Архив на публикациите

Избраха специален десерт за юбилея на Елизабет втора

Една от най-известните кулинарки в света - Мери Бери, избра официалния десерт за платинения юбилей на кралица Елизабет Втора, съобщи Би Би Си.
Той е лимонов крем, с бисквити амарети и швейцарско руло, приготвен от Джема Мелвин. След оспорвано състезание и дегустация, известната телевизионна водеща и кулинар Мери Бери го определи като „абсолютно чудесен“.
Джема Мелвин приготвя пудинга, след като се вдъхновява от лимонов десерт, поднесен на сватбата на бъдещата кралицата с принц Филип през 1947 г.
Сладкишът е на няколко пласта с лимонова извара, яйчен крем, желе, сок от мандарини, бита прясна сметана, бисквити амарети, шоколад и швейцарско руло.
Десертът ще бъде част от специалното меню за платинения юбилей на Елизабет Втора, в което са още „Пиле за коронацията“ - поширано пиле в кремообразен къри сос, и гъби „Виктория“, с пълнеж от маслен крем и сладко от малини.
Приблизително 5000 души, на възраст от 8 до 108 години, участваха в националното състезание за приготвянето на нов десерт, в чест на 70-годишнината от възкачването на трона от Елизабет Втора.
Съревнованието изискваше да бъде създаден десерт със запомняща се история, но и подходящ за вкуса на 96-годишната кралица.
Друго важно условие бе и възможността пудингът да се приготвя в домашни условия и да присъства на уличните тържества, планирани в цялата страна през юни.
Джема Мелвин коментира след победата си, че творението ѝ отдава почит на три важни жени - нейните баби и кралицата.
"Не мога да повярвам, че този скромен десерт спечели. Сюрреалистично е. Исках това да бъде „народният пудинг“, не само за кралицата, но и за всички останали“, добави още тя. /фактибг

Публикувана на
14 Май 2022 година