Новина от категория Светът
Архив на публикациите

За първи път транссексуална жена е на корицата на "Космополитън“

Моделът Монро Бергдорф се превърна в първата транссексуална жена, която се появи на корицата на "Космополитън" в 50-годишната история на американското списание. Бергдорф беше обявена от издателите на лайфстайл списанието за "Реформатор на годината" и затова украсява юбилейния брой.
Монро написа в инстаграм, че е "повече от развълнувана" и благодари на "Cosmopolitan" за оказаната й чест. Не пропуска и да се похвали:
"Аз съм първата транссексуална жена, която някога е заставала на корица през тези 50 години от съществуването на списанието. Огромно благодаря на екипа на Cosmo UK, че ме помоли да бъда част от този момент. Нямам търпение да изляза по рафтовете на 21 януари".
Описвайки Бергдорф като "първа птичка", главният редактор на списанието Клер Ходжсън казва: "Никой не разкрива какво означава да си звезда от кориците на "Космополитън" повече от Монро Бергдорф и аз съм развълнувана, че празнуваме този половинвековен юбилей с толкова важен пионер на корицата ни. Смятаме, че темите за пълноценна кариера, от която печелиш подобаващо, за хармоничните взаимоотношения, за борбата за равенство и уважение, които "Космополитън" отдавна подкрепя, са също толкова важни сега, колкото и през 1972 г. Каквато и да е тяхната сексуалност, полова идентичност или произход, на нашите герои от страниците "Космополитън" ще продължи да дава възможност на читателите ни да изискват повече от света около себе си, да оспорва статуквото и да се застъпва за разнообразен и приобщаващ свят, свободен от предразсъдъци".
Бергдорф е получила редица награди за своята активност и кампании, включително отличието "Инфлуенсър" на миналогодишните награди "Glamour"./лупа

Публикувана на
18 Януари 2022 година