Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

Чувствате се уморени и депресирани? Кой орган трябва да изследвате

През всеки сезон всички можем да почувстваме липса на енергия: недостиг на витамин D, стрес, който също обикновено е по-висок през зимата и дори сухият въздух в апартамента може да ни направи по-уморени и по-малко активни. Но ако ден след ден усещате, че вътрешната ви “батерия” е на път да свърши, време е да посетите лекар.
Постоянната отпадналост може да подсказва и за вътрешно кървене, и за сериозен дефицит на витамини и минерали, и за развитие на диабет или метаболитен синдром, и дори - нарастващ тумор.
А още една причина за “изтощената батерия” може да са проблеми с черния дроб. Ще ви разкажем как са свързани черният дроб и енергията и кога е време да обърнете по-сериозно внимание на здравето си.
Черният дроб е малка електростанция
Всички знаем, че основната функция на черния дроб е филтрацията. Именно този орган премахва всички опасни вещества, попаднали в тялото. Но освен това черният дроб образува жлъчка, която е необходима за храносмилането на мазнините, съхранява витамините и микроелементите, регулира нивото на определени хормони и участва в съсирването на кръвта и метаболизма.
Черният дроб метаболизира всички необходими вещества, включително липиди. Именно те са дългосрочни и ефективни източници на енергия, към които се обръща тялото ни, включително за формиране на мускулна тъкан. И ако черният дроб наистина не може да се справи със своите отговорности за производството на липиди, чувстваме липса на енергия, умора и бързо “прегаряме”.
Депресията започва от черния дроб
През 2017 г. Frontiers of Molecular Biology публикува проучване, което подчертава пряката връзка между депресията и хроничното чернодробно заболяване. Традиционните симптоми, придружаващи депресията - нарушения на съня, загуба на енергия, главоболие, са характерни и за чернодробните заболявания. И, за съжаление, в някои случаи хроничната липса на енергия поради неизправности в основната електроцентрала на нашето тяло може да се превърне в една от причините за развитието на депресия.
Кога е време да биете тревога?
Препоръчително е да си изследвате коремните органи от време на време, включително черния дроб, дори ако не чувствате неприятни симптоми. И определено е време да посетите лекар, ако забележите един или няколко от следните симптоми:
• бърза умора;
• загуба или намален апетит;
• дискомфорт или болка в десния хипохондриум;
• гадене;
• диария;
• проблеми със стомашно-чревния тракт.

Публикувана на
08 Май 2022 година