Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

В общинския Център на ужасите удряли старците, за да си вземат поука

Видяна: 32440 пъти

Болногледачки в Дома за хора с деменция в Пловдив удряли старците, за да си вземат поука. Едната служителка не може да смята, а другата срича и не знаят какво е деменция. Това каза в „Здравей, България“ по Нова телевизия разследващият журналист Вероника Димитрова.
„Всички разследват - полиция и прокуратура. Разпитват се свидетели, служители, абсолютно всички. Надявам се да има резултат, защото животът на възрастните хора в дома е в опасност. Дори не им дават храна и вода, не ги къпят”, каза репортерът на Нова телевизия.
„Не е такова поведението на всички служители, но това, което чух от действащи болногледачи, 6 от тях се държат по този нечовешки циничен начин. Общо те може би са 14. Най-лошото е, че много често през нощта е имало по един болногледач на смяна и ние не знаем какво се е случвало. Там няма камери”, заяви Вероника Димитрова.
„В сградата, на другите етажи, има хора с психични заболявания, за които се грижат други хора. 30 души живеят там. Болните могат да бъдат посещавани от роднини всеки ден. Това, което се показва пред тях, е театър“, добави тя.
„Близките на болните хора не подозират за какво става въпрос. Отиват и виждат едно добро отношение. Пред нас се разигра същият театър, а буквално е кошмар, филм на ужасите”, разказва журналистката. За нея основният проблем е, че въпросните болногледачки са ниско образовани. „Те нямат никаква представа какво е деменция, щом преценяват, че като ударят някого, той ще си вземе поука. Интересно е, че оперативка, която е записана, е била по повод интриги. Жестокостта и цялото нечовешко отношение не правят впечатление на управителката, която се опита нагло да излъже. След като разбра, че имаме записи, вече реакцията беше друга”. /блиц

Публикувана на
22 Януари 2020 година