Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

„Все още нищо няма да затваряме!“

Видяна: 9028 пъти

България условно се разделя на 6 клъстера от области, в които ще се следи поотделно ситуацията с разпространението на коронавируса. Ако се налага, ще бъдат въвеждани допълнителни мерки във всеки клъстер. Вътре в клъстера ще могат да се използват по-добре и наличните интензивни легла. Това е едно от решенията, които влизат новия Национален оперативен план за справяне с COVID-19.

Планът бе представен от министър-председателя Кирил Петков в Министерския съвет чрез видеоконферентна връзка. Присъстват министрите на здравеопазването и на образованието Асена Сербезова и Николай Денков.
"Към този момент все още нищо няма да затваряме. Но страната ни е на прага на новата COVID вълна и затова решихме да представим плана още днес", каза той.
Целият модел за управление на ковид кризата ще е функция основно от фактора "заетост на интензивните легла" и мерките оттук нататък ще се определят от процента заетост.
По думите на премиера така всеки ще може да знае дали децата ще ходят на училище, а бизнесът - дали ще работи.
"На дни сме от новата омикрон вълна", заяви той.
Процентът заетост на интензивните легла ще се изчислява регионално и ще се прелива. Т.е. ако в една област има малко на брой такива места в болниците, а в съседната има повече - мерките ще засягат и двете така, че да се избегне локдаун и за двете.
Ще се работи така, че приоритетно децата от 1 до 4 клас да останат на училище.
Четири са етапите на ръст на инфектираните и хоспитализирани, които правителството ще следи. При първи и втори няма да има затваряне. При трети ще се налага
частичен локдаун ще има при 70% заетост на интензивните легла и се появява риск от недостиг на места в болниците. При 80% заетост на леглата или Етап 4, ще има симетрично затваряне на бизнесите, с изключение на хранителните магазини и аптеките, уточни той.
Правителството представя и 10 мерки за подкрепа:
1. 60/40 остава;
2. "Патронажна грижа плюс";
3. "Запази ме плюс"
4. "Оперативна програма за храни",
5. Програма "Възстановяване" за малките бизнеса през Фонда на фондовете;
6. Мярка през ББР за възстановяване за бизнеса;
7. Подкрепа на туризма през ББР;
8. Запазване на 9% ДДС за фирмите в ресторантьорството;
9. Мярка за компенсиране на загуби в туризма;
И новата десета мярка: "Етап 4" - при напълно затворени малки и микропредприятия, като за тях ще има 20% безвъзмездна помощ до 100 000 лева от нетния приход на фирмите.
Карантинирането на децата при положителни писиари обаче остава същото досега. "Промяната всъщност е в оценката на риска", уточни Денков.
При 50% заетост на интензивните легла образователната система ще иска засилване на контрола по носене на маски и дезинфекция. В Етап 1 ще се спират организираните екскурзии, зелените училища, лагерите и груповите посещения. Олимпиадите и състезанията при него ще бъдат присъствени при наличие на зелен сертификат или осигурена система за тестване на място. Индивидуалните часове, изпити и консултации също ще са присъствени, но без изследване или сертификат, но само, ако са извън редовните занятия.
При 60% запълнени легла, т.е. Етап 2, спират заниманията по интереси, с изключение на занималните, а децата от различни паралелки няма да се смесват. Групите за личното развитие ще продължат присъствено, но само с тестване или сертификати.
При 70% заети интензивни легла, Етап 3: Пети до 12-и клас излиза в режим на ротация от 1 седмица, а малките ученици до четвърти клас остават присъствено. По възможност без ротация и с тестване ще се учи в специалните училища и в центровете за деца със СОП.
При 80% заети легла, Етап 4: Децата от 5-12 клас трябва да учат само онлайн, а децата от 1-4 клас ще са в клас, но с условия: на база заболеваемостта те също отиват в ОРЕС среда и на база на брой свободни интензивни легла за деца по клъстерите от области спрямо картата на Петков.
Премиершата Линда Маккензи Петкова днес си е поставила бустерна доза ваксина в столична болнца. Това обяви самата тя в профила си във фейсбук. "Линда е подсилена! Третата ваксина е направена! Ани също получи първата си доза днес!", съобщи преди малко тя и пусна снимка.
Най-малката от трите дъщери на премиера преди дни навърши 10 г. и досега само тя от семейството не беше ваксинирана./лупа

Публикувана на
13 Януари 2022 година