header

Собствено Търсене

Сряда, 22 Февруари 2017    - КОНТАКТИ -    


Пловдивчани

„Имах много предложения да остана на Запад. Бях като белязан в оркестъра. Пускаха ме на Запад, защото директорите казваха, че без мен не могат. След Десети ноември ме викна да му акордирам пианото Богдан Нейчев, няма да го забравя. Беше вторият кларинетист в оркестъра. Вика ми: „Слушай бе, ти знаеш ли колко ми дължиш на мен, а?”. Отвръщам му: „Чакай бе, защо?”. Това разказва за онези мрачни години на тоталитаризма пловдивският маестро Никола Маринов.
Динко ПЕТКОВ

Бившиян музикант се посмутил, но разкрил какво се е случило: „Помниш ли, че аз бях партиен секретар. Всяка вечер идваха при мен от Държавна сигурност. Казваха ми: „Оня, вярващият съботянин, трябва да го изпратим на лагер”. Ама аз им говорех, че без теб не можем в оркестъра, да не те закачат!”. Руслан Райчев не даваше да ме пипат. Без мен не тръгваше в чужбина. Харесваше ме, защото много хубав ми беше тонът „ла”. Това ми е дарование.”
Никола Маринов разказва, че години били на концерти на Запад, винаги имало човек да ги следи: „С нас задължително пращаха офицер от службите. И отговорен партиен другар от Окръжния комитет. Борис Петков беше кларнетист. Много културен мъж. Добър, не мога да кажа, че много добър музикант. Той не понасяше никого. Само мен ме търпеше, защото аз му ходех по гайдата. Като бяхме в чужбина, спяхме в една стая. Погаждаше се с мен. Не му противоречах. Пък и не хъркам. Един ден ми разправя: „Кольо, знаеш какво ме пита офицерът от Държавна сигурност?”. Те двамата с този офицер играеха табла. Та той го подпитал: „Абе, Кольо дали няма да избяга, а?”. Борис му отвърнал: „Ти и аз можем да избягаме, ама Кольо няма да избяга!”. И както репетираме една вечер, същият офицер ме вика при него. Отивам, а той тихичко: „Кольо, подписах да те пуснат в Германия!”.”.
Маестрото разкрива и как Пловдив е щял да стане прочут в цял свят с музикалните инструменти, които се произвеждат под тепетата: „Имахме концерт-матине с нашия квартет в читалище „Христо Г. Данов” в Мараша. Трябваше да използваме тяхното пиано. Оказа се, че е раздрънкано. Няколко тона не му работеха. Обаче друго нямаше. Решихме да го отворим. Хабер си нямах какво да направя, но без да искам успях да го вкарам в тон. Бръкнах на едно място, натиснах на друго и взе, че стана. Тогава си казах: „Я какъв майстор на пиана съм бил, що да не взема да оправям музикални инструменти!”.
В Пловдив по онова време такива майстори почти нямаше. Помня един, който обаче работеше само духови инструменти. Работилницата му беше до църквата „Света Марина”. А, имаше и двама, които се занимаваха с пиана, но те вече бяха много стари. Единият беше грък. Другият не се сещам.
Реших да направя частно ателие за музикални инструменти. Тогава още не всичко беше държавно, имаше и частници.
Трябваха ми майстори. Във Велинград живееше един факир на цигулките – Димитър Тодоров Найденов. Той се беше преселил там с цялото си семейство от София, за да се спаси от бамбардировките. С него вече се познавахме. Обадих му се и той ...

Как си приятелю?

Иван и Андрей върнаха у нас успяла в Лондон пловдивчанка

Вдъхновяващи истории за успели и интересни личности ще разказва всеки уикенд в “Жените говорят” по TV7 Стефи Стаменова. Пловдивската журналистка се завърна от Лондон, където в продължение на 10 години имаше успешна кариера, за да се отдаде на любимата професия. "
Имам успешен бизнес в Лондон и за мнозина е странно това, че се завръщам у дома. Но не устоях на изкушението да работя в екипа на Андрей Арнаудов и Иван Христов. Особено когато ми се отдаде възможността в “Следвай сърцето си със Стефи Стаменова” да показвам интересни хора", разказва тя.
Първи гост в рубриката й ще бъде Кевин Грийн - британският Доналд Тръмп, който от бездомник се превръща милионер. Грийн е известен във Великобритания като инвеститор в областта на недвижимите имоти, предприемач, издирващ нови бизнес хоризонти и ментор на млади хора, имащи амбицията да се превърнат в милионери.
В следващите си предавания Стефи ще разкаже историите на Айрилис Томас - 103- годишната жена от Уелс, шофирала до 85-годишна възраст, принципна и удивителна, ще завладее...

Издател - "Меджик фонс"ООД     КОНТАКТИ     Общи условия
 
BgTop100.com | BgChart.net | BGtop.net | 4BG.info