОИТО МОЖЕТЕ ДА СЕ ПОДПИШЕТЕ:
РАЙОН ЦЕНТРАЛЕН:
• Магазин "Мелодия", гр.Пловдив, ул.Хан Кубрат 2, понеделник-петък: от 10:00 ч. до 18:00 ч., събота: от 10:00 ч. до 14:00 ч.
• Офис на Да, България - Пловдив, гр.Пловдив, понеделник-петък: от 09:30 ч. до 15:00 ч., телефон: 0886703676
• Дентален кабинет на ул."Леонардо да Винчи" 21, всеки ден от 11:30 до 13:00 ч., тел: 0887 244 550
• Вино-бар "Vino culture", гр.Пловдив, ул. Отец Паисий 5, всеки ден след 17:00 ч.
• Лимакон център - бул. Марица 154, секция 1А, 4000 Пловдив, понеделник-петък: от 10 до 17:00
• Офис, ул. Булаир 26, от 16:00 до 18:00
• Център за образование и демокрация – ул. Константин Фотинов 15, понеделник-петък9:00 до 17:00
РАЙОН ЮЖЕН:
• Стоматологичен кабинет – ул. Константин Геров №16, понеделник, вторник и четвъртък: от 14:00 до 18:00; сряда и петък: от 9:00 до 13:00.
• Супермаркет „Фреш“ – ул. Силиврия 15А, всеки ден от 08:00 до 22:00

Публикувана на
25 Март 2019 годинаОще статии


Най-четени
Как ще ни се...

[b]Обикновено пълна луна обозначава експанзия в живота ни, като прави много малки корекции на курса. Помислете за изкачване на планина: връщането по пътеката може да изглежда дразнещо - по-бързо е...

Пазар на роби в...

Фестивалът „Пловдив - древен и вечен“,който е част от програмата на Пловдив ЕСК, ще се проведе в парк Лаута днес и утре.
Около 200 души от сдружения за исторически възстановки,...

Тежко им днес на...

[b]На 15 юни според народната традиция се чества Видовден. Счита се, че този празник е следа от почитта на древните по нашите земи към бога на възмездието. Прословути са изразите „Ще дойде...

Двудневен траур

[b]Двудневен траур обявиха в община Неделино в памет на загиналите трима младежи при катастрофа край родопския град. Ден на траур ще има и в община Златоград, обявиха от управата на града.

Издател - "Меджик фонс"ООД     КОНТАКТИ     Общи условия
 
BgTop100.com | BgChart.net | BGtop.net | 4BG.info