Новина от категория Зелен дом
Архив на публикациите

6 стайни растения, които поддържат дома прохладен през лятото

Според разнообразни научни проучвания растенията могат да променят температурата на земната атмосфера чрез процеса на фотосинтеза. Горската растителност произвежда големи количества транспирация, която увеличава водната пара в атмосферата, причинявайки повече валежи и често подсилва охлаждането чрез блокиране на слънчевата светлина.
Транспирацията се случва, когато атмосферата се загрява - растенията често изпускат излишната вода във въздуха от листата си и чрез отделяне на изпарена вода растенията охлаждат себе си и заобикалящата ги среда.
Някои стайни растения също имат тази функция, като освен това те могат да помогнат, за отстраняването на въглеродния диоксид и токсините от атмосферата. Ето и осем от най-подходящите стайни растения, който ще разхладят дома ви:
1.Фикус бенджамин
дно от малкото дървета, които растат добре на закрито, фикус бенджамин ще ви помагне да поддържате въздухът в дома си влажен и прохладен, осигурявайки толкова необходимото облекчение от топлината. Изберете високо растение с храстовиден връх, което би могло да послужи като малък навес за други растения под или около него. Като групирате растенията заедно, те ще създадат своя собствена малка атмосферна екосистема, подобрявайки околната влажност. Не забравяйте да поливате редовно през летните месеци и позиционирайте фикуса си на шарена сянка!
Съвет: Фикусът пие повече, когато е поставен на по-светло място, отколкото на сенчесто, така че не забравяйте да го поливате редовно!

2.Алое вера
Известен със своите лечебни ползи, особено за кожни проблеми като ухапвания от насекоми и изгаряния, това невероятно растение има и много други ценни свойства. Високото съдържание на вода в листата му означава, че когато транспирира, то отделя хладна изпарена влага във въздуха.
Тъй като също така абсорбира въглероден диоксид и освобождава кислород през нощта, отгелждането на алое вера в спалнята може да ви помогне да спите по-добре. Друга причина да изберете алое вера е, че помага да се премахне формалдехидът и бензолът и от въздуха.
Съвет: Растението предпочита разумно количество слънце с редовно поливане през топлите месеци, но много малко влага през зимата.

3. Бамбукова палма (Chamaedorea seifrizii)
Тази малка палма, родом от Мексико и Централна Америка, рядко достига два метра, а големите й листа спомагат за действието й като отличен овлажнител на въздуха. Бамбуковата палма също е много добра за филтриране на бензол и трихлоретилен от атмосферата.
Друго малко палмово дърво на закрито, което е високо ценено заради способностите си за овлажняване и пречистване на въздуха, е ареката (Dypsis lutescens). Зрялото дърво ще транпспарира почти литър влага на ден.
Съвет: Палмата расте на ярка, индиректна светлина и обича листата й да бъдат увалажнявани през горещите месеци.

4. Змийско растение (Sansevieria trifasciata)
Освен че освобождава кислород през нощта, този специфичен по форма сукулент е едно от най-добрите растения за отстраняване на замърсители на въздуха в закрити помещения като бензол и формалдехид. Точно като алое вера, листата на змийското растение имат високо съдържание на вода, така че когато се транспарира, то отделя хладна изпарена влага в атмосферата.
Съвет: Позиционирайте на място, където ще получава обилна слънчева светлина или частична сянка, поливайте умерено през пролетта и лятото, но поддържайте почвата леко суха през зимата. Можете да го поставите на прозореца, където да блокира светлината да нахлува в помещението и да го нагрява.

5. Спатифилум
Колкото повече листна площ има растението, толкова по-голямо количество кислород и влага отделя по време на транспирация. Следователно буйните листа на спатифилума, особено по-големите видове, са безценни за подпомагане на охлаждането на въздуха в затворено помещение.
Съвет: Поставете растението на непряка слънчева светлина и поддържайте стайна температура над 12° C. Поливайте редовно (по-рядко през зимата) и увлажнявайте листата, ако въздухът е сух.

6. Зелена лилия (Chlorophytum comosum)
Зелената лилия заслужено е сред най-популярните стайни растения, тъй като е лесна за отглеждане. Както останалите представени растения дотук, и зелената лилия не само ще помогне за охлаждането на въздуха в дома ви, но и ще абсорбира някои от присъстващите токсини.
Съвет: Чувства се най-добре на ярка филтрирана светлина или полусянка. Нуждае се от добре дренирана смес за саксии и редовно поливане в топлите месеци.

Публикувана на
17 Юли 2021 година