Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Стоян Алексиев гостува на акушерки и баби на техен празник

Видяна: 15738 пъти

Кметът на район „Северен“ Стоян Алексиев гостува на „УМБАЛ-Пловдив“ по покана на изпълнителния й директор д-р Аргир Аргиров по повод 21 януари-Ден на родилната помощ.
„На всички в Акушер-гинекологичното отделение на болницата, поднасям най-сърдечни поздрави по случай професионалния ви празник. Вие сте хората, които с труда си допринасяте за появата на нов живот. Продължавайте да упражнявате професията си с ентусиазъм, обич и удовлетворение“, обърна той към медиците.
След това кметът присъства на тържество, организирано в ДГ „Захарно петле“. Куклен театър зарадва малчуганите. Те гледаха постановката „За бабите с любов“. Сценарият бе подготвен от учителите им, които успешно влязоха и в ролята на актьори. „Бъдете все така грижовни и всеотдайни към нашите деца“, пожела на всички учители Стоян Алексиев.
Той не пропусна да посети и дамите от ПК „Надежда“ в кв. „Гагарин“. Там бе извършено обредно поливане на бабата-акушерка-Дима Мутафова от най-младата баба-Надежда Мошонова. 80-годишната Дима Мутафова разказа, че в своя дългогодишен професионален път като акушерка (близо 40 години) във ВМИ-Пловдив е помогнала за раждането на над 1500 деца. „Да се множат децата като просото, да са живи и здрави, щастливи и силни като Крали Марко. Да побелеят като Стара планина и до сетния си дъх да обичат и бранят своята родина като Ботев и Левски.“, пожеля тя.
Според обичая всяка една от присъстващите 58 баби получи подаръци ърпа и сапун. „Пожелавам Ви здраве, щастие, дълъг живот и да се радвате на много внуци“, обърна се към тях Стоян Алексиев. Празникът продължи с много веселие и добро настроение, като дамите споделяха как част от обичаите на този ден са се променяли през годините
Кметът уважи и още едно събиране на 22 баби в района, които всяка година традиционно отбелязват един от най-големите народни женски празници-Бабинден. Те също получиха подаръци и пожелания за здраве и берекет.

Публикувана на
22 Януари 2020 година