Новина от категория Свободна зона
Архив на публикациите

Как „виагра“ от Мелник заминава за Куба

Митичният и с образ на непоклатим и железен мъж, допринесъл за преврата на 10 ноември, Добри Джуров е роден на 5 януари 1916 г. в село Врабево, Ловешко. Той е български офицер, генерал и политик от БКП. Министър е на отбраната при управлението на Тодор Живков.
Любопитна история за пикантната връзка между Джуров и брата на флагмана на кубинската революция Фидел Кастро – Раул, разказва д-р Боян Захов.
През май 1972 г. Фидел Кастро прави 10-дневно официално посещение в България. Огромната популярност на команданте Фидел изкарва на улиците хиляди българи, които искат да го зърнат.
Още преди идването на Фидел у нас обаче българо-кубинските отношения вече били развити по линия на военните министерства.
Армейски генерал Добри Джуров вече се бил виждал със своя колега – кубинския военен министър, по-малкия от братята Кастро – Раул. Когато станали достатъчно близки, Раул казал на бай Добри, че имал три дъщери, но си мечтае и за син. Генерал Джуров го успокоил: „У нас има едно чудодейно вино – който пие от него, му се раждат мъжки рожби. Това е мелнишкият мавруд – проверена работа!“ Раул Кастро се зарадвал и поискал да му изпратят от това вино. За Хавана веднага заминала една пратка с мавруда, осигурен от Добри Джуров. И настина след време съпругата на Раул Кастро, популярната от партизанските години в Сиера Маестра Вилма Еспин, родила момче. Изглежда, че чудодейното мернишко вино, изпратено от България, настина направило чудото. В чест на това Раул и Вилма кръстили новородения си син Александър – на владетеля по тези земи от античността Александър Македонски. А бай Добри Джуров не пропускал случая да се похвали, че с българска помощ военният министър на Куба добил мъжка рожба.
Както се полага за такъв чаровен мъж, по време на посещението си у нас Фидел Кастро бил заобиколен от женско внимание. През 70-години кубинският президент бил в разцвета на младостта и мъжката си сила. Заобиколен от нашите напълнели и оплешивели ръководители, Фидел изглеждал като латински мачо, добре допълнен с романтичния ореол на революционер. За да разнообразят официалната програма на госта, домакините организирали в Партийния дом среща с артистичния свят на София. По думите на очевидци, присъствали на срещата, Кастро бил център на всеобщото женско внимание – на срещата с блеснали очи край него били шампионката по художествена гимнастика Мария Гигова, телевизионната звезда Анахид Цонева-Тачева, актрисите Ванча Дойчева и Гинка Станчева, естрадната певица Йорданка Христова.
Въпреки легендите, които се носят и днес за него, като почитател на женската красота Фидел се държал тази вечер повече от скромно. Мария Гигова напразно се опитала да го вдигне на хорото, което се извило в залата. Данчето Христова го поканила на страстно танго, но и на нея легендарният команданте отказал. Очевидци, присъствали на тази, общо взето, режисирана среща, се кълнат, че нашата интелигенция не се понравила много-много на Фидел Кастро и той се вкиснал по някое време. Даже направил забележка на Тодор Живков за този подчертан женски интерес към особата му: „Тодоре, преследвали са ме много красавици в цял свят. Джина Лолобриджида даже идва до Хавана да прави фотоалбум за мен, но такова чудо не съм виждал.“
Домакинът Тодор Живков също си развалил настроението и скастрил организаторите.
След гостуването на кубинския лидер през 1972 г. в България името Фидел става доста популярно. Доста млади български семейства кръщават новородените си момчета с името на президента на Острова на свободата. Тук-там из страната се появява даже и вариант на името в женски род – Фиделина. Тази традиция у нас не е от вчера – нека си спомним модните през годините имена, дошли от политическото всекидневие – Ленин, Сталин, Индира, Тито. /ретро

Публикувана на
10 Януари 2022 година