Новина от категория Зелен дом
Архив на публикациите

Красив и лесен за гледане

Цветовете на Хуерния зебрина изглеждат така, сякаш са излезли от фантастичен филм: венче, състоящо се от зеброва шарка на червено и кремаво оцветени венчелистчета с повдигнат, лъскав, подобен на каучук пръстен в центъра.
Важно е да знаете, че растението цъфти щедро от края на пролетта до лятото, и излъчва силна миризма, неприятна за човешкия нос, но проектирана от природата да привлича опрашители.
Как да отглеждаме Хуерния зебрина?
Хуерния зебрина е подходящо стайно растение дори за малки пространства, тъй като размерът му може да бъде ограничен от големината на саксията.
Светлина
Правилното количество светлина е много важно за Хуерния зебрина. В родния си ареал в Южна Африка, това е подлесно растение.
Най-добро разположение е прозорец с източно или западно изложение, който осигурява частична сянка. Изложението на юг с обедно слънце и екстремна топлина ще стресира растението и ще го направи податливо на болести.
В зависимост от количеството светлина дебелите ъглови стебла с меки шипове са наситено зелени при слаба светлина и стават червени при силна слънчева светлина.
Почва
Правилната почва е от решаващо значение за успешното отглеждане на този сукулент. И почвата, и саксията се нуждаят от отличен дренаж.
Саксии, които не са лакирани са най-добри, защото позволяват излишната влага да се изпари.
За почвата използвайте специална кактусова смес за засаждане, която съдържа както неорганични елементи като пясък и перлит, така и органични вещества и бързо се оттича.
Вода
Подобно на всички сукуленти, Хуерния зебрина не харесва влагата, така че поливането на точното количество в точното време е изключително важно. По време на вегетационния сезон, започващ през април или май като продължва и през лятото, растението се нуждае от поливане, когато почвата се усеща суха на повърхността. Поливайте бавно, докато водата изтече от дренажния отвор и изпразнете чинийката, така че да не остане вода. Поливайте отново само когато почвата отново изсъхне. В горещите летни дни това може да се случи бързо, така че проверявайте редовно почвата. През зимата растението е в латентно състояние и почти не се нуждае от вода, около веднъж месечно.
Температура и влажност
Хуерния зебрина е чувствителна към замръзване, но можете да я преместите във вътрешния двор или верандата през летните месеци, при условие че можете да осигурите място, където да е защитено от горещото обедно слънце. Имайте предвид, че на открито почвата ще изсъхне по-бързо, така че коригирайте поливането.
След като температурата спадне до 10 градуса С - което може да се случи през нощта, дори когато дните са все още топли - е време да върнете растението на закрито.
Торене
Когато започнете да поливате растението по-редовно през пролетта, торете веднъж месечно или със специална течна тор за сукуленти, или с пълен гранулиран тор, като използвате половината количество, посочено на етикета на продукта.
Не добавяйте повече тор от края на август, тъй като растението скоро ще влезе в латентния си период.
Пресаждане
Хуерния зебрина обикновено не надраства контейнера си. Добре е, ако запълни плътно саксията, защото това ограничава растежа му и поддържа растението приятно компактно.
Ще се възползва от прясна почва за саксии на всеки две години, но не е задължително да се нуждае от по-голяма саксия.
Размножаване
Можете лесно да размножите растението по време на вегетацията. Нарежете парче стъбло с остър нож и го оставете да изсъхне върху хартиена кърпа за няколко дни. То ще се смали, след което можете да го засадите в саксия, пълна с прясна почва.
Поддържайте почвата леко влажна, като я напръскате леко с вода, когато се почувства суха. След като видите нов растеж, това е знак, че той е вкоренен и можете да следвате редовния график за поливане по-горе.
Чести вредители / болести
Хуерния зебрина може да привлече брашнести червеи. Кореновото гниене и гниенето на стъблата могат да се превърнат в проблем, когато растението е под стрес, например от преполиване. Стъбленото гниене се проявява с меки тъмни петна. Използвайте остро острие, за да отрежете незабавно всяка засегната тъкан и не забравяйте да почистите острието с 10% разтвор белина, една част белина на девет части вода, между всеки разрез, за да предотвратите разпространението на болестта.

Публикувана на
07 Март 2021 година