Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Слагат последните плочи на площад „Централен“

Видяна: 15616 пъти

Работници започнаха да фугират плочите на новия площад „Централен". Утре се очаква да наредят и последните от тях. Фугирането е считано за най-важната част от работата по площада.
Хората не си дават сметка, че големият проблем на площада от времето на Дража Вълчева, който бе покрит с врачански камък, бе именно неправилно направените фуги. При температурните разширения през лятото плочите са се пукали от напрежение, обясниха майсторите. Големи блокове от плочи от хърватски и македонски камък сега ще бъдат пълнени със специални еластични фуги. Те са идеално изчистени от прах. Между отделните плочи обаче ще се изсипе и сух фуген. Разстоянието от 2 милиметра между тях ще е достатъчно за да поеме температурните разширения.
Майсторите обясняват, че фугирането е най-важната част от финалната фаза на строителството. И то ще отнеме доста време. Дава се за пример площадът пред НДК в София, където точно заради неправилното извършване на тази операция плочите се нагънаха на зиг-заг и се напукаха месеци след края на реконструкцията. /Марица.бг

Публикувана на
23 Август 2019 година