Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Кой хвана с голи ръце тежко въоръжен, преследван от 200 униформени

Видяна: 29200 пъти

Говори героят на миналата седмица, който успя сам да залови издирван от близо 200 униформени стрелец. Припомняме за безпрецедентната акция в хасковското село Сърница, където един 55-годишен мъж вдигна на крак МВР и спецотряда за борба с тероризма, след като стреля по съседите си и по полицаи.
В крайна сметка той е задържан от местен кравар в Кърджалийско, който сам успя да се справи с него. „Такова нещо да ми се случи в живота... Беше като филм”, разказа Ердинч Аптиш. Той е обикновен животновъд от село Комунига, който преди дни с голи ръце залови издирвания от 200 униформени стрелец от Сърница.
По обяд във вторник Ердинч пасе животните си, когато разбира за акцията в съседния регион и веднага се обажда на кварталния си полицай. „Докато паса животните си в свободното си време гледам социалните мрежи. Тогава прочетох за Сърница и веднага звъннах на полицая. Обясних му, че човекът може да се крие в Душка. Кварталният полицай ми изпрати снимката на беглеца”, каза Аптиш.
Полицаите вече са уведомили всички кметове на селата наоколо с изключение на едно - там живее само един човек и няма обхват. „Звънна и каза, че човекът, който го издирваме, е възможно да излезе в село Душка, защото най-близките горски пътища водят към това село”, обясни младши-разузнавачът Ивайло Пеев.
Ердинч тръгва съм село Душка, за да предупреди местния жител. Веднага щом пристига вижда, че има неканен гост.
„Бях в двора, и когато се обърнах видях, че онзи с пушката ще ме цели. Казах му, че не съм полицай и той направи няколко стъпки назад. За стотна от секундата успях да му взема оръжието и после побягнах, за да се обадя на полицая”, допълва разказа си Аптиш.
Започват дълги минути на гонитба край гората, а през цялото време по телефона Ердинч говори с младшия полицай. След това идва и развръзката. „Когато се приближи към мен, аз го прицелих с пушката и го ударих с приклада. Той падна и изпусна ножа”, обясни мъжът.
След падането, Ердинч успява да го завърже и така изчаква полицаите. „Опита да се развърже и ми казваше: „Кой си ти, ще те убия”, допълни Ердинч.
След ареста стрелецът беше откаран в болница заради удара с пушката. Повдигнати са му три обвинения и го грози до 20 години затвор. Ердинч продължава да се грижи за животните си без да се чувства герой. /лупа

Публикувана на
04 Декември 2021 година