Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Вдигнаха цените в стола на европарламента

Видяна: 7686 пъти

Неприятна изненада очаква служителите в Европейския парламент през новия политически сезон, започващ този месец. Храната в стола на институцията вече ще е по-солена, но не във вкусовия, а в ценовия аспект, пише "Политико“, цитиран от "Труд".
Средно блюдата са с около 25% по-скъпи, като повишението на цените е прокарано през отпускарския август, когато повечето работещи в ЕП са били във ваканция.
Служители разказват шокирано за новите цени, порция пържени картофи вече струва 2,50 евро, вместо доскорошните 2 евро. Супата скочила до 1 евро от предишните 80 евроцента (запознати подчертават, че и новите, и старите цени в стола на ЕП са в пъти по-ниски от тези, които простосмъртните жители или посетители на Брюксел плащат в обикновени заведения в града, извън тези в евроинституциите).
От управата на Европарламента обясняват, че поскъпването се дължи на три фактора – начисляването на ДДС в размер на 12% (от което досега столът на ЕП е бил изключен), премахването на субсидиите за храна в ЕП, както и сключването на нов договор с нова фирма за доставка на храни за стола.
Работещи в ЕП сезирали профсъюзите, като сред изразените аргументи е, че в период на нулеви или отрицателни лихвени проценти и дългогодишна ниска инфлация в много страни от еврозоната, увеличението на цените с 25% е най-малкото неоснователно. От профсъюзите пък коментират, че такова поскъпване е и нечестно предвид факта, че столът на ЕП се използва и от съвсем не висопокоставени и съответно ниско платени трудещи се в институцията като секретари, охранители и други.
Масло в огъня на недоволството налива и фактът, че в столовете на Еврокомисията и на Европейския съвет храната не е поскъпнала и е чувствително по-евтина. Например парче чийзкейк или пай в ЕП струва 4,70 евро, докато в ЕК цената му е едва 2,74 евро. днесбг

Публикувана на
12 Септември 2019 година