Новина от категория Зелен дом
Архив на публикациите

5 коледни растения в саксия

Вижте 5 коледни цветя в саксия, които може да си отгледате вкъщи или да подарите на вашите близки за Коледа.
Понсетия или Коледна звезда
Най-купуваното коледно цвете е Понсетията, наричана още Коледна звезда.
Растението има красиви, червени и доста едри цветчета, които се показват измежду тъмнозелени листа. Именно коледните й цветове са причината за асоциирането на това цвете с празниците.
С правилните грижи може да го отглеждате и като стайно растение след Коледа - до април го дръжте на по-хладно и тъмно, а през пролетта го изкарайте на слънчево място и го поливайте редовно.
Коледен кактус или коледниче
Коледният кактус е познат още с името Коледниче.
Спада към групата на празничните цветя по две причини - от една страна, обикновено цъфти по Коледа, от друга - цветчетата падат надолу като коледни украшения на елха.
Хубавото на това растение е, че е адаптивно и лесно се приспособява към условията вкъщи. Важно е да не оставяте почвата му да изсъхва.
Амарилис или рицарска звезда
Амарилисът също попада в най-купуваните цветя в саксия по Коледа. За целта обаче цветарниците започват да подготвят растението още от края на лятото и началото на есента, като му създават подходящи условия, така че да цъфне декември.
Амарилисът се отличава с високо стъбло и едри цветове (за празника например в червено, бяло или шарено). Някои го асоциират като заместник на коледната звезда.
Важно е да поддържате почвата влажна и да му осигурите светлина поне 5-6 часа дневно.
Розмарин
Малко по-необичайно цвете, което да си купите за Коледа. Розмаринът е ароматна подправка, която на вид може да асоциирате с елхови клонки.
Причината - розмаринът също има иглички и се среща в тъмнозелен цвят със сиви отенъци.
В миналото хората вярвали, че ароматът на розмарин по време на празниците носил късмет. Осигурете на подправката 6-8 часа светлина.
Коледно дръвче
За финал ви предлагаме да си отгледате истинско коледно дръвче в саксия. Вечнозелената мини елха ще бъде интересно допълнение към колекцията ви, като внесе аромат, свежест и настроение в дома ви.

Публикувана на
03 Октомври 2020 година