Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

На летище „Пловдив“ най-после му провървя на шеф, вече няма да хваща паяжина, ще стане бижу

Инж. Пламен Спасов е директор на летище „Пловдив“ от октомври миналата година, след спечелен конкурс. Бил е два поредни мандата кмет на община „Родопи“. Роден е на 7 ноември 1965г. в с. Ягодово, женен с две деца. През 1994г. получава магистърска степен във Факултета по специална подготовка на Техническия университет София, филиал Пловдив, със специалност „Експлоатация и ремонт на авиационна техника”. През 1995г. придобива следдипломна квалификация“Фирмен мениджмънт”. Професионално се е занимавал с мениджмънт на производствени предприятия.

Седнали сме в кафенето, в очакване на уговорената среща с новия директор на летище „Пловдив“ инж. Пламен Спасов. Питаме минаваща покрай нас служителка къде е администрацията. „Посрещачи ли сте?“, заинтересува се. „Не, ще летим. Чакаме самолета за остров Бали!“, пошегувахме се ние. „Ами, шефът както я подкарал, скоро и за Бали и Дубай може да има полети, не е както преди, летището беше хванало паяжина!“, реагира тя с усмивка на шегата ни.

Катя КАЗАКОВА

Стана ни ясно, че явно няма да можем да си тръгнем с някакъв скандален материал колко е закъсало летище „Пловдив“, как се загробва напълно от новия му директор, който също е спуснат с парашут по партийна линия.
В директорския кабинет вече бързо се убедихме, че твърдението „най-после случихме на шеф“ на служителката, която срещнахме преди това в кафенето, абсолютно се потвърждава.
„Преди беше така - три самолета кацат и три излитат. Сега те са 12 седмично, а дестинациите от 1 станаха 5. От ноември миналата година обслужваме полети и на нискотарифните Уизеър и Райънеър до лондонските летища Станстед и Лутън, както и до Дортмунт и близкото до Мюнхен Меминген. Вървят и чартърни полети в неделя до Белфаст и Дъблин. Със стартирането на зимното разписание 2021/2022 и сътрудничеството ни с Wizz Air, полетите по международни редовни линии се увеличиха. С тези нови полети аз взех още 20 човека на работа. Всичко вече се раздвижва. Самолетните компании, с които работим, са доволни – полетите им са винаги пълни с пътници. През декември обработените пътници са 12 117.“, не крие оптимизма си инж. Пламен Спасов
Вероятно той е първият директор на летището, който му подхожда по ценз. Преди това шефове бяха икономисти, юристи, хора, които сигурно са били със силното желание да развиват летището, но с техните познания това е нямало как да стане.
Освен това инж. Пламен Спасов е наясно отдавна със ситуацията в летището. „Като кмет на община „Родопи” през 2013 г. поех председателството на Фонда за развитието на летище Пловдив, който е иницииран от сдружение на кметовете на Общините Пловдив, „Родопи“ и Асеновград и присъединилите се още 7 общини през далечната 2010 г. Целта беше да се осигурят инвестиции. По този начин, чрез допълнителни стимули, привлякохме авикомпанията Райънеър. Събрахме три милиона. Ако не беше този фонд, нямаше да има полети. А без полети, всяко летище просто изчезва от картата. От две години не съм кмет на Община „Родопи“ и по закон не представлявам Фонда, но в банковата сметка сега има останали 500 000 лв. от тези пари и им треперя. Пратих напомнителни писма на кметовете и се надявам отново да проявят отношение към летище „Пловдив“, защото разпореждането с тези финанси може да стане единствено след решение от събрание на представители на общините в това сдружение“, обяснява директорът.
И добавя: „Самолетите са ми детска мечта, завършил съм „Експлоатация и ремонт на авиационна техника”. Винаги ми е било присърце летище „Пловдив“ да се развива, да има достатъчно полети. Даже преди да стана кмет, когато бях само общински съветник, ходех, агитирах, например, да им намалим такса смет, която е много висока на база данъчната оценка на терминала. Такава такса смет беше непосилна. Защото не е на база реално потребление. И стигаше до 200 хиляди лева и нагоре. По мое предложение в Общинския съвет гласувахме да не се взима такса смет 1-2 години, за да може летището да тръгне. Когато станах кмет и виждах, че работата на аеропорта не върви, заявявях пред медиите: „Аз като председател на Фонда за развитието на летище Пловдив не съм доволен от развитието на летището!“. В един момент си казвах: „Абе, да го вземе някой частник това летище, че да тръгне!“. Бях се отчаял. Поради пандемията последните две години бяха изключително тежки за целия авиационен бранш. Но въпреки това, имаме ръст. Нещата се развиват добре. Сега, като директор, съм убеден, че летището трябва да остане държавно. Може така да работи. И в момента е единственото в България международно държавно летище.“.
Само за миналата година е четвъртият поред назначен директор. Сменяли директорите като носни кърпичи. Инж. Пламен Спасов държи да се знае:„Не съм спуснат с парашут на летището, издържах конкурс с още 8 претендента. Свикнал съм, където и да ида, да съм отличник.“.
„И летището е като лозето – не ще молитва, а мотика!“, многозначително казва новият директор. И добавя: „Това, за молитвата и мотиката, го разбрах като кмет в община „Родопи“, ще го приложа и сега!“.
Липсва ли му кметуването, питаме го? Тежко въздъхва, преди да отвърне: „Първите две години като кмет бял ден не видях. Моята община беше закъсала. Запорирани сметки, неизплатени възнаграждения от месеци, детските градини нямаше с какво да се отопляват. Всяка стотинка, която влизаше в общината, ми я вземаха. Телефоните не работеха. 30 хиляди само за тях, за да ги пуснем. Казват, ако утре не закараме нафта в тази детска градина, ще трябва да врътнем ключа. Косата ми се изправяше. Обаждам се на доставчика, докарай нафта, че трябва да затварям градините. Той вика – няма. 680 000 ми дължите, платете – тогава. И почвам отдалече, ела да пием едно кафе. Идва той. Викам му кажи като кмет какво мога да ти помогна. Той казва ей тук стоят документите от три години за един имот. Подпиши ги. Викнах специалистите, оказа се, че всичко му е готово, но папките стоят. Разписах и докара една цистерна. Изправих общината на крака. С 5 милиона касата оставих и платих над 20 милиона стари задължения на предишния кмет Шишков при 3,5 млн приходи. Предполагам, че на сегашния кмет, като е финансово стабилен, сигурно му е по-приятно да е кмет. На ден слагах по 600 подписа, давах работа на 400 човека. Тежко, но и много интересно е кметуването. Срещаш интересни хора. Помагаш. Полезен си.“
И отново се връща към летището: „Гледам внимателно да стъпваме. Ако привлечем още някоя авиокомпания, дали ще можем да я обслужваме. Не трябва да увеличаваме рязко полетите. Смятам, че задължително е необходимо да се направят инвестиции в летището. Защото на този етап не сме готови да поемем много по-голям поток от хора. Нужна е нова техника за терминала. Да имаме складове за горивото. От служебното правителство обещаха да стане прехвърляне на средства от около 30 млн. от летище София към летище Пловдив. Това, ако се случи, летището ни ще стане бижу.“.

Публикувана на
18 Януари 2022 година