Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

За какво мечтае Георги Стаменов

Видяна: 19398 пъти

Георги Стаменов е на 39 години, роден е в Пловдив. Завършил е Университета за национално и световно стопанство в София, специалности "Финанси" и ”Счетоводство и контрол” с магистърска степен. Има щастливо семейство, две деца и добри приятели. Определя се като работохолик и човек, който обича да постига целите си. Кандидат за кмет на район „Централен“ за втори мандат от партия ГЕРБ с бюлетина 43.
Катя КАЗАКОВА
Сн.: Лили ПЕТРОВА

- Май няма квартал в район „Централен“, където да не сте получил благодарности като районен кмет?

- Да, така е. Когато започнах мандата си преди четири години, помолих колегите да ми изготвят карти на района. Върху всяка една от тях бяха отбелязани съществуващите детски площадки, спортни съоръжения, места за отдих, паркове. Всичко в различни цветове. Така много лесно и бързо набелязахме в кои части какъв тип съоръжения липсват. Успяхме във всеки един микрорайон да изградим липсващите съоръжения и да дадем възможност на всеки на приемливо разстояние до дома му да има място за почивка, детска площадка, кът за спортуване и за разходка на домашни любимци. И хората са доволни, благодарят ни.
- Каква е Вашата класация на най-важното, което успяхте да направите в „Централен“?
- На първо място поставям работата ни по тепетата за превръщането им в реална зона за отдих. През първата и втората година работихме по Младежки хълм. Успяхме да възстановим осветлението и детската площадка. През следващите две години се фокусирахме върху Бунарджика. И можем да кажем, че парковата му част вече е обновена. Остава ни доста работа и по възстановяването на останалите хълмове.
На второ място - решаване на проблемите с паркирането. Нови 2100 паркоместа са направени на мястото на премахнатите 1300 метални гаражни клетки. Имаме проекти за над 30 зони в междублоковите пространства, които са готови и през следващия мандат започваме да ги благоустрояваме, за да може те да придобият европейски вид.
Всички големи пътни артерии в "Централен“, сред които бул. "Васил Априлов“, бул. "Руски“, бул. "Марица-юг“, бул. "Княгиня Мария Луиза“, ул. "Гладстон“, част от бул. "Христо Ботев“, са изцяло обновени. Ремонтирани са още десетки други улици, като същевременно е изградено ново енергоспестяващо осветление.
На трето място е благоустроената по оперативна програма "Региони в растеж“ зона между булевардите "Княгиня Мария Луиза“, "Източен“, "Марица-юг“ и "Цар Борис III Обединител“. Стана едно от най-добрите места в района. Там беше приложен интегриран план за въздействие, като се инвестираха много средства в подмяната на подземната инфраструктура, ремонта на уличните настилки и озеленяване. Можем да се похвалим и с новата галерия "Капана".
- А кои ще са приоритетите Ви през новия мандат?
- Ясно диференциране на местата за паркиране. И зелените площи. Не желая да виждам в район „Централен“ паркирани в градинки автомобили. Ще продължа да работя за обогатяване на зелената система. За изграждане на нови детски градини и детска ясла в района, с което ще задоволим нуждите на всяко едно семейство. Трябва да възстановим сградата на Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“. Има изготвено задание, минало през Експертен съвет. В момента е в Националния институт за недвижимо културно наследство за съгласуване. Ще се избере и изпълнител, за да може до лятото на 2020г. да имаме проект за възстановяването на тази сграда. Там има разработка и възможност за изграждане на още една сграда в двора на училището, с което ще се реши проблемът с двусменния режим на учениците.
- Мечтите Ви като районен кмет за „Централен“?
- Мечтите ми са да стане европейски район с много високо ниво на сигурност. С една прекрасна инфраструктура. С възможност всяко едно дете да има място, било в детска ясла или градина. С една обновена спортна инфраструктура, с фитнеси на открито, с изграждане на нови такива в зоните, в които е нямало. С една добре поддържана и богата зелена система. И най-вече с едни усмихнати и доволни жители на района.
- Поуките, които сте си взел след четирите години кметуване?
- На първо място бих казал научих се на търпение. На това да изслушвам хората. В рамките на тези четири години всеки един проект, който бе реализиран в район „Централен“, се случи след публично обсъждане. След изслушване на различните мнения и желания на хората, след анализ на възможностите те да бъдат приложени в този проект. И едва тогава този проект бе реализиран. И съм убеден, че наистина крайният резултата бе много добър. Защото ние работим за хората и тяхното мнение, и желание, бе важно и ръководещо за нас.
- Смятат Ви за младата звезда в партия ГЕРБ, така ли е?
- Надявам се да е в добрия смисъл на думата. Защото има различни примери на звезди. Пак казвам- стремя се да съм с добро име. Обръщам внимание на всеки един човек. В рамките на тези четири години съумях да работя с приемен ден всеки ден. Няма човек, който да е пожелал да се срещне с мен и да е нямал тази възможност, без значение дали е със записан час или е дошъл просто в кметството. Имам ли тази възможност да го приема, винаги съм го приемал. Тук не говоря за множеството разговори и дебати по улиците и къде ли не, които ми дадоха възможност днес с вдигната глава да се разхождам из града и да знам, че след този четири годишен труд наистина постигнахме резултати, които са видими.
- Кои са принципите, които спазвате като десетте божии заповеди?
- На първо място честност. Уважение, смелост. И смирение.
- Как сте вкъщи, кой там е кметът?
- Жена ми, разбира се. Има един много хубав виц, който го разказвам в компания: „Жена ми каза и аз реших!“. Истината е, че аз съм главата на семейството. Моята дума е закон. Но съпругата ми е човекът, който е обединител на нашето семейство. Тя основно се грижи за децата. В много нелеки, дори бих казал тежки моменти, винаги ми е давала най-мъдрите съвети, колкото и болезнени да са били за мен. Това е човекът, на който разчитам на 100%.
- А къде живеете, имате ли тераса с джакузи, която да е колкото малък парк?
- Нямахме тераса. Затова заградихме част от кухнята, за да си направим. Живеем в район „Централен“. Като всяко младо семейство теглихме ипотечен кредит и успяхме да закупим жилище. Да сме живи и здрави, след 19 години ще бъдем горди собственици на това жилище от 80 квадрата, което е напълно достатъчно за нас с двете ни деца. Ако е писано, децата могат да станат и три.
- За какво не Ви стигат парите?
- На кого му стигат парите!? В крайна сметка за нас е важно, че сме облечени и нахранени, че сме живи и здрави. Никога не съм робувал нито на лукс, нито на марки. Много обичаме да пътуваме. Това е едно от нещата, които ни доставят удоволствие. Да се качим на колата и да обикаляме из страната.
В Пловдив обичаме Бунарджика и Сахат тепе. Нищо по-хубаво няма след един забързан ден човек да се разходи, да се качи на някой от хълмовете. И да съзерцава града. Да има време да осмисли този град преди сто години как е изглеждал, преди 50 години как е изглеждал, и как изглежда днес. Да се опита да помечтае след 50 години как ще изглежда. И какъв ще бъде той след 100 години. Имаме изключителни природни забележителности – тези хълмове. Трябва да си ги поддържаме. Това са най-големите зелени зони в район „Централен“ . И съм убеден, че те ще станат наистина мястото, където всеки един от нас ще намери своето кътче.

Публикувана на
20 Октомври 2019 година