Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Коя ще харесате за Първа дама на Пловдив?

Видяна: 25480 пъти

При избори за управник, било президент или кмет, в страните на запад от България много държат да знаят коя е съпругата на претендента. Често пъти тя определя и крайния вот. Ако не я харесат, мъжът й губи шанс да спечели. И обратното. След това се следи всяка крачка на Първата дама. У нас все още се неглижира коя е половинката на човека, който ще ни управлява. Най-често тя остава в сянка, според отколешния ориенталски табиет, че мястото на жената е край печката, при децата. И не е редно да се показва публично.
ПЛОВДИВМЕДИЯ

Почти никой не оспорва прогнозите, че на предстоящите избори за кмет под тепетата на балотаж ще отидат кандидатът на ГЕРБ Здравко Димитров и на НФСБ и ВМРО Славчо Атанасов. И двамата имат законни съпруги. Една от тях ще стане Първата дама на Пловдив. Надяваме се, че няма да я виждаме от дъжд на вятър, очакваме тя да бъде активна част от обществения живот на града.
Съпругата на Зико се казва Меглена, наричат я галено Меги. Управлява верига от магазини за оптика. Чаровна е. „Няма с нищо да отстъпва на Първата дама на САЩ Мелания!“, коментира се отсега. Припомнят как областният управител Здравко Димитров й купи за 1200 лева огромен букет кърваво червени рози по време на благотворителен търг на Зонта клуб в Новотела. Парите се събират по традиция от дамите за висшето образование на деца в неравностойно положение. Наддаването започна от 150 лева, но той се бори до последно, за да спечели букета. Любо от група "Те" поднесе цветята на Меглена. С този жест Зико осигури едногодишната стипендия в университет на момиче без родители.
Паметливи пък си спомнят как Славчо Атанасов, като общински съветник, помоли новия кмет на "Южен" Валентин Василев да поднесе поне един букет цветя на съпругата му Елена Атанасова. "Съпругата ми цели 13 години работеше в кметството, като създаде програмата за събираемост на средства и "Южен" изпреварваше всички други в тази дейност", заяви той. И уточни, че когато станал кмет е освободил жена си от длъжност, въпреки че не е бил задължен от закона. След като загубил вота за втори мандат, Елена се върнала на работа в "Южен", а тогавашната районна кметица Павлинка Кацарова направила всичко възможно да я махне от работа. „В знак на солидарност към всички 250 освободени досега служители от Голяма община и от районите администрации напускам работа. В район „Южен” от около 60 човека, които работят досега, по една или друга причина, са напуснали 20 служители.“, обяви Елена Атанасова, коментирайки, че в момента в кметство на район “Южен” цари отровна обстановка, в която било трудно да се работи.
След това отиде във фирма за езиково обучение, която обаче не поднови договора си с нея след изтичане на изпитателния срок.
"Дори едно цвете не й подариха, като дългогодишен добър служител. Жена ми никога няма да се върне на работа там, но вие г-н Василев, може да й подносете поне един букет", настоя по време на общинската сесия Славчо Атанасов
"Не познавам съпругата ви, но считам, че всеки един служител, когато по една или друга причина, се разделя с дадена работа, би трябвало да бъде изпращан с достойнство", отвърна му Валентин Василев..
Най-важното за една съпруга и майка е да внася позитивна енергия вкъщи, казва Елена. Останала на 14 години сирак, тя се е научила на всичко, необходимо за една домакиня. "Много добра готвачка е, а любимото ми ястие, което приготвя, е пиле с ориз", прегръща съпругата си Славчо Атанасов.
Двамата са заедно вече 31 години и са неразделни. Оженили са се, след като Славчо отслужил в казармата. "Рядко момиче чака войника две години, а Ели ме дочака", разказва с нежност Славчо и си спомня как е бил запленен от красивите й очи. "Такава е и душата й!", радва се й се той.
На балотажа седмица след 27 октомври ще избираме нов кмет на Пловдив. И нова Първа дама.
сн. Марица

Публикувана на
18 Октомври 2019 година