Новина от категория България
Архив на публикациите

„Срамно, жалка картинка!“

Видяна: 45800 пъти

„Сега разбирам, че болници имали проблем с неваксинирания персонал. Дори в медицински заведения ваксинираните били едва около 50%. Срамно и жалко! Докъде я докарахме?" Това пише в профила си в социалната мрежа д-р Стефан Митев, председател и съосновател на фондация "Инициатива за българско рационално общество“, пише Бургас 24.
„Колеги, вие къде сте завършили медицина? Проспали ли сте следването си? Осъзнавате ли, че ваксините вече са приложени на над 1 милиард хора, което ги прави най-изследвания медицински продукт в света? От колко още данни имате нужда? Въобще вълнувате ли се какво казва науката? Или винаги ще бъдете против, независимо от натрупаните доказателства за безопасност и ефективност? Бих го разбрал като позиция от функционално неграмотни хора, но не и от лекари. Явно съм имал прекалено високо мнение за професията, което е било неоправдано. Медицинската диплома, за съжаление, не гарантира рационално мислене.
Между другото, в клиниката, където работя, 100% от лекарите, медицинските сестри и санитарите са ваксинирани. Горд съм с този факт. Далеч обаче не навсякъде е така. Неваксинираните лекари щели да си взимат отпуск и да не ходят на работа заради новите мерки. Жалка картинка! След като не можете да осмислите толкова категорични данни за полза от ваксинирането, как въобще лекувате? Разбирате ли, че вие сте противници на науката и вредите на обществото, което уж трябва да пазите?
Препоръчвам на всеки да пита своя лекар дали е ваксиниран. Ако не, незабавно си тръгнете и търсете друг. После ще ми благодарите. Стойте далеч от неваксинирани медици. Те не практикуват медицина, базирана на доказателства. Изглежда, са много и са опасни."
Част от лекарското съсловие в Пловдив се възмути и обиди от изказването на д-р Митев и написа в профила му, че изказва политически и патетични тези. Той обаче застана отново зад думите си, написани по-рано: "Напомням, че бях препоръчал да питате лекаря си дали е ваксиниран и ако не е, да търсите друг. Стоя зад думите си. Трябва да се доверявате на специалисти, които практикуват медицина, базирана на доказателствата. След като неваксинираните лекари не разбират огромните ползи от ваксината, можете ли да сте сигурни, че са теоретично подготвени по други въпроси?
Аз не бих се доверил. Пазете се. Страшно е.“
Докторът не спря до тук, а обвини за ситуацията у нас и още едно съсловие - учителското с думите: „Към списъка с виновници за здравната катастрофа, за съжаление, ще трябва да добавя и учителите. И те, както много други, са масово антиваксъри и вярват в конспиративни теории. Лошото е, че могат да повлияят на децата и резултатът е налице. 86% от учителите не одобряват въвеждането на зелен сертификат в образователната система, а близо 35% са готови са напуснат, ако трябва да показват тест или ваксинация, за да работят.
С такива учители все по-често се замислям за home schooling за моята дъщеря. Не искам да я пращам при антиваксъри или деца на такива. Училищата са гнезда на заразата - както на вирусната, така и на дезинформационната. Добре, че дъщеря ми е все още малка. Когато дойде време за училище, пандемията ще е свършила. А който оцелял – оцелял“, пише д-р Митев.

Публикувана на
25 Октомври 2021 година