Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Пловдив пред грипна епидемия

Видяна: 30195 пъти

Предепидемични мерки обяви Регионалната здравна инспекция в Пловдив. Засега грипна ваканция за учениците в община Пловдив няма да има. Зависи обаче каква ще е ситуацията със заболяванията през следващите ден – два.
Причината за мерките е прогресивното нарастване на болните от остри респираторни заболявания, става ясно от писмо на здравната инспекция с дата 21 януари. В него се казва, че в седмицата от 13 до 19 януари 2020г. в Пловдив има регистрирани 113 болни на 10 000 при регистрирани в страната среден брой болни 132 на 10 000 души.
Със заповед на директора на РЗИ – Пловдив д-р Ваня Танчева – Манчева в лечебните заведения се преустановяват свижданията и плановите операции. Спират се и плановите консултации за здравите бременни и за кърмачетата.
Преустановява се провеждането и на профилактични прегледи и имунизации.
Джипитата трябва да преглеждат болните от грип и остри респираторни заболявания по домовете им, се казва в писмото. Тази препоръка обаче не се практикува от личните лекари.
Лелките в яслите и в детските градини пък трябва стриктно да следят и да връщат болните хлапета по домовете им, се казва още в писмото на здравните власти в Пловдив.
Грипна епидемия вече е обямева в три общини в Пловдивско, след като класните стаи там останаха почти празни заради болни деца. Това са Карлово, Сопот и Куклен, уточни шефът на дирекция "Надзор на заразните болести" към РЗИ-Пловдив д-р Моника Троянчева.
Учениците излизат във ваканция до края на седмицата. Ако се установи, че заболеваемостта не е намаляла, тя може да бъде удължена.
В трите общини поради заболяване отсъстват и учители. Заради това от инспекцията са препоръчали да бъде обявена грипна ваканция.
Грипна епидемия вече беше обявена в Хисаря.
Според епидемиолозите пикът на грипа се очаква през втората половина на януари и началото на февруари. Щамовете са и от тип А, и от тип Б, като в момента у нас върлуват „Бризбейн”, „Виктория” и „Канзас”. Някои от пациентите в болниците са приети с усложнения. Има регистрирани случаи на усложнения с менингит и енцефалит.
„Рисковата възраст е между 1 и 5 години. Това са най-уязвимите деца, припомниха епидемиолозите. Заболяването започва внезапно с много висока температура – над 39 градуса, и отпадналост.монитор

Публикувана на
22 Януари 2020 година