Новина от категория Зелен дом
Архив на публикациите

7 цветя за тъмните ъгли на стаята

Бамбук
Бамбукът е цвете, за което се смята, че носи късмет. Освен това не изисква никакви специални грижи - достатъчно е да натопите три стръка в стъклена ваза с вода, която периодично да завъртате към светлината. А най-хубавото е, че може да сложите бамбукът в някой от по-тъмните ъгли на стаята, защото за него това няма да е проблем.
Бромелия
Бромелията е едно от най-често избираните цветя за по-тъмни помещения. Причината е, че растението може да вирее дори под флуоресцентна лампа. Важно е в стаята въздухът да е по-влажен и не много студен, затова баните са подходящо място за бромелиите. Препоръчваме ви вида Aechmea, защото се задържа най-дълго цъфнал.
Калатеа
Ако има цвете, което наистина бяга от светлината, това сигурно е Калатеа. Директното слънце уврежда листата на растението и променя красивата му украска. Подходящо е за тъмните ъгли на хола или антрето. Не забравяйте да пулверизирате често, защото Калатеата не обича сухия въздух.
Мента
Ментата е от растенията, които изискват малко светлина, но леко влажна почва. Подправката се отглежда лесно в саксия, така че може да я поставите в някой от ъглите на кухнята. Ползвайте свежите листа от мента, за да ароматизирате дома, да си приготвите успокояващ чай или да ги включите в десерт с шоколад.
Сансевиера
Сансевиера, известна още с имена като "индийски меч" и "език на свекървата", е растение, което се препоръчва на начинаещи цветари. Отглежда се много лесно, не е капризно и толерира тъмните кътчета. Освен това нощно време има способността да превръща въглеродния диоксид в кислород, затова се препоръчва за пречистване на въздуха в спалнята. Единствено внимавайте да не я преполеете.
Цвете паяк
Заради многото остри листа, падащи надолу и наподобяващи пипала на паяк, растението е получило не особено привлекателния прякор. Но всъщност цветето паяк е елегантно, декоративно растение, което се отглежда лесно, защото се адаптира към всякакви условия и дори ще ви прости, ако забравите да го поливате. Освен това не обича пряка слънчева светлина, което го прави подходящ избор за тъмнните ъгли.
Филодендрон
Филодрендронът е цвете с красиви листа във формата на сърце, което също може да използвате за някой от тъмните ъгли в дома ви. Идеално е за висящи кошници, а ако пензирате растението, то се разлиства още повече. Поливайте само когато почвата е суха на пипане.
Други цветя, които виреят на по-слаба светлина: Аглаонема, Аспидистра, Замиокулкас, повечето видове папрат и драцени.

Публикувана на
29 Август 2020 година