Новина от категория България
Архив на публикациите

Почина момиченцето от прочутата снимка със соцвожда Георги Димитров

Видяна: 33062 пъти

Почина известната телевизионна режисьорка, сценарист и журналист Нушка Григорова, която като дете е била в обятията на Георги Димитров. Скръбната вест съобщи на Фейсбук страницата си журналистът Лозан Такев. На 15 юли тя трябваше да навърши 81 години.
Нушка Григорова е дългогодишен служител на Българска национална телевизия. Тя е завършила актьорско майсторство, а впоследствие и режисура. Възпитаничка е на легендарните Боян Дановски и Желчо Мандаджиев. Кореспондент е била на Българската националната телевизия в Москва. Телевизионният ѝ дебют е в сериала "На всеки километър".
В историческите архиви Нушка Григорова остава със снимката на Георги Димитров, в която той я държи на ръце като момиченце, тогава хористка в "Бодра смяна". Това се е случило през 1946 г. във Военния клуб.
Ето какво разказваше приживе самата Нушка Григорова: "Димитров имаше среща с партизани и ятаци. Изнесен бе концерт с известни артисти. Малко преди началото батко Владимир Бонев ме заведе зад кулисите и каза: това дете трябва да рецитира. Отговориха му, че това не е концерт за деца, той се ядоса. По едно време ме обявиха на сцената. След рецитацията аз излязох напред и с пръстче показах Димитров, той седеше на първия ред, и почнах стихотворението на Асен Босев "Цял народ те слави, чичко Димитров", усмихвах се и гледах към него.
Всички станаха и ръкопляскаха, а чичо Добри Терпешев ме взе на ръце, целуна ме и ме подаде на Димитров. Той попита тука ли са родителите на това дете...." След това им заявил, че детето е много талантливо и трябва да се занимава с изкуство. В последно време много хора се обявяват за телевизионни легенди, и когато трябва да напишем за истинските, се затрудняваме в лексиката... На 300 километра от столицата разбрах, че се е е преселила в отвъдното една наистина легенда - слънчевата и лъчезарна режисьорка от БНТ Нушка Григорова, написа Лозан Такев на страницата си във Фейсбук. блиц

Публикувана на
16 Юли 2019 година