Новина от категория България
Архив на публикациите

Доцент разби розовия сценарий на Мангъров

Видяна: 29341 пъти

Към момента в България няма засечен случай на Омикрон, но във всеки момент очакваме да попаднем на положителна проба. Това заяви пред БНТ директорът на Националната референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести доц. Иван Иванов.
Той допълни, че наскоро щамът е открит в съседна Гърция, ето защо е въпрос на време да бъде засечен и у нас.
Следващата седмица в Националната референтна лаборатория ще бъдат изследвани голям брой проби в търсене на новия щам.
Доцент Иванов изтъкна, че за момента няма нито един доказан смъртен случай от Омикрон по света. Създалото се напрежение идва от факта, че щамът измести много бързо и рязко Делта варианта в държавите, в които беше засечен първоначално.
Според него новият вариант няма да спомогне за създаване на групов имунитет, въпреки оптимистичните предположения, че се понася по-леко от организма.
Към момента данните показват, че по-скоро Омикрон допринася за увеличаване на броя на повторно заразените с вируса.
Ето защо единственият начин да постигнем групова защита остават ваксините, изтъкна доц. Иванов.
Той допълни, че част от мутациите, които съдържа новият щам, доказано намаляват ефективността на ваксините. Те обаче присъстват и при част от другите варианти на COVID-19, така че това не означава, че ваксините не работят.
И "Пфайзер", и "Модерна" вече работят по модификация на ваксините си, така че да ги направят по-ефективни срещу Омикрон, изтъкна специалистът. Въпреки това подчерта, че не трябва да се отказваме да си поставим имунизация в очакване на подобрените версии, защото и сегашните ваксини вършат работа. Очакваните до месеци лекарства за лечение на COVID-19 също би трябвало да са ефективни срещу Омикрон.
Все още не е изяснено как точно е възникнал новият щам. Една от версиите е, че той се е появил след продължително боледуване от COVID-19 на имунокомпрометиран пациент. Според друга версия, която според доц. Иванов е по-вероятна - щамът се е прехвърлил от гризачи върху човек.
"Големият проблем според мен е, че в Южна Африка нивото на ваксинация е почти същото като у нас, политическата обстановка е сходна, така че има голяма вероятност да се появи нещо такова и тук", предупреди той.блиц

Публикувана на
05 Декември 2021 година