header

Собствено Търсене

Сряда, 21 Август 2019    - КОНТАКТИ -    plovdivmedia@yahoo.comНовина от категория Пловдив

Какви чудеса се случват в манастир над Асеновград

Размер на шрифта: A+ /  нормален /  A-

Видяна: 31354 пъти


PlovdivMedia - Какви чудеса се случват в манастир над Асеновград

Днес православната църква отбелязва Акатистова събота - Чудотворна икона "Златна ябълка". Празникът е възпоменание на чудотворната икона „Пресв. Богородица – Благодатна“ в с. Горни Воден, който днес е квартал на Асеновград. Чества се на петата събота от Великия пост. Това е местен празник, който е свързан с чудото, извършено от Майката Божия чрез нейната свята икона през 1765 година. Това събитие е описано в „Синаксар за златната ябълка" от Ананий Клинис, който тогава е бил игумен на манастира "Св. Кирик и Юлита".
Ето какво пише той: "В този ден, петата събота на Великия пост, православните отдават акатистна похвала на пресветата, пречиста, преблагословена Владичица наша Богородица и Приснодева Мария, възпоменание на светата чудотворна икона на Пресвета Богородица, наречена "Благодатна", която се намира в свещения стар храм в село Воден. Чрез тая света и чудотворна икона Пресветата Майка, изпросвайки от Христа, ни дарява безбройни благодатни изцеления на телесни и душевни недъзи. Възпоминава се чудото с неплодната жена, която, като беше закъсняла за празника на благодатната Богородица Дева Мария поради дългия път, не можа да получи благословен хляб и като счете това за лош знак, ридаеше и се окайваше за своята неплодност. А йереят, като чу плача и риданията на жената, много се натъжи. И като не намери и троха, останала от благословения хляб, разбирайки причината за мъката на жената, смут обхвана душата му. Видя тогава старецът (йереят) една ябълка, оставена в дар пред светата, чудотворна икона "Благодатна Богородица Дева", взе я и я даде на жената (неплодната) като благословение, а тя, като прие ябълката с гореща вяра, се успокои. И не след много време жената се оказа трудна. Като се роди рожбата й, от вяра и благодарност към Божията Майка тя употреби много средства и богато украси светата икона, като даде да изковат една златна ябълка и я дари за спомен на Великата благодат. Поменете ме и мене всички, които четете и слушате този синаксар, като кажете за мене грешния Ананий Клинис: Бог да го прости и помилва!"
Село Горни Воден се намира в близост до Асеновград, по пътя за манастира "Св. Кирик и Юлита". Селището датира още от II-III век сл. Рождество Христово и тогава е било в пределите на Източната Римска империя. Мъченици за Христа от този период са св. Кирик и майка му св. Юлита, които са пострадали в 303 г. на 15 юли, по времето на Диоклетиановите гонения.
По късно в тяхна чест е съграден манастир над селото. Всяка година на Преполовение се извършва литийно шествие от храма в Горни Воден до манастира с чудотворната икона на Майката Божия, наречена "Златна Ябълка", която се почита за всякакви просби, но най-вече от бездетни родители, за да се сдобият с рожба. Тази икона датира от началото на XVII век.
Храмът също е от началото на XVII век, като е претърпял и две обновления ¬ през 1833 г. и през 1896 г., когато е въздигнат в сегашния си вид и размер. Освен големия храм в Горни Воден има още 11 параклиса, като най-старите от тях са също от XVII век.
До 1924 г. Горни Воден е било населено с гръцко население, а храмът до 1906 г. е бил подчинен на Константинополската (Вселенската) патриаршия. Наричали селото "Малка Елада".
През 1924 г. по споразумението "Моллов ¬ Кафадарис" местното гръцко население бива изселено в Гърция, а тук пристигат българските бежанци - тракийци и македонци, от Гърция.
След чудото с неплодната жена празникът, посветен на това събитие се чества и до днес на петата събота от Великия пост. Оттогава възниква и традицията чудотворната икона на Божията Майка да се обкичва с венци от ябълки още от Първия петъчен Акатист на Великия пост, когато се чете първата статия от Богородичния акатист. Те прeстояват на чудотворната икона до празника, т. е. 5 седмици, и след прочитането на последния - Пети акатист, се раздават на безплодните жени, за да се сдобият с рожба.
Вековна е също традицията да се дават и специални колани на бездетните жени, които те да носят на кръста си, за да заченат.
Този ритуал е уникален, датира от близо два века и е характерен само за този храм в България.
Много са чудесата, извършени от Божията Майка пред тази нейна чудотворна икона през вековете. Някои от тях са описани в помениците пазени в местния музей. За други съдим по дарените на иконата украси, а за трети и досега се разказват предания. Едно от тези събития възрастните хора в селото още помнят. То е свързано с царското семейство. Княгиня Евдокия, сестрата на цар Борис, преспива в храма през 1934 г. и оздравява от дълго мъчеща я болест. За благодарност царят дарява на храма мрамор, с който облицоват пода. Дарява и едно златно енголпие на чудотворната икона.блиц

Публикувана на
13 Април 2019 годинаОще статии


Най-четени
На семейството...

[b]Язовир край Пловдив бе пуснат за публична продажба от частен съдебен изпълнител заради дългове на фирмата, собственик на водоема. Частният съдебен изпълнител Петя Николова е обявила, че от 19...

Ненко Чанев...

Морски полъх в Пловдив“ е името на най-новата изложба живопис на Ненко Чанев, която ще бъде открита на 22 август от 18.30 ч. в „Хеброс ресторант-градина“ в Стария град. „За нас, "сухоземните", морето...

Гъбар попадна...

Необичайно голяма за региона на Смолян манатарка с тегло 1 кг 800 г е открита от гъбар в Пампорово, предаде БТА.
Гъбата рекордьор с диаметър 84 см е находка на гъбаря Лъчезар...

Над 7600 получиха...

7612 пациенти са преминали през Спешното отделение на МБАЛ „Свети Пантелеймон“ през първите шест месеца на годината, съобщиха от здравното заведение. Най-честите регистрирани случаи са на пациенти...

Издател - "Пловдив Медия" ООД     КОНТАКТИ     Общи условия
 
BgTop100.com | BgChart.net | BGtop.net | 4BG.info