header

Собствено Търсене

Неделя, 20 Януари 2019    - КОНТАКТИ -    plovdivmedia@yahoo.com


феномени
Архив

По пътя Созопол – Приморско една от най- големите туристически атракции е Лъвската глава. Камъни застанали така един върху друг, че отдалеч погледнати са досущ като глава на царя на животните. Малцина обаче знаят, че близо до Лъвската глава се намира местността „Вълчаново кале”. Там, открай време, вече два века, иманярите ровят, за да открият съкровището на Вълчан воевода.
Вълчан воевода е родом от Странджа, хайдутувал е повече от 20 години. Три села са спорили в миналото за негово родно място, но до ден днешен не е ясно къде се е появил на бял свят. Това са село Делиево, на 5 км. от Малко Търново, което днес вече не съществува, Тагарево (днес Вълчаново) и Факия. Възрастните хора разказват легенди за Вълчан, които са чували от бабите си, те пък – от своите предци. Вълчан бил пастир. На сърце му паднала красива мома от селото – Рада. Решил той да проводи сватове да я искат, но местният турски властелин – „субашия” – щом разбрал, накарал хората си да откраднат Рада и да му я заведат у дома. Вълчан пък бил хвърлен в тъмницата и жестоко пребит. Кроткият до момента пастир не могъл да преглътне случката и хванал гората. Събрал дружина и започнал да мъсти на турците. Първо той и другарите му убили субашията, който му отнел Рада, а нея освободили и взели със себе си в гората. По време на сражение обаче, младата жена била простреляна. Тази любовна драма преобърнала живота на Вълчан воевода. Той и другарите му завардвали проходите и започнали масови обири на хазната на султана. При всеки удар хайдутите прибирали цели дисаги, пълни със злато. Тук именно е ключовият момента за иманярите. Легендите разказват, че младите хайдути не били алчни – по-голямата част от плячката те скривали в тайни пещери, а за себе си оставяли само толкова, колкото да преживеят. Говори се и че студените зими изкарвали в Истанбул, но никой не ги разпознавал. В книгата на историка Иван Бубалов се казва, че Вълчан имал безценен помощник – турчин на име Кара Емин ага, който се издигнал до длъжност секретар на султана. Той го осведомявал за движението на хазните, а Вълчан ги пресрещал и обирал. Според една легенда султанът дотолкова се отчаял от обирите, че заповядал да се отпечатат нови пари – махмудиета. След като няколко от тези нови махмудиета били открити у Кара Емин ага, той изпаднал под подозрение и...

Жена Водолей

Съветът към семейните дами е да избягват рутината, да експериментират, да правят приятни изненади на любимия. Родените под този знак дами през следващата година ги очакват искрени и трайни отношения. Експлозия от страст се очаква в края на годината. През този период любовните приключения са гарантирани както на свободните, така и на омъжените жени.
Първата половина на годината ще доведе до проблеми с ръководството и колегите на работното място. Важно е да бъдете спокойни, да взимате трезви решения и да не се водите от емоциите. През есента ще се отворят привлекателни перспективи, възможно е да започнете нова работа.
Тъй като жената Водолей е емоционална, трябва да следи изкъсо здравето си, особено нервната система. Август...

Жена Риби

Родените под този знак ще имат един отличителен стремеж през следващата година – да постигнат лично щастие. Най-доброто време за запознанства е есента. През останалите сезони евентуалните връзки ще бъдат изложени на големи предизвикателства с много кавги.
Бизнес дамите трябва да поемат повече рискове и да не пропускат важни бизнес предложения. Ако трябва да смените работата, по-добре е да го направите през зимата и пролетта. Материална стабилност се очаква към края на 2019 г. Възможно е отношенията с бизнес партньорите и колегите да се влошат.
В началото на годината са възможни болежки, като най-уязвима ще бъде нервната система. Обърнете внимание и на стомаха. Препоръчва се да водите активен начин на живот, да релаксирате, за да си осигурявате...

Издател - "Меджик фонс"ООД     КОНТАКТИ     Общи условия
 
BgTop100.com | BgChart.net | BGtop.net | 4BG.info