Новина от категория Свободна зона
Архив на публикациите

Спасиха жена, ухапана от пепелянка

Лекари от болницата в Горна Оряховица спасиха 67-годишна жена, ухапана от пепелянка. Инцидентът станал на 7 май, в местността на хижа „Божур“ край железничарския град, пише "Борба".
„Бях тръгнала на разходка сама, снимах разцъфналите божури и след това продължих към пътеката, която води към манастира „Света Троица“, разказва пациентката, която е хоспитализирана в реанимация.
„По едно време почувствах убождане в глезена на левия крак и реших, че нещо съм се одраскала. Когато погледнах надолу, видях навъртяна средноголяма кафява змия с шарки. Много се уплаших, веднага се обадих на мой близък и той ме закара до Спешна помощ, откъдето ме приеха в отделението.
Всичко се случи за около 50 минути, дойдох много уплашена тук, кракът ми започна да се подува“, разказва още жената.
Дежурна на смяна била д-р Емилия Кръстева, анестезиолог с дългогодишен опит.
„Пациентката дойде стресирана, с ниско кръвно налягане и болки в левия глезен, вече беше получила зачервяване и оток на ухапаното място“, обясни д-р Кръстева.
„Веднага приложихме противозмийски серум, противотетаничен серум, обработихме раната от ухапване, мониторирахме я и назначихме медикаментозна терапия. След консулт с токсиколога д-р Виолета Пашова и по описание на пострадалата, смятаме, че е имала контакт с пепелянка.“
В момента жената е стабилизирана, а отокът на ухапания крак бавно намалява.блиц

Публикувана на
10 Май 2022 година