Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Асеновградският кандидат-депутат Васко Ап. ще даде ли на прокурор игумена Сионий, който му е началник?

Видяна: 21200 пъти

Трябва да бъде извършена промяна в съдебната ни система. Сега тази тема е най-любима на кандидатите за депутати. Всеки от тях твърди, че е в политиката, защото иска да е човекът на промяната. Това декларира и секретарят на Бачковския манастир Васил Апостолов, който вече беше веднъж депутат и агитира асеновградчани пак да го изберат. Въпреки че повечето от тях се питат: „Какви промени направи, когато беше в парламента? Промени се само заплатата ти!“.

Динко ПЕТКОВ

Не съм юрист и не бих се заел да говоря какво непременно трябва да се промени в съдебната ни система. Мисля, че имаме не лоша конституция, имаме и закони. Проблемът според мен е, че те не важат еднакво за всички. Прилагат се по схемата „наши и ваши“. Позната още от времето на комунизма. Важаща, обаче, и днес.
Ако се появи някакво съмнение, че сме направили нещо, което е в нарушение на законите, без съмнение, ще бъдем санкционирани. Най-малкото първи полицията и прокуратурата ще ни издърпат за ушите. Дори и само по нечий сигнал, че сме „сгазили лука“. И правилно. Длъжни сме да дадем веднага обяснения в какво сме се провинили. Прокуратурата ще прецени дали да заведе дело. А в съдът ще решат дали  ще ни оправдаят, или да ни лепнат присъда. Така е редно.
Само че не винаги става по този начин. Задейства се системата „наши и ваши“.
Как иначе да си обясним, че за едно толкова сериозно съмнение – блудство с малолетни, правосъдната ни система с нейните санкциониращи органи се направи на „ни чул, ни видял“ в скандалния случай със сегашния игумен на Бачковския манастир Сионий. По времето, когато е бил ректор на Семинарията в София.
Тогава реален баща подава жалба-сигнал как синът му -семинаристче, е бил подложен на сексуално посегателство от Сионий. Момчето също не е измислено, знае се кое е.
Никъде обаче не се появи информация, че Сионий е привикан в полицията или в прокуратурата. За разлика от десетки подобни случая, когато заподозрените в подобни гадости моментално са засечени от полицията и прокуратурата. Арестувани и вкарани в килията, докато тече разследването.
Не се чу със Сионий да се е случило нещо подобно. Вероятно автоматично е бил вкаран в графата „от нашите“.
Работата се потули с една пресконференция, в която участваха представители на Светия синод. Те оневиниха Сионий. А той отрече обвиненията в педофилия. Заяви, че изживява много тежко хулите и клеветите срещу него. Усъмни се, че атаките идват от бизнесмени, които са му предлагали подкупи, за да им бъде дадена земя от Семинарията, на която да се построи хотел или МОЛ. Винаги е отбивал подобни апетити. Сигналът за блудството бил стигнал до Светия Синод, но Сионий каза тогава, че не е запознат с него. Научил от медиите. И по християнски милостиво заяви, че не възнамерява да съди обвинителите си. По думите му съдът не е негово право, а право на Бога. Помолен да назове имена на хора, които са го притискали, той заяви, "Скъп ми е животът!“.
Според действаща съдебна система, отнасяща се за всички в държавата, не е работа на Св. Синод да преценява виновността или невинността на божи служител, обвинен в педофилия!? За тази цел има прокуратура и съд.
Явно по същата схема „наш човек е“ се постъпва и с последния скандален случай, в който е намесено името на Сионий.
Вече надхвърлят над 500 000 потребителите, гледали видеото с бившия монах Васил от Троянския манастир. Той директно си признава, че две години е обслужвал сексуално игумена Сионий. Получавал за това всеки месец по 10 000 лв. „възнаграждение“. Разкрива, че е водел в килията на Сионий семинаристчета. И тях ги е „възнаграждавал“ по думите на ексмонаха. Шокиращо е неговото признание, че Сионий получил сумата от 2 500 000 лв от важен представител на една партия. С тези партийни пари дори плащали на монасите.
Съмняваме се, че никой от прокуратурата не е гледал това позорно видео!? Публичните твърдения на монаха не са ли повод тя да се сезира!? И за двете години сексуално обслужване, и за семинаристчетата, и за как така дават на Сионий на ръка 2 500 000 лева!?
Досега не се е чуло Сионий да бъде привикан за обяснения. Дали защото е „наш човек“!?
Този път оглушки си правят и от Светия Синод. Все едно че е станала някаква манастирска закачка – две години Сионий с монаха са се гъделичкали в леглото. Не последва даже и пресконференция, на която да обявят, че Сионий е невинен. Или поне да обявят, че са взели решение той също да се яви на детектор на лъжата, както това обяви, че е готов да го направи разприказвалият се във видеото монах Васил.
Какво ще се случи, например, ако аз  подам сигнал до полицията и прокуратурата, в който да се оплача от игумена на Бачковския манастир Сионий, че съм изпаднал в потрес, в емоционален дисконфорт, в депресия от чувството за поруганата ми православна вяра, след като съм изгледал видеото с признанието на монаха как го е обслужвал сексуално две години и е получавал за това по 10 бона всеки месец? И да поискам от полицията или от прокуратурата да му забранят повече да служи в църква или в манастир!?
Предполагам, че сигналът ми ще бъде препратен в Св. Синод. Щом самият Сионий е заявил пред асеновградски бизнесмен в личен разговор: „Ти не разбра ли, че ние сме държавата? Каквото кажем, това става!“.
Явно е, че има нужда от промяна в съдебната ни система. Затова препоръчваме да гласуваме на 14 ноември за секретаря на манастира Васил Апостолов да стане депутат. Той сам казва, че е в политиката, заради промяната. Значи да очакваме от него едно от първите неща, които ще направи в парламента, ще е да подаде сигнал до прокуратурата. Срещу Сионий. За поквара в църквата и за онези 2 500 000 лева!? Нищо, че му е началник.

Публикувана на
27 Октомври 2021 година