Новина от категория Скандално
Архив на публикациите

Първият бг естраден певец крета с пенсия 250 лв.

През февруари първият български естраден певец Димитър Йосифов ще навърши 87 години. Изпълнителят на „Белла Белинда“, поставил основите на популярната музика у нас, кара старините си, потънал в забрава и без почести за неговия принос за естрадата.
Оказва се, че доайенът на забавната музика прибира една от най-ниските пенсии в музикалните среди. По-малко пари за старост от него вземал само Мустафа Чаушев със своите 220 лева, а Йосифов всеки месец преживявал с 250 лева. Изпълнителят на някои от вечните шлагери в естрадата също пострадал от неуредиците с документите за стаж от „Музикална дирекция“, но се примирил. За втори път обаче му станало тъжно, че никой не се сетил да го включи в списъците с наградни пенсии в размер на 300 или 500 лева, които Министерството на културата присъди миналата година. Йосифов бил разочарован, когато не видял името си в „класацията“, макар да е популярен в две държави – България и Италия. През 50-те години на ХХ век той пръв изпява у нас италианските шлагери „Марина, Марина“, „Воларе“ на Доменико Модуньо и много други, а през 2004 г. дори е удостоен със Златна значка и званието „Кавалер на италианската музика“ от италианския президент Чампи.
В младостта си Йосифов е работил с Лили Иванова, Борис Гуджунов, Паша Христова, Йорданка Христова и други свои колеги. Днес се чува само с Данчето, с която успели да запазят приятелството си през годините. Йосифов живее скромно със своята 80-годишна съпруга Мадлен, с която имат една-единствена дъщеря. Внучката им също вече е голяма и с престижна кариера на архитект.
Рядко се показва пред публиката и не се жалва като други свои колеги, че е онеправдан и подценен. Въпреки че е вече на 86, е жизнен и в отлична кондиция. „Добре се чувствам наистина и може би трябва да благодаря на онзи шеф на Концертна дирекция, който на 40 години ме пенсионира и благодарение на това вероятно се запазих млад и жизнен. Шегувам се, разбира се, но вероятно имам и нещичко по наследство, защото баща ми до 88-годишната си възраст пя в хора на пенсионерите. Беше силен и напет“, споделя естрадната легенда. /ретро

Публикувана на
18 Януари 2022 година