header

Собствено Търсене

Сряда, 18 Септември 2019    - КОНТАКТИ -    plovdivmedia@yahoo.comНовина от категория Пловдив

Баба кълне секционна комисия, в махалата искат да гласуват за В и К-ту

Размер на шрифта: A+ /  нормален /  A-

Видяна: 27633 пъти


PlovdivMedia - Баба кълне секционна комисия, в махалата искат да гласуват за В и К-ту

Днес българските граждани ще избират седемнайсет представители в Европейския парламент. За трети път гласуването на изборите у нас е задължително, но санкция за негласуване няма. Кандидатите са общо 318 и са издигнати от 13 партии, 8 коалиции и 6 инициативни комитета. Очаква се за един евродепутатски мандат да са необходими между 120 и 150 хиляди гласа. Бариерата за влизане в европарламента е 5,8%. Право на глас в Пловдив имат 300 324 избиратели.
Динко ПЕТКОВ

За първи път номерата на партиите, коалициите и инициативните комитети в бюлетината ще бъдат от 1 до 100, а на кандидатите - от 101 нагоре. Целта е да се избегнат преференции по т.нар. феномен 15/15, когато номерът на политическата формация съвпада с номера на кандидата.
Също така за първи път ще има възможност за машинно гласуване в 3 хиляди секции в цялата страна. Избирателите мога да решат да дадат вота си по този начин и той ще се зачита
От лявата страна на бюлетината са вписани наименованията на всички партии и коалиции, регистрирали кандидати за евродепутати, както и имената на независимите кандидати; а от дясната има кръгчета за отбелязване на преференция, в които има номера от 101 до 117, т.е. за седемнадесетте кандидати в съответните листи. Има и възможност "Не подкрепям никого".
Вписването в бюлетината на специални символи като букви, цифри или други знаци прави гласа недействителен.
Заснемането на начина на гласуване, като се използват мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника. Глобата за това е 1000 лева.
Как е подредена бюлетината:
1 „Патриоти за Валери Симеонов“
2 „Път на младите“
3 ВМРО – Българско национално движение
4 Ваня Григорова – независим кандидат
5 „Партията на Зелените“
6 ВОЛТ
7 Николай Ненчев – независим кандидат
8 Венислава Атанасова – независим кандидат
9 „Възход“
10 „Коалиция за България
11 Десислава Иванчева – независим кандидат
12 ГЕРБ
13 „Демократична България
14 – „Атака“
15 Минчо Христов – независим кандидат
16 ДОСТ
17 „Пряка демокрация“
18 „БСП за България
19 „Глас народен“
20 ДПС
21 Движение „Заедно“
22 „Българско национално обединение“
23 Коалиция „Воля – Българските родолюбци“
24 „Движение 21“
25 Христо Симеонов – независим кандидат
26 Движение „Презареди България
27 „Възраждане“
В старческия дом "Св. Василий Велики"били най-нетърпеливи да упражнят правото си на глас тази сутрин. Те са чакали пред заключената врата членовете на избирателната комисия. През първия час са гласували 40 човека, а през втория час на изборния ден са гласували 30 души. На въпроса за какво е гласувал, напет дядо отвърна: „Гласувах за развитието на българо-немската дружба. Има едно депутатче в европарламента, много ми харесва, все подскача като младо петле, той може да ни побратими с някой старчески дом в Германия, например. Те да дойдат да поживеят при нас за седмица-две, ние да им отидем на гости за годинка-две. Вярно, че немските бабички са грозноватички, ама са весели като девойчета. А нашите, виж ги как ходят – все едно, че вече са умрели.Заради високата активност гласуването приключи в 10 часа.
В една от секциите в Кючук Париж възрастна избирателна се запънала, че няма да гласува, тъй като шефът на секционната избирателна комисия отказал да й отговори в коя бюлетината е записан внукът й Георги. Тя директно кълняла: “Че аз съм довела още три съседки да гласуват за Гошето, а вие не ми казвате в кое квадратче да го зачертаем, не ви ли е срам! Дано накрая да не ви излезе сметката с бюлетините, щом сте толкова проклети!“.
Пред секция в ЖР „Тракия“ пък избирател настоял да влезе вътре с кучето си. След като не го пуснали, той се вбесил. „Значи преди мен мина съседът с тая зла кучка жена му, а мен с това кротко куче ме спирате? Айде, чао!“, троснал се той и си тръгнал.
В „Столипиново“ в двора на училището цяла електорална групичка в един глас питала къде ще си получат двайсетте лева, след като гласуват. „Комшу, къде е касиерката, ма, на нас трябва да ни броят 80 лева, щото сме аз с мъжа ми и братовчеда и майка му, които са ни на гости от една година!“, настояла чевръста гласоподавателка, настоявайки да я пуснат първа да гласува, защото сложила тенджера с боб на печката. „Сакън, ние не взимаме пари, дойдохме да гласуваме за Ве и Ка Ту, че да не ни спират повече водата, ама те не играели на тези избори, щели да се пуснат на изборите на есента.“, отвърнала й съмахаленката.
Бивш милиционер в Захарна фабрика забавил гласуването в секцията, след като настоял всеки от комисията да му покаже личната си карта, за да се убеди, че няма някой, който да е нелигитимен и да опорочи изборите. „Абе ти в ред ли си?“, реагирала шефката на секционната комисия. Недоволен, твърдящият че той им плаща заплатите й отговорил с цветиста ругатня.
Наконтена госпожа пък шумно негодувала пред секция в район „Централен“, че, по думите й, „в избирателната комисия се уредила и една фръцла, която за втори път се тикала да става любовница на мъжа й. Първият път било преди 13 години, сега пак му се натискала. Правила си устата да пият заедно кафе на Главната. Такава развалячка на семейства нямала морално право да бъде назначена висока обществена европейска позиция. Сигурно и с други си пие кафенцето, любовчийката, затова!“, възмущавала се тя.

Публикувана на
26 Май 2019 годинаОще статии


Най-четени
Кардиологът с 57...

[b]Кардиологът д-р Петър Лазов, който бе разконспириран от Нова телевизия, че получава 57 000 лева месечна заплата от масово поставяне на стентове на болни и здрави пациенти, е построил истински...

Клуб „Надежда“...

Пенсионерски клуб „Надежда” в кв.”Гагарин”, район „Северен” навърши осмата си година днес. Гости на тържеството бяха Лариса Кътова – и.д. кмет, заместник-кметовете д-р Красимир Асенов и г-н Калоян...

Суинг джаз на...

Суингиращата формация SWING ALL STARS JAZZTET ще свири на Римския стадион на 22 септември от 19.00 ч. Ще слушаме музиканти от различни поколения, родени и/или започнали кариерата си в Пловдив,...

Рокаджии от...

Млади пловдивски рокаджии ще се надсвирват с банди гот цяла България в неделя от 19 часа в клуб „Полинеро“. Няколко утвърдени имена и вече утвърждаващи се групи са допуснати до полуфиналния кръг на...

Издател - "Пловдив Медия" ООД     КОНТАКТИ     Общи условия
 
BgTop100.com | BgChart.net | BGtop.net | 4BG.info