Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Италиански кмет обяви гладна стачка срещу ковид-мерките

Кметът на италианския град Месина обяви гладна стачка в знак на протест срещу мерките на правителството за овладяване на коронавирусната зараза, предаде ДПА.
Четиридесет и девет годишният Катено де Лука съобщи днес във Фейсбук, че започва гладна стачка. Още в края на миналата седмица той демонстративно в знак на протест разпъна палатка в едно от сицилианските пристанища, в която спи оттогава. Идеята му е символично "да блокира" Месинския проток, разделящ Сицилия от континенталната част на Италия.
Де Лука по-специално протестира срещу изискването само ваксинирани или преболедували хора да могат да пътуват със самолет или ферибот от и до средиземноморския остров. Политикът смята, че държавата държи Сицилия "в плен". Вчера той подаде едномесечно предизвестие за напускане на кметския пост през февруари.
На 10 януари правителството в Рим затегна здравните мерки, за да ограничи разпространението на вируса и да накара тези, които отказват да се ваксинират, да размислят.
Правилото за ваксинираните и преболедувалите важи и за хотелите, конгресните центрове, ресторантите, ски лифтовете и пътническите превози на къси и дълги разстояния, като например фериботите.
Почти 80 процента от италианците са напълно ваксинирани. /лупа

Публикувана на
18 Януари 2022 година