Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Вълчан Петров за втори път с наградата на кмета

Видяна: 27694 пъти

Годишните награди на Дружеството на пловдивските художници бяха връчени снощи в 4 категории. Те са живопис, графика, скулптура, млад автор.
Петчленно жури, в състав: Снежана Фурнаджиева – председател на ДПХ, Нели Ценова – живопис, Милена Бочукова – скулптура, Ивайло Григоров – графика и Десислава Христозова – експерт в отдел „Култура, археология и културно наследство“ на община Пловдив, възпитаник на НХГ „Цанко Лавренов“ и АМТИИ - Пловдив, определи победителите в отделните категории в оспорвана конкуренция от 19 номинирани автори.

Лидия Симеонова е определена за тазгодишната носителка на наградата за “Живопис”, като останалите номинира са Иван Шишков, Красимир Карастоянов, Вихра Григорова, Румен Манолов и Иван Краевски.
В раздел “Графика” е отличена Антония Маринова - Crazy сред номинираните си колеги Панайот Панайотов, Йордан Велчев и Крикор Касапян.
За “Скулптура” носител на наградата е Живко Спасов, а останалите номинирани са Вячеслав Есенков, Свилен Костадинов и Петко Караколев. Наградата за „Млад автор“ отиде при Мирослав Арабаджиев, като номинирани едновременно с него са Борислава Сотирова, Христо Бозуков, Никола Гулев, Веселин Цаков и Светлана Желязкова.
Всички наградени получиха грамота и парична премия в размер на 500 лева.
За втори път от учредяването през 2015 година, носител на „Наградата на Кмета“ стана Вълчан Петров. Той бе първият пловдивски художник, удостоен с тази награда преди 7 години. Другите номинирани тази година бяха Жорж Сопаджиев, Иван Шишков и Христо Николов.
През 2017 година, общинските съветници гласуваха с пълно единодушие званието „Почетен гражданин на Пловдив” на известния български художник, заради неговите постижения в областта на българското изобразително изкуството и по случай неговата 70-та годишнина.
„Особено ми е приятно да сме заедно тук. Искам да ви уверя, че Пловдив се гордее с вас – пловдивските художници. Поздравявам ви за постиженията, които виждам тук, и ви уверявам, че в което и кътче в България и извън нея да отидем и кажем, че сме от Пловдив, винаги в отговор чуваме: “Имате прекрасни художници”. И ние много се гордеем. Макар че годините са трудни и дори ни е трудно да общуваме за съжаление, аз ви пожелавам още много творчески успехи, здраве за вас и вашите семейства и да се виждаме по-често през следващата година, каза в приветствието си на откриването Кметът Здравко Димитров.
След награждаването художници и гости си направиха снимки за спомен пред творбите. Здравко Димитров и Вълчан Петров също се фотографираха за спомен пред картината на маестрото.
Годишната изложба на Дружество на пловдивските художници се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2021 г. Тя ще продължи един месец и е с вход свободен за посетителите при спазване на всички действащи в момента противоепидемични мерки.бнр

Публикувана на
05 Декември 2021 година