Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Петима малолетни нерези от „Столипиново“ потресоха Германия

Видяна: 46909 пъти

Зверското изнасилване на млада жена в гора край град Мюлхайм ан дер Рур в Северен Рейн-Вестфалия преди два дни потресе цяла Германия. Извергите са петима роми от Столипиново на възраст между 12 и 14 години, които са срещнали жената в центъра на града със 170 000 жители и са я влачили до близката гора, за да се изгаврят с нея.
Най-тиражният вестник в Европа „Билд“ публикува специален репортаж от “Столипиново“. Малките нерези са пристигнали в Германия със семействата си. Те идват от най-голямата етническа махала в Пловдив, в която живеят затънали в мръсотия и боклук жилищни блокове. Безработицата там е 90%.
Ремзи А. казва пред вестника: „Пловдив е лайно. Задушаваме се в боклука. Децата ни са болни, правителството нехае. Ясно е, че всички ние искаме да отидем в Германия".
"36 градуса e, a миризмата на гниеща плът прорязва въздуха. Пред бетонните блокове децата играят в мръсни дрехи сред боклука, търсейки остатъци от храна. Малко момче яде старо парче хляб, което e единственото му ястие. Името му е Рамадан на пет години. Намерил е хляба до разложен труп на овца.
Част от „Столипиново „ се нарича от местните „Дортмунд“. Причината е, че хиляди прекосяват 2 100 километра, за да намерят работа там или поне да получат детски помощи и обезщетения. Все пак всеки, който се регистрира като постоянно пребиваващ със семейството си в Германия, има право на детски надбавки съгласно европейските закони. Това буди алчност сред най-бедните от бедните" - пише "Билд".
39-годишен безработен баща на шест деца казва пред вестника:„Имам голямо семейство и наистина искам да отида в Германия. Има много помощ за всички деца там". Семейството на мъжа живее в панелен блок. Наоколо: счупени прозорци и отворени електрически кабели, а купчината боклук в задния двор е висока метър. На бетонния под в банята е поставена кофа, която служи за тоалетна. Студената вода за къпане идва от стар маркуч, който стърчи от стената. Безработната фамилия не може да си позволи повече. От българската държава бащата получава 250 евро социални помощи и детски надбавки. „Просто искам да отида в Германия. Там има много пари за нашите деца“ - казва мъжът. Ако семейството се регистрира в Германия, би получило 1263 евро за шестте си деца. В бедните райони на Пловдив се формира индустрия на бедността. Непрекъснато от там тръгват автобуси до Германия (билетът е 50 евро на човек). А за всички, които отиват в Германия и се нуждаят от помощ за преводи на документи, молби за обезщетения за деца и др. се грижи Юсуф Дене. На края на Столипиново, в бял павилион, 50-годишният бивш боксьор предлага на сънародниците си всичко, от което се нуждаят за да тръгнат за Германия. Пред "Билд", Юсуф казва: "Ние подаваме заявления до властите, имаме формуляри, продаваме и билети за Германия".блиц

Публикувана на
12 Юли 2019 година