Новина от категория Свободна зона
Архив на публикациите

Най-мразеният в турските сериали

„Това е светът на мъжете“ - реплика от „Домът, в който си роден е твоята съдба“, която кънти като камбана. Сериалът, който тече в момента по „Диема фемили“ акцентира върху темата за мъжете, които приемат жените за даденост. Мехди (Ибрахим Челиккол) се превръща в омразен образ, когато решава да заключи съпругата си Зейнеп (Демет Йоздемир), защото не може да приеме, че тя е свободолюбива и модерна жена.
Образът на работливия автомонтьор, готов да осинови целия си квартал и копнеещ за истинска любов, се превръща в един от най-мразените герои в турските сериали - Емир Козджуоулу (Каан Урганджъоулу) от „Черна любов“. Общото между тях е, че не обичат наистина, а искат да притежават. Кемал Сойдере (Бурак Йозчивит) спечели Нихан Сезин Козджуолу/Нихан Сезин Сойдере (Неслихан Атагюл Доулу) с нежност и постоянство. Същото прави в момента Баръш (Енгин Йозтюрк). И на финала на сериала ще разберем дали доброто побеждава. Или любовта е черна, като в едноименния филм.
Преди няколко епизода присъствахме на погребението на една от героините в „Домът, в който си роден е твоята съдба“ - Мюжгян. Убита от несподелена любов, прераснала в крайна омраза.
„Баща ти направи голяма грешка, но кой не греши, Дилара?“, казва Джемиле на сирачето, осиновено от Мехди и Зейнеп. Тя е преживяла убийството на сестра си. Но поддържа брат си в ролята на насилник, защото той е друго – кръвта вода не става. Джемиле е убедена, че Мехди не е такъв човек и просто бърка, когато заключва жена си. Когато разбива колата й в пристъп на непреодолима агресия. Когато принуждава любимата си да живее с другата му жена, от която очаква дете. Когато я ревнува до безумие. Ще го поддържа и когато се превърне в мафиот (това предстои!). Джемиле убеждава едно момиче, което мечтае за истинско семейство, да говори с осиновителката си и да я убеди, че агресията е била грешка. Нищо, че Мехди плака на гроба на сестра си, а след това повтори грешката на убиеца, превръщайки се в сянка на бившата си жена. Съучастница в това безумие е и жената, готова на всичко да бъде с човек, който не я обича. След като тя самата е била жертва на мъж насилник и знае, че агресорите никога не се променят. Бенал ще съжали за това и ще разбере, че Зейнеп е била права да се бори не само за своите права, но и на всички потискани жени. Но това още не се е случило. В момента в сериала я виждаме като жена, която приема насилието, особено когато не е над нея.
„Чуй ме, ако Зейнеп оттегли жалбата си срещу Мехди, той може да бъде до дъщеря си. Само ти можеш да я убедиш. Моля те, няма друг изход!“, уговаря Джемиле Дилара. И тя се съгласява. Отива при осиновителката си и я моли да се съгласи да приеме насилието над личността като нещо нормално. Така както майката на Зейнеп е приемала съпруга насилник.

Публикувана на
08 Май 2022 година